StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPrva Studija utjecaja na baštinu HIA - radi se za Belvedere, uskoro će to morati svi graditelji

Nema više gradnje bez dozvole UNESCO-a

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
9. travnja 2017. - 13:41

Budući kompleks hotela Belvedere odnosno područje Svetoga Jakova prvo je u Dubrovniku za koji se izrađuje Studija procjene utjecaja na dobra svjetske baštine Heritage Impact Assessment (HIA) i na koju suglasnost treba dati UNESCO! Planovi investitora u budući hotel Belvedere Vile Larus, Viktora Velkseberga i projektanata arhitektonske tvrtke 3LHD ovisit će o toj procjeni, a samo je za tu proceduru potrebno nekoliko mjeseci.
Grad Dubrovnik izrađuje stručno rješenje Izmjena i dopuna PPUG-a Grada Dubrovnika, GUP-a Grada Dubrovnika u sv. Jakovu i stavljanje izvan snage DPU-a Belvedere, kojima se pristupilo radi izmjene planskih rješenja u dijelu na lokaciji Belvedere, s ciljem stvaranja planskih preduvjeta za revitalizaciju turističkog sadržaja - hotelskog kompleksa Belvedere, izvješćuju iz mjerodavnog gradskog odjela za urbanizam. Pročelnica Jelena Lončarić ističe kako će se s obzirom na iznimnu osjetljivost lokacije, pri realizaciji hotelskog kompleksa u najvećoj mjeri poštovati zatečene vrijednosti krajobraza te maksimalno uvažavati konfiguracija terena i vizualna izloženost promatranog područja.

Novi planovi

- Trenutačno su u izradi Dopuna konzervatorske dokumentacije koja se izrađivala za potrebe izrade DPU-a „ Belvedere“ koji se stavlja van snage, a koja će na suglasnost u Ministarstvo kulture te Studija procjene utjecaja na dobra svjetske baštine (HIA) koja se dostavlja na suglasnost UNESCO-u. Nju izrađuje prof. Dubravko Bačić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu temeljem pozivnog natječaja i trebala bi biti gotova i dostavljena našem odjelu do kraja travnja. Nakon ishođenog mišljenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku na dopunu Konzervatorske dokumentacije te suglasnosti UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobra svjetske baštine pristupit će se izradi Nacrta prijedloga planova, na temelju kojih će se moći utvrditi Prijedlozi planova za javnu raspravu – tumači Lončarić.
Izrada HIA-e, odnosno studije procjene utjecaja na krajobraz i baštinu, koju za područje Belvedera prvu radimo, ubuduće će biti standard. HIA će uzimati u obzir i analizirati sve podloge, ako se bilo što u projektu mijenja, ona će se morati izraditi ponovno, pojašnjava Lončarić dodajući da će se HIA za cijelo područje obuhvata GUP-a Dubrovnika raditi kao jedna od potrebnih studija u dijelovima pod područjima zaštite kulturne baštine, odnosno buffer zonu kada njen obuhvat bude određen. Ovakvu Studiju u Dubrovniku se radi još u Zavodu za obnovu za potrebu izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Podsjetimo, Unescova komisija naložila je već ranije izradu HIA studije i za projekt na Srđu. Temeljem iskustva u drugim zemljama, proces izrade HIA studije do suglasnosti UNESCO-a traje i nekoliko mjeseci.

Vekselberg nije odustao

- Investitor je s time upoznat i još nije odustao. Svjestan je da u nas neke stvari traju nešto duže – kaže Davor Štern, konzultant Vile Larus. - Dobro je međutim što osim ove nove Studije utjecaja na baštinu hotel Belevdere neće trebati izraditi novu studiju utjecaja na okoliš što je bio nerazuman zahtjev budući je planirani hotel pet puta manji od ranijeg. Također, čekamo i rješenje Trgovačkog suda da se skine zabilježba bivšeg vlasnika hotela, no u međuvremenu projektanti rade svoj posao - objašnjava Štern.
Grad Dubrovnik je inače Odluku kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Izmjene i dopune PPU-a Grada Dubrovnika, Izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika te stavljanja izvan snage DPU-a Belvedere objavio sredinom siječnja ove godine. Podsjetimo i kako je idejno rješenje hotelskog kompleksa izradio studio 3LHD čije je rješenje odabrano na međunarodnom arhitektonskom natječaju raspisanom od strane investitora. Ono predviđa rušenje postojećeg hotela i gradnju novih smještajnih kapaciteta koji su značajno smanjeni u odnosu na postojeći hotel i važeći DPU, a s pratećim sadržajima najviše kategorije. Rješenjem se maksimalno respektirala zatečena konfiguracija terena, a svi planirani objekti svojim su oblikovanjem integrirani u prirodni okoliš, pa arhitekti tvrde kako će hotel biti skoro biti nevidljiv iz zaštićene povijesne cjeline. Koliko će imati utjecaja na kulturna dobra, tek će procijeniti HIA i odobriti Unesco.

27. travanj 2024 00:25