StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMINISTAR TURIZMA GARI CAPELLI U DUBROVNIKU

Očekuje nas gradnja pet centara kompetencije

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
17. veljače 2017. - 21:56

-Problem radne snage i u Dubrovniku je isti kao i u svim dijelovima turističke Hrvatske. Dugoročno će se riješiti kroz centre kompetencije; strukovne škole i zakone koje pripremamo do rujna ove godine. Potom ide gradnja pet hrvatskih centara kompetencije, vrijednih 30 milijuna eura za koje smo novac osigurali iz EU- sredstava. Centri su srednje škole u kojima će se kroz praktikume u kabintima učiti struci, a svima će se omogućiti i željena prekvalifikacija. Ove smo godine dali malu kvotu jer ćemo se uspjeti “pokriti”. Ubrzo nam slijedi obilazak Osijeka, Knina i ostalih sredina gdje će poslodavci naći one koji ćele raditi u turizmu.  Ako ne mognemo imati svoje kadrove, idućih godina moramo posegnuti i za kvotama. Jer, samo ove godine u Hrvatskoj se otvaraju 42 hotela s četiri i pet zvjezdica i ne smijemo dozvoliti da imaju teškoće s radom.

Rekao je to ministar turizma Gari Capelli nakon radnog sastanka s predstavnicima hotelijera, turističkih agencija i gospodarstva, kojem su nazočili i župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić te državni tajnik za turizam Frano Matušić. Ministar je dodao kako su u tijeku pripreme bitnih zakona o boravišnoj pristojbi i turističkim zajednicama:

- Pokušavamo sve pripremiti da bi do kraja godine imali kvalitetne zakone. Neće biti ukidanja županijskih turistčkih zajednica, ali će dobiti drugu zadaću i pristup tržištu. Dubrovnik ima viziju, zna što i kako hoće, ali sve treba artikulirati zakonima i kvalitetom. Ne smije se spavati na lovorikama. Dovoljno sredstava riješit će se uz novi zakon o pristojbama te ćemo turističkim zajednicama dati mogućnost raspolaganja s daleko više sredstava. O visini i raspodjeli pristojbe odlučivat će svaka sredina, a Sabor će samo odlučiti o najvećoj i naj,manjoj visini pristojbe, što će omogućiti veći iskorak u promociji i razvoju turizma.

Župan Dobroslavić je nakon uspješnog sastanka rekao kako su utvrdili da se turizam destinacije dobbro odvija, ali da ima i problema te prostora za napredak:- Izvrsna smo destinacija ali i problema ima, prvenstveno s prometom te treba načiniti cestu od Zračne luke do svih odredišta širom destinacije i poraditi na destinacijskom menagamentu. No, to će profunkcionirati s povećanjem boravišne pristojbe.

25. travanj 2024 16:28