StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoU KOMORI O KVOTAMA ZAPOŠLJAVANJA STRANACA

Županijsko Gospodarsko vijeće: Nedostatak radne snage je kritičan

Piše PSD.
13. prosinca 2016. - 15:00

Kvote za zapošljavanje stranaca bila je glavna tema sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik koja je  održana  danas u Županijskoj komori Dubrovnik.  Usvojen je Izvještaj o radu ŽK Dubrovnik za 2016. godinu i Plan rada ŽK Dubrovnik za 2017. godinu.
Zbog kritičnog nedostatka radne snage raspravljalo se o kvotama za zapošljavanje stranaca. Prema rezultatima ankete ŽK Dubrovnik našim poduzetnicima nedostaje radne snage najviše u graditeljstvu i turističkom sektoru. Uskoro se očekuje da će Vlada prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobriti preko 5 tisuća novih dozvola za zapošljavanje stranaca.
Kako bi se dugoročno riješio problem nedostajuće kvalificirane radne snage HGK, uz potporu HOK-a započela je provedbu projekta dualnog obrazovanja koje će učenicima pružiti radno iskustvo, znanje i potrebne vještine, ali i omogućiti da budu plaćeni za ovaj rad. Dualno obrazovanje našlo je svoje mjesto i u Programu Vlade RH, a Komora se zalaže za uvođenje pilot projekta i postupno povećanje broja učenika u tom sustavu ovisno o potrebama gospodarstva, kako to postoji u Njemačkoj i Austriji.
HGK trenutno provodi projekt Cap4App koji je financiran iz EU fondova. Riječ je o prvoj fazi projekta Dualnog obrazovanja koji ima za cilj stvoriti administrativne uvjete, proceduru i program edukacije za mentore i trenere.
Prisutni su raspravljali i o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu. Kompliciranost i nestabilnost poreznog sustava jedno su od najvećih ograničenja poduzetnicima i investitorima što otežava poslovanje i koči realizaciju investicijskih projekata. Županijski ugostitelji protive se povećanju stope PDV, s obzirom da je i današnja stopa PDV-a od 13% viša od konkurentskih zemalja Mediterana. Naglašeno je da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu negativno utjecati i na poslovanje turističkih agencija s obzirom da su paket aranžmani dogovoreni već dvije godine unaprijed.

19. travanj 2024 16:30