StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPREKOGRANIČNA SURADNJA HRVATSKE I BiH

Zamjenica Tepšić na završnoj konferenciji projekta Agrobiznis

Piše PSD.
28. srpnja 2017. - 10:20

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na završnoj konferenciji europskog projekta "Agrobiznis - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji” koja se održala u četvrtak, 27. srpnja.

Cilj projekta je uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrenih proizvoda, a kako bi se ovaj cilj ostvario, Europska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina financira dvogodišnji projekt s oko 350.000 eura.

Zahvaljujući ovim sredstvima kroz projekt se radi na jačanju unutarnjih kapaciteta u obje regije i podizanju svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

Zamjenica Tepšić, na održanoj konferenciji istaknula je kako realizacija ovakvih projekata uvijek na korist cijeloj zajednici, a posebno kada se govori o obiteljskim gospodarstvima.

"Vjerujem da će ovakvi projekti pomoći u poticanju proizvodnje u sklopu obiteljskih gospodarstava, ali i plasiranju njihovih proizvoda na tržište. Jedan dio dubrovačkih ugostitelja je prepoznao važnost ekološki uzgojenih proizvoda i postali su sastavni dio njihove ponude. Nadamo se da će i drugi ugostitelji i gospodarstvenici prepoznati ovakav način proizvodnje i pretvoriti to u nezaobilazni dio gastronomske i turističke ponude Dubrovnika", kazalča je zamjenica Tepšić dodajući kako je današnja populacija sve više cijeni i prepoznaje ekološke proizvode.

U sklopu projekta održana je i tržnica poljoprivrednih proizvoda na platoru pokraj Žičare te koncert grupe OPG s početkom u Lazaretima.

Implementaciju projekta u Hrvatskoj vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom p- partnerom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam, a uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

25. travanj 2024 04:26