StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDRŽAVA 'ZABORAVILA' NA ODŠTETU

NIKO KARAMAN:Moramo se suočiti s promjenama, grožđe će se možda uzgajati i u Lici!

Piše PSD/ MASLINA; Gabrijela Bijelić Foto: Željko Tutnjević
23. rujna 2017. - 11:21

Lani su obrali 24 tone, ove godine tek 1700 kila. Prošlog rujna u vinogorju je bilo 45 berača, ove godine samo četvorica. Neumoljive brojke govore o zabrinjavajućem podbačaju ovosezonske berbe malvasije dubrovačke, znamenite bijele vinske sorte kojoj je 'presudio' nenadani travanjski mraz.

Vinograd Nika Karamana, pridvorskog obnovitelja malvasije, već je obran. Među lozama se tu i tamo nađe neka zalutala žućkasta bobica, uz nekoliko punih grozdova crnog 'uljeza' kojemu studen nije naudila. Potvrdile su se crne prognoze domaćina Nika koji je na proljeće prognozirao da će berba u najmanju ruku biti mršava.

- Nešto smo pobrali, nešto malo osušili za prošek i to je to. Moji partneri ugostitelji već znaju da neće biti vina iz berbe 2017., ali ja imam plan za ovu godinu. Od grožđa koje sam stavio na sušenje mogu izvući 70 do 80 litara vrhunskog prošeka. Urod je bio negdje 10 do 15 deka po lozi, ali je zato zdravo i puno šećera – kaže nam Karaman koji se, unatoč slabom urodu, ne prepušta pesimizmu:

- Financijski ćemo preživjeti ovu godinu. Sreća je da je lanjski urod bio dobar, pa ćemo se nekako snaći, ali ostaje pitanje berbe sljedeće godine kad će se sigurno osjetiti posljedice ovogodišnjeg mraza. Procjena je da će biti barem 30 posto manje od redovite berbe – ističe konavoski vinar i enolog koji je 2003. krenuo u pustolovinu obnove i brendiranja malvasije. Danas, 14 godina poslije, daleko se odmaklo.

Uz Karamana i Andra Crvnika još petnaestak domaćinstava uzgaja ovu visokovrijednu sortu, a poseban uspjeh je i postignuta tržišna cijena sirovoga grožđa koje se ove jeseni, zbog 'nedostatka sirovine' prodaje za 15 kuna po kilogramu.
I dok su otkupne cijene grožđa definirane, stvari s odštetom za elementarnu nepogodu - proljetni mraz - tapkaju u mjestu, kaže naš sugovornik.

- Baldo Bećir, Mario Car i ja odavno smo napravili procjenu štete, ali do dana današnjeg nitko nam se iz Dubrovačko-neretvanske županije ni iz Općine Konavle nije javio, ni osobno ni putem medija. Mraz se dogodio 20 dana prije lokalnih izbora, pa su se onda svi sjatili u nas u vinograde, okupili vinare, obećavali brda i doline, a sad nitko ni riječi – primjećuje pomalo razočarani Karaman, koji ne odustaje ni od inicijative za uvođenjem vinogradarskog upisnika.

- Zagovaram ideju da se konačno 'popiše' sve grožđe u Konavlima, da se konačno vidi koliko tko ima upisane proizvodnje i napravi registar. A lijepo bi bilo i da nas netko izvijesti je li se i što poduzelo oko elementarne nepogode, da znamo hoćemo bi biti obeštećeni prije nego potrošimo novce za novu gnojidbu, rezidbu... - ističe domaćin i ukazuje na nove trendove u vinarstvu koje uzrokuju klimatske promjene.

Dok uragani poput Irme pustoše Floridu, a zadarsko područje poplavljuje, i Konavle se, veli, mora suočiti s meteorološkim odstupanjima:

- Berbe će svuda, pa tako i kod nas, u budućnosti biti sve kraće i kraće. I ovogodišnja je skoro gotova, a tek je sredina rujna. Ostalo je nešto caberneta, vranca i merlota, maraština i malvasija su riješene. Tako će sigurno biti i dogodine, a zbog globalnog zatopljenja pomiču se i geografske granice za lozu. Grožđe će se početi uzgajati i na većim nadmorskim visinama, možda čak i u Lici. Prije se govorilo da je Dalmacija tamo dokle raste smokva, a sad bi se mogla proširiti i smokva i grožđe – primjećuje Niko Karaman, koji je ovih dana, nažalost, više angažiran na berbi smokve nego loze.

Županija spremna pomoći

Na upit o isplati odštete za vinare i vinogradare pogođene elementarnom nepogodom, odgovorili su samo iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok su nas nadležni iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno financija, odlučili ignorirati.

- Dubrovačko-neretvanska županija je sve prijavljene štete, sukladno propisanoj proceduri, prijavila u registar šteta Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te očekujemo odluku navedenog tijela. No, Županija će nastaviti pomagati našim vinogradarima i vinarima kao i u promociji vinarstva i vinogradarstva. U tom smislu planiramo raspoloživi novac dodijeliti vinarima i vinogradarima s područja pogođenih elementarnom nepogodom, a u svrhu ublažavanja dijela štete - poruka je vodstva najjužnije županije.

19. travanj 2024 20:41