StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPET SLOVA KOJA ŽIVOT ZNAČE

PONOVO SE OKUPILI ATLASOVCI Predstavljena knjiga Lukše Lucijanovića o poznatoj turističkoj agenciji

Piše d.v.
11. veljače 2017. - 11:01

‘ATLAS – pet slova koja život znače’ naziv je knjige Lukše Lucianovića koja je predstavljena uz nazočnost velikog broja nekadašnjih zaposlenika Atlasa.Knjiga koja je ostavila značajan i neizbrisiv trag u dubrovačkom turizmu. Riječ je o njegovoj 12 knjizi iz oblasti turizma te šestoj knjizi iz povijesti dubrovačkog turizma. Knjiga se bavi poviješću ove putničke agencije od njenog osnivanja do 2000. godine, a uz autora knjige predstavili su je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, Niko Bulić te dugogodišnji djelatnik Atlasa Ivan Ivek Maltarić uz nastup klape Maestral.
Autor Lukša Lucianović istaknuo je kako je knjigu, koja je ‘došla preko reda’ pisao godinu dana, a podijeljena je u 55 poglavlja s ukupno 450 fotografija. Uglavnom se koristio, rekao je, materijalima iz Atlas Pressa.
-Atlas nije nastao tako da je pao s neba pa knjiga pripovijeda jednu pripovijest o agenciju Putnik, o Savezu za unaprjeđenje turizma, o Društvu za promet stranaca, o onim počecima dubrovačkog turizma. Govori o nekim stvarima koje su dovele do toga da se u određenim povijesnim okolnostima i sretnim spojem mnogih sastojaka koji su upravo na ovom tlu i u ovom okruženju mogle nastati i spojiti se u nešto što je bio Atlas. ovakva djela nam zaista pomažu u sagledavanju određenog vremena, neke epohe i kao netko tko se bavi prošlošću volio bih da je netko prije 50 ili 100 godina napisao ovakvu knjigu zato što bismo danas znali puno više i sagledavali puno šire- kazao je Viđen.
O knjizi je govorio i Niko Bulić koji je je i sam nakratko radio kako je rekao 'neslužbeno' mjesec dana u Atlasu.

25. travanj 2024 19:03