StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPROMJENE NA AVIOTRŽIŠTU

Zatražen stečaj za "Air Berlin"

15. kolovoza 2017. - 18:11

-Nakon što je arapski "Etihad" kao jedan od glavnih dioničara i investitora druge po veličini njemačke aviokompanije odbio daljnju financijsku potporu, zaključili smo da više ne postoji pozitivna prognoza opstanka za Air Berlin“- ističe se u priopćenju spomenute njemačke aviokompanije kojeg su poslali njemačkoj burzi. To znači da je kompanija 'Air Berlin' zatražila pokretanje stečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Berlinu.

Ipak, to ne znači klasični stečaj jer će, kako je priopćeno, zahvaljujući činjenicu da je savezna Vlada Njemačke 'Air Berlinu' odobrila kredit od 150 milijuna eura, kompanija nastaviti održavati zrakoplovnu djelatnost. Također, s vodećom su njemačkom aviokompanijom Lufthansa nastavljeni pregovori o preuzimanju dijelova te tvrtke a nije tajna kako znatan dio zrakoplova kompanije "Air Berlin" već leti na dijelu linija kompanije 'Eurowings' koji je tvrtka- kći 'Lufthanse'.

Za one koji ne znaju, 'Air Berlin' je utemeljen 1978. godine kao američka zrakoplovna kompanija koja je povezivala tadašnji Zapadni Berlin s ostatkom svijeta. Nakon što je zapala u poslovne probleme te samo prošle, 2016. godine zabilježila poslovni  gubitak od 780 milijuna eura, Arapi su odlučili revidirati poslovanje. Posljedice takve odluke osjeti će se i na poslovanju još jedne aviokompanije koju su kupili, kompanije "Air Serbia". Zbog odluke vezane za poslovanje "Air Berlina" sindikat pilota "Cockpit" već je žestoko kritizirao glavnog dioničara i optužio ga da je "Air Berlin ostavio na cjedilu".

25. travanj 2024 09:39