StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCERP ZATRAŽIO 130 MILIJUNA KUNA MJENICA

VLAHUŠIĆ Vlada i ministar Goran Marić žele Gradu oduzeti luku!

Piše DV
24. ožujka 2017. - 13:05

Gradu Dubrovniku ovog je tjedna od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) stigla odluka s potpisom ministra državne imovine Gorana Marića kojom se traži da Grad Dubrovnik izda mjenice na iznos od 130 milijuna kuna za vrijednost cjelokupnog ulaganja u luku Dubrovnik. O pismenoj odluci navodno se raspravljalo jučer na sastanku Vladine povjerenice za Dubrovnik Nade Medović i Pera Kulaša, predsjednika Nadzornog odbora Luke Dubrovnik.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić smatra da je CERP-ov zahtjev potvrda da vlada HDZ-a i Mosta Gradu de facto oduzima vlasništvo nad lukom.

- Grad je svojedobno od CERP-a dobio 48 posto dionica pod uvjetom da ulaže. Zadnjom odlukom CERP-a koju je potpisao ministar Marić kao predsjednik Skupštine, traži se da Grad Dubrovnik izda mjenice na iznos od 130 milijuna kuna za vrijednost cjelokupnog ulaganja u luku Dubrovnik. Luka je, podsjećam, dobila koncesiju za razvoj terminala na Batahovini i druge sadržaje van terminala koji je išao pod koncesiju, uz uvjet da investira u njih 130 milijuna kuna. Mi smo 48-postotni vlasnici, a država od nas traži da damo mjenice na cjelokupan iznos. To znači da se Gradu de facto oduzima vlasništvo. Jer, kako će Grad dati sredstva za preostalih 52 posto vlasništva? I zašto bi to učinio – pita se Vlahušić, uz napomenu da je on formalno još Skupština društva.

- Lokalna ekipa iz HDZ-a želi da Luka Dubrovnik dobije koncesiju kao Grad Dubrovnik, dok Vlada HDZ-a i Mosta de facto oduzima luku Gradu, s potpisom ministra na odluku CERP-a. Taj dopis jučer je došao kod Nade Medović i zato je kod nje, među ostalim, bio Pero Kulaš u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora. Gradu je sad to veliki problem i financijski i svakako. Ministar za privatizaciju naređuje da Grad mora vratiti 130 milijuna kuna mjenica koje država može naplatiti odmah!  Od nas se traži da uložimo 130 milijuna kuna u nešto što nije terminal. Istovremeno, ista ta vlada, ministar Butković i ministarstvo prometa donijeli su odluku da Nadzorni odbor nema ovlasti raskinuti koncesiju. A ono drugo Upravno vijeće, Kristijan Pavić, Potrebica i ostali opet su oduzeli koncesiju Turcima. Sad Vlada praktički oduzima Gradu vlasništvo i koncesiju luci Dubrovnik. Suluda situacija! – negoduje Vlahušić:

- Istodobno je za ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik izabran Blaž Pezo koji nema sata rada u pomorstvu. I što sad? Nećemo Turke kao koncesionare, a država traži da se Grad de facto izvlasti, da da nešto što ne može dati. Ovo mi sliči na garažu, da damo mjenice PBZ-u za nešto što ne moramo raditi. To od nas traži ministar u hrvatskoj Vladi. Marić donosi odluku kontra Grada, Butković donosi odluku da Upravo vijeće ne može odlučivati, mi istovremeno na snazi Grada, ne luke, dobivamo sve moguće nagrade. Mi ćemo ostati bez ičega, Turci će vjerojatno tužiti državu i tražiti nadoknadu kao što 500 milijuna eura traži golf. Nitko ništa ne vodi i svi rade drugačije, jedni protiv drugih. Da budem jasan, HDZ i Most pojma nemaju. Što Vrdoljak kaže, Titanik vlada se potvrdila upravo na primjeru luke i terminala - zaključuje Andro Vlahušić.


 

26. travanj 2024 23:29