StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJAHTA CHRISTINA O. USIDRENA POKRAJ LOKRUMA

Na njoj su spavale Maria Callas, Marilyn Monroe, Frank Sinatra

Piše DV Foto: Željko Tutnjević
18. rujna 2017. - 21:02

Jedna od najpoznatijih svjetskih jahti "Christina O." usidrila se nadomak dubrovačkih zidina. Megajahta na pet etaža izgrađena je u Kanadi, može primiti 34 osobe, a u njoj se nalaze biblioteka, sportska dvorana, spa i salon ljepote. Prvotno je služila kao prateći brod konvoja koji su tijekom Drugog svjetskog rata prevozili oružje i hranu s američkog kontinenta do britanskih obala.

Luksuzno plovilo otad je promijenilo niz vlasnika, a svakako najpoznatiji bio je grčki brodovlasnik Aristotel Onassis, koji je jahtu kupio 1954. i nazvao je po kćerki Christini. Nakon toga "Christinom O." plovila su brojna slavna imena od Marylin Monroe i Franka Sinatre, preko Marije Callas do tragično stradalog američkog predsjednika Johna F.Kennedya.

Početkom ovog desetljeća, Christina je jahtu darovala grčkoj Vladi, koja ju je zatim prodala prijatelju Onassisovih Johnu Paulu Papanikolauu. Novi vlasnik obnovio ju je u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac", pa danas uspješno konkurira mnogo mlađem brodovlju.

24. travanj 2024 05:47