stdClass Object ( [id] => 1376721 [title] => Zelenskom ističe mandat, ali rat i besparica izbore odgađaju ‘do daljnjeg‘. Traži da mu SAD i Europa plate da ih održi [alias] => zelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Rusiji je na predsjedničkim izborima izabran čovjek koji je (praktički) na čelu države već četvrt stoljeća, tijekom kojih je BDP narastao 11 puta, plaće i penzije 15, rezerve zlata 48, dok se inflacija smanjila 10 puta, a dug četiri. Podržalo ga je 87,8 posto građana; otprilike koliko je nevladina organizacija Levada procijenila njegovu popularnost u 2024. (najniža je bila 2020., 59 posto). U dijaspori je Putin osvojio 77,2 posto glasova, dok je u anektiranim ukrajinskim oblastima svugdje imao preko 90 posto, osim u Hersonu (88,12 posto). 

Izlaznost - koja bi trebala biti refleksija vjere naroda u demokratski proces - u Rusiji je bila prilično visoka; čak 77,49 posto. Za usporedbu, na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u bila je 66,6 posto - što je najviše u zadnjih 120 godina i, prema CNN-u, "povijesno ludo" - dok je iste godine vladu izabralo 46,85 posto Hrvata.

---

---

Prema ovim brojkama, i s obzirom na glasanje, od ukupnog broja građana svom lideru povjerenje je dalo 69 posto Rusa, 34 posto Amerikanaca i 17 posto Hrvata.

---

---

Zapadni mediji su pak upravo ruske izbore prozvali farsom, ponajprije zbog nedostatka prave konkurencije. Naime, osim tri postojeća protukandidata, spominjala su se još tri: jedan je Boris Nemcov, ubijen 2015. pod sumnjivim okolnostima. Drugi je Boris Nadeždin (osam posto po anketama), za kojeg je izborno povjerenstvo procijenilo da nije skupio dovoljno potpisa. Treći je Aleksej Navalni, koji je u veljači preminuo u zatvoru od - što je potvrdio i šef ukrajinske vojne obavještajne službe - krvnog ugruška. Iako je posljednji često nazivan "vođom opozicije", po zadnjima anketama ga je podržavalo tek devet posto Rusa. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također izvijestio da je "ruski diktator simulirao" izbore. "Svima u svijetu je jasno da je taj lik, kao što se to već često događalo u prošlosti, jednostavno bolestan za vlašću i čini sve kako bi zauvijek vladao. Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti", odriješit je bio Ukrajinac. 

---

---

Doduše, dok se s one strane Dnjepra održavaju "kakvi-takvi" izbori, Kijev je privremeno stavio demokraciju na led. Naime, iako će 31. ožujka biti peta obljetnica predsjedničkog mandata, izbori su - odgođeni do daljnjega. Razlog su prije svega logistika tijekom ratnog stanja i - po Zelenskom - to što su "izbori zakonom zabranjeni za vrijeme rata". Ipak, u ukrajinskom Ustavu takvo nešto nije izričito navedeno, već stoji da "u uvjetima ratnog ili izvanrednog stanja mogu se uspostaviti posebna ograničenja prava i sloboda". 

Međutim, postoji i još jedan problem, a to je što Ukrajina, jednostavno, nema novca za taj pothvat. "Žao mi je, neću održati izbore na kredit, neću uzeti novac od oružja i dati ga na izbore. Ali ako mi (vi, Amerikanci i Europljani) date ovu financijsku potporu, ako parlamentarci shvate da to trebamo učiniti, onda... riskirajmo zajedno", odgovorio je Zelenski na washingtonske pozive na izbore. Pritom je izrazio strah da bi izostanak izbora mogao "podijeliti potporu SAD-a".

---

---

No, čini se da je bojazan ukrajinskog predsjednika ipak pretjerana. Naime, prilikom nedavne smjene vrhovnog zapovjednika vojske, Valerija Zalužnog, zapadni pokrovitelji istočnog fronta nisu emitirali znakove zabrinutosti za - kako je Bijela Kuća voli nazivati - "živahnu demokraciju" Kijeva; pojašnjenju čistke unatoč. "Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokracije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse", objasnio je Zelenski ovo "resetiranje". 

