StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFINANCIJSKI ANALITIČARI O TIJESNOJ POBJEDI ANGELE MERKEL

Euro može oslabiti nekoliko postotaka, ali slijedi rast

26. rujna 2017. - 13:47

Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, na kojima je koalicija kancelarke Angele Merkel CDU/CSU osvojila najviše glasova, ali i Pirovoj pobjedi, financijski analitičari širom Europe pitaju se kako će se to odraziti na kretanje tečaja eura prema US dolaru, jenu i ostalim vodećim svjetskim valutama.

Razlog zabrinutosti vide u činjenici da je spomenuta koalicija osvojila čak 63 mjesta manje u njemačkom parlamentu nego na prošlim izborima, a većinu tih i mjesta vodećih stranaka osvojila je radikalna desna stranka Afd koja se odlučno protivi masovnom useljavanju stranaca, nije tajna ni da koketira s nacizmom. Kako doznajemo, kratko nakon otvaranja Forex tržišta u noći s nedjelje na ponedjeljak, eurom se u odnosu na američki dolar trgovalo po približno pola postotka nižem tečaju nego u petak, odnosno koncem tjedna prije izbora.

Razlog pada tečaja jest strah od moguće političke nestabilnosti u najvećem europskom gospodarstvu. Merkel će kako bi ostala na vlasti, ističu politički analitičari, vjerojatno morati u koaliciju s više manjih stranaka, što znači da će stalno morati ispunjavati želje tih stranaka, a što možda neće biti u skladu s njezinim planovima za vođenje države pa i cijele EU. A ulaskom u parlament, radikalna desnica dobiva vjetar u leđa te će biti još vidljivija i prisutnija u javnom životu, a slijedi joj i isplata značajnih financijskih sredstava koja joj po zakonu pripadaju, a što će vjerojatno iskoristiti za svoju promižbu.

Analitičari ističlu da bi pregovori o sastavljanju parlamentarne većine mogli potrajati tjednima, a što bi se moglo odraziti na dodatno pad tečaja eura od nekoliko posto. Uz njemačke izbore, na kretanje tečaja bi mogli utjecati i najavljeni nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije, koji bi mogao destabilizirati Španjolsku, a posljedično i zajedničku europsku valutu. Od utjecaja bi moglo biti i izvješče o rastu američkog BDP-a, kojeg nadležne službe SAD objavljuju u ovaj četvrtak. Prve procvjene kažu da je američki BDP u drugom kvartalu 2017. godine porastao 3,1 posto u odnosu na prvi kvartal te bi, ako se pokaže da je rast BDP-a bio veći, dolar mogao ojačati u odnosu na zajedničku europsku valutu.

No, financijski analitičar Josip Kokanović iz admiralmakretsa ukazuje i na činjenicu da, iako navedeni događaji mogu rezultirati padom tečaja eura od nekoliko postotaka, rast se može očekivati tijekom listopada. Tada, naime, Europska centralna banka predstavlja plan početka zatezanja monetarne politike, što će zapravo biti prvo zatezanje nakon 2011. godine te bi najavljene mjere trebale tijekom 2018. godine dovesti do jačanja eura u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu.

25. travanj 2024 06:55