StoryEditorOCM

Upravno vijeće Lučke uprave ponovno raskinulo predugovor s koncesionarom Terminala u Gružu

Piše PSD.
14. veljače 2017. - 14:35

Na svojoj današnjoj sjednici, Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik donijelo je novu odluku kojom su ponovno utvrdili raskid predugovora s koncesionarom putničkog terminala u Gružu, tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI).
Jedan od članova novog Upravnog vijeća, Marko Potrebica otkriva kako je odluka donesena jednoglasno te dodaje:

- Na ovaj način smo u sadržajnom dijelu ponovili odluku Upravnog vijeća prethodnog saziva, iz srpnja 2016. Ujedno smo otklonili sve one procesne nejasnoće na koje nas je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo svojim Rješenjem u kojem je izvan snage stavilo odluke prethodnog Upravnog vijeća. Zaštitili smo nacionalne interese i interese građana Dubrovnika te poslali snažnu poruku da je ovaj  planirani model izgradnje terminala doživio svoj kraj. Znači, model izgradnje terminala, a ne terminal kao terminal. Jer,  kao što je to Društvo arhitekata Hrvatske reklo, radi se o površnom radu, neuspjeloj i nedovoljno artikuliranoj građevini nedostojnoj Dubrovnika. Uvjereni smo da smo dali dovoljno snažan dokument koji je jednoglasno usvojen, a to puno toga govori. To znači da će u slučaju žalbe potencijalnih koncesionara Ministarstvo dati za pravo novom sazivu Upravnog vijeća jer smo napravili dobru odluku, zaključio je Potrebica.    
 

Projekt navodno vrijedan 93 milijuna eura, prerastao je u aferu, najprije reakcijskom arhitektonske struke na pobjedničko idejno rješenje budućeg putničkog terminala za brodove na kružnim putovanjima, a stanje je eskaliralo u trenutku kada je Vlada Republike Hrvatske, na zatvorenom dijelu sjednice 19. siječnja, razriješila Žarka Koboevića dužnosti predsjednika UV-a, te dotadašnje članove Željana Matića, Ninu Perko i Nikolu Beusana.

Vlada je novim predsjednikom UV-a imenovala Kristijana Pavića, direktora ACI-ja, a novi članovi su Marko Potrebica, Baldo Tomašević i Sven Jesenković. Reimenovana je Jelka Musladin, dok su članstvo zadržali Ivan Margaretić, predsjednik Županijske skupštine DNŽ, donedavni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed.

Prošlo Upravno vijeće, pod predsjedanjem dr. sc. Žarka Koboevića, odlučilo je raskinuti predugovor s DICPI-jem jer je, kako su utvrdili, koncesionar tekst ugovora poslao nakon isteka roka. Na tu odluku, DICPI se žalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je žalbu djelomično usvojilo. Takvo rješenje, kojim je ukinuta odluke bišveg UV-a o prekidu predugovora, potpisao je Siniša Prnjak.

Raščlanjujući navode iz DICPI-jeve žalbe, Prnjak u rješenju Ministarstva navodi kako imaju dopis tadašnjeg ravnatelja Lučke uprave, Antuna Asića, po kojem je DICPI izjavu o suglasnosti na tekst ugovora o koncesiji dostavio 14. srpnja elektroničkom poštom, dakle unutar dogovorenog roka. Inače, predugovorom je određeno kako se informacije između dviju strana mogu razmjenjivati neposredno, faksom ili preporučenom poštom. Ministarstvo je na kraju zaključilo kako je Upravno vijeće odluke o prekidu predugovora donijelo na temelju pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te time izglednog koncesionara vratilo u igru za 40-godišnju koncesiju u Gružu.

Upravno vijeće još u listopadu 2015. godine donijelo je Odluku o dodjeli koncesije u svrhu izgradnje gospodarskog korištenja putničkog terminala u Gružu, po kojoj se ugovor o koncesiji mora sklopiti najkasnije 9. listopada 2017. U međuvremenu je potpisan predugovor između Lučke uprave i DICPI-ja, a potom i aneks u kojem stoji da konačni tekst ugovora mora biti usuglašen prije 15. srpnja 2016., a u slučaju da se to ne dogodi, već sekundu poslije ponoći toga datuma predugovor se raskida.

23. travanj 2024 23:15