I, premda je (donekle) razumljivo da predsjednik odluči "razriješiti birokraciju" uslijed ratnog stanja tj. stvorit vertikalu neometanog odlučivanja iz jednog centra moći, pitanje je do koje je mjere moguće razriješiti samu demokraciju, a da se građane NATO zemalja i dalje može uvjeravati da iz svog džepa financiraju oružje za njezinu "živahnost". Jer, ako čelnik neke države - u ovom slučaju Zelenski - zabrani rad nekim televizijskim kanalima, korištenje jezika manjina u školama i javnim ustanovama, rad vjerske zajednice i desetak političkih stranaka, postavlja se pitanje: O kakvoj je onda demokraciji riječ?

"Baka je dobila pet godina zatvora zbog lajkanja na (društvenoj mreži) Odnoklassniki", stoji u rujanskom naslovu Pravde. Naime, žena je na ruskoj platformi - zabranjenoj u Ukrajini - lajkala tri objave svojih prijatelja, što je sud proglasio "veličanjem oružane agresije Ruske Federacije". Zbog "promicanja komunističkog totalitarnog režima" je gonjena i 68-godišnja učiteljica koja je na istoj platformi "objavljivala slike grba i rukovodstva SSSR-a, kao i drugih prikaza s kombinacijom srpa i čekića". Za slične radnje je osuđeno još tristotinjak ljudi.  

---

---

Služba sigurnosti Ukrajine je podigla optužnicu i protiv mitropolita Čerkaske eparhije zato što je pukovniju Azov na Facebooku nazvao "nacistima". Prijeti mu do osam godina zatvora i oduzimanje imovine zbog "opravdavanja ruske oružane agresije na Ukrajinu i veličanja njezinih sudionika". Podsjetimo, 2018. je američki Kongres zabranio dostavu "oružja, obuke ili druge pomoći" Azovu, nazvavši ga "neonacističkim". 

U drugu ruku, Ukrajina i nema nekih većih problema s nacizmom. Primjerice, jednom nacistu je na njegov 99. rođendan, 19. ožujka, Regionalno vijeće Ternopila dodijelilo počasnu nagradu za "pokazano domoljublje", nazvanu po Hitlerovom kolaboracionistu Jaroslavu Stecku. Riječ je o veteranu SS divizije Galicija Jaroslavu Hunki, kojeg su nedavno Zelenski i Trudeau ovacijama pozdravili u kanadskom parlamentu. 

Razvidno, Ukrajince danas više muči jedan drugi tip kolaboracionista. Tako je do listopada 2022. otvoreno 12 slučajeva "izdaje" protiv nastavnika u regiji Kharkiv, zbog nastavka rada pod Rusima. Direktor stadiona u Kupjansku je optužen za "pomoć agresorskoj državi" i suočen s 12 godina zatvora jer je "organizirao i nadzirao održavanje nogometnih utakmica i natjecanja". Željeznički službenik je prokazan jer je pod neprijateljem nadgledao popravak ratom oštećenog kolodvora. A za suradnju s okupatorom se tereti i čovjek kojeg su Rusi postavili na čelo bolnice u Izjumu, koja je spašavala živote tijekom granatiranja.

---

---

Nažalost, 2022. nije bila dobra godina ni za aktiviste. Tako su 60-godišnjem Volodimiru Čemerisu, koji je prozivao establišment i sve veću prijetnju krajnje desnice, pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) upali u stan, slomili mu rebro i zaplijenili elektroniku. Prema "službenom upozorenju" to je bilo zbog "otvorenog proruskog stajališta", "kritike aktivnosti ukrajinskih vlasti" i jer je ustvrdio da je rat od 2014. "unutarnji građanski sukob". "Represija je bez sumnje stvorila atmosferu straha u društvu. Ukrajinci se boje izraziti svoje mišljenje vjerojatno i više nego u vrijeme SSSR-a, kojeg se ja, kao tadašnji disident, sjećam", komentirao je Čemeris.

