Vijesti Turizam i gospodarstvo

DOMAĆE JE DOMAĆE

Otvoren 14. Mediteranski sajam u Dubrovniku! Užitak za nepca i još štošta!

DOMAĆE JE DOMAĆE

U hotelu Tirena na Babinom kuku, po 14. put otvoren je Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Okupilo se preko 200 izlagača iz 20 županija, ali i iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Italije.
Izlagači su iz svojih krajeva, od Slavonije do Međimurja, od Istre do krajnjeg juga, donijeli pršute, sireve, kobasice od divljači i domaće svinje, pancete, ulja, sokove, čajeve, ljekovita bilja i kreme, tjesteninu, rižu, sopranik, grahorice, voće, pa čak i sadnice cvijeća. Naći ćete tamo čak i Grana padano sir težak 40 kilograma.

Uz prodajni dio, Mediteranski sajam donosi i nekoliko predavanja tijekom ovog vikenda, pa će se tako govoriti o temama kao što su mogućnost financiranja razvitka malog gospodarstva, važnost potrošnje hrvatskih proizvoda i usluga te umrežavanje poljoprivrednih proizvođača, ugostitelja i hotelijera.
- Zalažem se za regulativu kojom bi se trgovačke lance obvezalo da najmanje 50 posto proizvoda na policama budu domaće, hrvatske proizvodnje. Vidimo da vlasnici velikih trgovačkih lanaca u svojim državama prate takvu politiku, dok se u Hrvatsku uvozi sve i svašta. Uvozna roba nam dolazi i prolazi ispod radara, a često je lošije kakvoće – izjavila je Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka, pa ističe kako bi voljela da proizvodi izlagača u Dubrovniku dugoročno završe na stolovima naših turista.

- Sajam smo pokrenuli prije 14 godina s dozom straha, ali već prve godine sudjelovalo je 70 izlagača što je dalo nadu da će biti uspješan – kaže Vedran Kraljević iz tvrtke Dubrovnik Sun, organizatora sajma.
Mediteranski sajam u Dubrovniku otvoren je do 19. ožujka, a posebno zanimljiv dio programa bit će sutrašnja gastronomsko literalna prezentacija i kuharska radionica Veljka Barbijerija.

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a na svečanom otvorenju, uz organizatore i europarlamentarku Petir, okupljenima su se obratili Davorko Obuljen, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana, i Terezina Orlić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Zaposlenicima Valamara povećana plaća

Zaposlenicima Valamara povećana plaća
Na trećem krugu kolektivnih pregovora između predstavnika Sindikata turizma i usluga Hrvatske ( STUH )  i predst...
Zaposlenicima Valamara povećana plaća

Najnovije

Sunce izmamilo Dubrovčane u šetnju

Sunce izmamilo Dubrovčane u šetnju
Nakon jučerašnjeg kišnog dana, Dubovčani su iskoristili prekrasan sunčan dan za šetnju Gradom. Tko je sve bio na...
Sunce izmamilo Dubrovčane u šetnju

Oduševili sakralnim koncertom

Oduševili sakralnim koncertom
U prepunoj crkvi Male braće danas je završilo šesto izdanje Aklapela festivala. Na oduševljenje brojnih posjetit...
Oduševili sakralnim koncertom