StoryEditorOCM

Dubrovnik četvrti na listi gradova s najmanjim rizikom od siromaštva

Piše DV
11. veljače 2017. - 19:23

Dubrovnik je četvrti na listi gradova s najmanjim rizikom od siromaštva u Hrvatskoj.  Državni zavod za statistiku objavio je prije nekoliko mjeseci rezultate istraživanja siromaštva i socijalne isključenosti. Za Hrvatsku je procijenjen prag rizika od siromaštva za odraslu osobu u iznosu od 24.000 kuna godišnje.

Analitičari portala gradonačelnik.hr-a analizirali su podatke prema dohodovnoj metodi i istražili koji su to gradovi u Hrvatskoj koji su najmanje pogođeni siromaštvom i socijalnom isključenosti. Prvi na listi je Čabar, gradić koji nema ni četiri tisuće stanovnika, a slijede Labin, Buzet, pa Dubrovnik. Zagreb je na sedmom mjestu, a Varaždin na osmom.

„Gledajući po dohodovnom kriteriju, pokazalo se tako da je grad koji gotovo i ne osjeća problem siromaštva - Čabar. Gradić sa nešto više od četiri tisuće stanovnika, nedavno proslavljen po najvećem broju djece rođene u izvanbračnim zajednicama u Hrvatskoj, po DZS-ovim podacima ima rizik od siromaštva od tek 4,7 posto“, objavio je gradonačelnik.hr..
Međutim, gradonačelnik Čabra, Kristijan Rajšel za taj portal kaže kako podaci na malom uzorku nisu pouzdani.
„Rizik od siromaštva mjeren je dvjema metodama, dohodovnoj i potrošnoj. Prema dohodovnoj imamo stopu rizika manju od 5 posto, a po potrošnoj preko 20 posto, slabije od prosjeka Hrvatske. Dakle, podaci nisu pouzdani jer su rezultati sasvim različiti, ovisno kako mjerite“, izjavio je gradonačelnik Čabra za gradonačelnik.hr.

U Dubrovniku, koji prema popisu stanovništva ima 42.615 stanovnika, stopa rizika od siromaštva iznosi 7,8 posto, što je daleko ispod državnog prosjeka.  Prema analizama Zavoda za statistiku, Hrvatska  je osma u Europi po riziku od siromaštva, sa stopom od 19,2 posto.
U Zagrebu je ta stopa 9,8 posto, a u Varaždinu 10,2 posto.

27. travanj 2024 04:19