Jednaki "zločin" je počinio i pacifist Ruslan Kotsaba, koji je zbog toga zatvoren 16 mjeseci. Amnesty International ga je proglasio zatvorenikom savjesti. "Sve oporbene osobe koje su prije promicale mirno rješenje sukoba s Rusijom ili su pobjegle ili su u zatvoru. Svaka pomisao o mirovnim pregovorima doživljava se kao igranje na strani Putina, kao djelo neprijateljskih agenata", kazao je Kotsaba. 

Priveden je i gradski vijećanik Mariupola koji je agitirao za "obnovu gospodarskih veza s Rusijom" i "pozvao na rušenje aktualne ukrajinske vlasti". Potonje je vrlo upitno, pošto je navedena objava glasila: "Vlasti koje nisu uspjele vratiti mir u Ukrajini i reintegrirati Donbas moraju otići." SBU je objavio i da je "neutralizirao" Radničku frontu Ukrajine, marksističku organizaciju čije su nepodobne aktivnosti bile pisanje "antikapitalističkih objava", "širenje zabranjene komunističke simbolike s pozivima na oživljavanje Sovjetskog Saveza" i planiranje "masovnih skupova". Uhapšeni su i čelnici mladeži Komunističke Partije, blizanci Kononovič, zbog "proruskih i probjeloruskih stavova". Kažu da su bili premlaćivani i mučeni dok su bili u pritvoru sedam mjeseci, navodeći da "sada u Ukrajini ‘komunist‘ znači smrt".

---

---

Ništa bolje prošao nije ni Oleksandr Matjušenko koji je pisao da se vlada i desničarska oporba "međusobno natječu u antikomunizmu i ksenofobiji" te kritizirao Azov. Na fotografiji objavljenoj na Telegramu iznad okrvavljenog Matjušenka pojavljuje se ruka koja drži grb Azova. Njegovoj supruzi je ta ista ruka nožem odrezala kosu i pljunula joj u lice, prijeteći da će im oboma odrezati uši.

"Zelenski je iskoristio rusku invaziju i rat kao izgovor da eliminira većinu političke oporbe i potencijalnih suparnika za vlast i da učvrsti svoju uglavnom nedemokratsku vladavinu... Optužbe za državnu izdaju i kolaboraciju često se izmišljaju i koriste kao oblik političke represije bez ikakvih dokaza o stvarnoj izdaji i kolaboraciji", kaže ukrajinski politolog sa Sveučilišta u Ottawi Ivan Katchanovski.

A čini se da predsjednikovu represiju osjećaju i njegovi najbliži suradnici. Naime, kako bi im se dozvolila putovanja u inozemstvo, članovi nacionalnog parlamenta moraju dobiti odobrenje Ministarstva vanjskih poslova za sažetke svojih službenih izjava i komentara u vezi s "provedbom državne politike u sferi vanjskih poslova". 

---

---

Ni novinari baš ne uspijevaju u Ukrajini. "95 posto novinara izvještava o cenzuri u ukrajinskim masovnim medijima", javljaju iz vodećeg državnog think tanka Ilko Kucheriv. Kako prolaze alternativni medijski glasovi pokazuje slučaj Kirila Višinskog, bivšeg direktora ukrajinskog ogranka RIA Novosti. On je 2018. uhićen pod optužbom za "hibridni medijski rat", po čemu je čak i Washington upozorio da "Ukrajina mora osigurati da se pridržava zakona, uključujući međunarodna prava o ljudskim pravima". Ukrajinac je pušten nakon 15 mjeseci pritvora, u razmjeni zatvorenika s Moskvom.

Kirilo Lukerenko s Hromadskog radija je kazao da se novinari odlučuju na samocenzuru, radije nego da trpe pritisak zbog svog izvještavanja. "Kada pokušavate biti kritični, ljudi vas samo pitaju: ‘Jeste li domoljub?‘" Karol Lučka, službenik pri Međunarodnom institutu za tisak, rekao je da su novinari također svjesni da će im određene teme priskrbiti dodatni nadzor vlasti. "Ideje poput toga da postoji građanski rat ili da postoje ljudi koji su proruski orijentirani... To su vrlo osjetljiva pitanja", natuknuo je. Neki su upozorili da strogi nadzor vojnih dužnosnika nad novinarima iskrivljuje izvještavanje o ratu. "Ako mi vojnik kaže: ‘Toliko mrzim ovaj rat‘, časnik za tisak traži od njega da odgovori: ‘Da, rat je težak, ali održavamo raspoloženje‘", požalio se Skiba, freelancer koji surađuje s kanadskim Globe and Mailom.

"Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju... ukrajinske vlasti su prijetile, poništavale ili uskraćivale akreditacije novinarima koji rade za pet-šest ukrajinskih i stranih novinskih kuća zbog njihova izvještavanja", javila je medijska kuća Semafor. Tako je, nakon što je ukrajinski fotograf iznio da su ga sigurnosne službe podvrgnule ispitivanjima, detektoru laži i optužbama da radi protiv nacionalnog interesa, Ministarstvo obrane ukinulo njegovu akreditaciju.

---

---

Akreditacija je oduzeta i Thomasu Gibbons-Neffu iz NY Timesa, koji je pisao da Ukrajinci koriste zabranjeno kazetno streljivo. Isto se dogodilo i Andrei Sceresiniju i Alfredu Boscu, dopisnicima za RAI. Iako za to nisu dobili objašnjenje, kasnije su od lokalnih kolega saznali da su ih vlasti optužile da su kolaboracionisti i propagandisti Rusa. Talijanske vlasti su im rekle da su se Ukrajinci uznemirili zbog njihovih putovanja na teritorij pod kontrolom Rusije, unatrag nekoliko godina. "Provjeravaju sve novinare. I jedan po jedan, oni koji nisu savršeno pokorni direktivama i političkoj liniji Kijeva, nestaju", poručio je Scaresini.

"Pratio sam četiri rata i nikada nisam vidio toliki jaz između drame, intenziteta i povijesnog značaja stvarnosti sukoba s jedne strane te površnosti i oskudnosti njegova dokumentiranja u tisku s druge strane. Čudno je kako se malo toga što se događa bilježi. A glavni razlog, iako ne i jedini, jest taj što je ukrajinska vlada praktički onemogućila novinare da rade prave reportaže s prve crte", izjavio je Luke Mogelson iz New Yorkera.

Potrebno je naglasiti i kako je, nakon 24. veljače 2022., ukrajinski predsjednik naredio spajanje nacionalnih televizijskih kanala u 24-satni "maraton" pod nazivom "Ujedinjene Vijesti", gdje se izvještava o ratu u naizmjeničnim šestosatnim blokovima. Krajem iste godine, Zelenski je također potpisao zakon koji vladi daje goleme ovlasti nad medijima, čiji je prvi nacrt Europska federacija novinara nazvala "dostojnim najgorih autoritarnih režima".

---

---

A pri cenzuriranju stvarnog stanja u Ukrajini, kijevskim obavještajnim službama asistira i FBI. Naime, u ožujku 2022. je specijalni agent FBI-ja Aleksander Kobzanets, pomoćnik pravnog atašea u američkom veleposlanstvu u Kijevu, poslao Twitteru popis računa koje "SBU sumnjiči za širenje straha i dezinformacija". "Puno vam hvala na vašem vremenu za razgovor o pomoći Ukrajini", napisao je Kobzanets.

Kako bi "zaustavili rusku agresiju na informacijskom frontu, molimo vas da poduzmete hitne mjere za blokiranje ovih Twitter računa i da nam dostavite korisničke podatke navedene tijekom registracije", lijepo su zamolili iz SBU-a. Da je to odobreno, korisnicima s popisa ne bi samo bio zabranjen pristup platformi, već bi njihov broj telefona, datum rođenja te e-mail adresa bili otkriveni i FBI-u i SBU-u.

Tadašnji šef odjela za povjerenje i sigurnost Twittera obavijestio je da će "pregledati prijavljene račune prema njihovim pravilima", ali i upozorio da popis uključuje "nekoliko računa američkih i kanadskih novinara", poput nagrađivanog Aarona Matea s Greyzonea, zbog čega su iz društvene mreže izrazili zabrinutost. Doduše, iz Twittera su sugerirali da su spremni obustaviti račune ako se dokaže da imaju skrivenu vezu s nekom stranom vladom. 

---

---

Od 163 računa koje je naveo SBU, 34 su suspendirana, a 20 ih više ne postoji. Među ovim "preživjelima" su Genadij Zjuganov koji je izgubio od Jeljcina na predsjedničkim izborima u Rusiji 1996., bivši potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, ruski novinari Vladimir Solovjov i Margarita Simonjan, bloger i političar Anatoli Šarij koji je pobjegao iz Ukrajine 2012. i dobio azil u Europskoj uniji, kao i nekoliko ruskih vladinih agencija i medija.

Svakako, najgore od svih komentatora rata u Ukrajini je prošao čileansko-američki državljanin Gonzalo Lira kojeg su ukrajinske vlasti uhitile u svibnju 2023., pod optužbom za "proizvodnju i širenje materijala koji opravdavaju rusku oružanu agresiju protiv Ukrajine". Poruka koju je Lira napisao ocu ukazuje na to da se gotovo tri mjeseca borio s upalom pluća, što su ukrajinski tamničari ignorirali sve do nekoliko tjedana prije njegove smrti. "Ne mogu prihvatiti način na koji je moj sin umro. Bio je mučen, iznuđivan, u izolaciji osam mjeseci i 11 dana, a veleposlanstvo SAD-a nije učinilo ništa da pomogne mom sinu. Odgovornost za ovu tragediju ima diktator Zelenski uz suglasnost senilne osobe, američkog predsjednika Joea Bidena", poručio je otac preminulog.

---

---

SBU je aktivan i pri sudstvu, što je na primjeru slučaja u kojem je oslobođena osoba pobjegla van države i "pisala nepristojne stvari na internetu", objasnio šef nacionalne Službe sigurnosti: "Tog suca su, u manje od 24 sata, kod kuće posjetili pripadnici specijalne jedinice Alfa... i našli smo sve što smo trebali... Nakon toga su svi, uključujući regionalne direktore prizivnih sudova, razumjeli da se tijekom ratnog stanja za zločin protiv državne sigurnosti može izreći jedino zatvor. Možemo pregovarati o tome hoće li to biti 12 ili 13 godina, pri čemu je sud proceduralno neovisan. Mi se ne uplićemo u njihov rad. Samo provodimo protuobavještajne aktivnosti sudskih ogranaka, što je legalno i moralno ispravno."

A osim novinara, Ukrajina želi zatvoriti i mnoge svećenike; točnije njih 68 iz Moskovskog patrijarhata, za veleizdaju. Neke od njih, koji odbijaju napustiti svoje samostane, vlasti izgladnjuju, zabranjujući da im vjernici kroz kapiju proguraju malo kruha. U isto vrijeme, svećenici Ukrajinske pravoslavne crkve kroz vrata raja guraju pripadnike SS divizije Galicija, proglašavajući ih "svecima".

---

---

Međutim, najveće zasluge za guranje Ukrajine prema trenutnom scenariju nije imala demokracija, nego - Washington. "Vlada Ukrajine postala je, unutar devet godina nakon puča 2014., u potpunosti pod kontrolom američke vlade i veleposlanika G7", priznao je bivši dužnosnik ukrajinske vlade i diplomat Andrij Teliženko. Dodao je da su im američki dužnosnici "govorili koga da otpuste, koga da zaposle, koji odjel da smanje, koji odjel da obavijeste, u koji odjel da unesu više novca".

Prema ukrajinskom dužnosniku Jaroslavu Železnjaku, Kijev je "jednostavno postao talac njihove (SAD-ove) unutarnje politike".  "Amerikanci su vrlo vidljivi u ukrajinskom političkom procesu. Američko veleposlanstvo u Kijevu središte je moći, a ukrajinski političari otvoreno govore o imenovanjima i otpuštanjima koja provjeravaju američki veleposlanik Geoffrey Pyatt i čak i potpredsjednik SAD-a Joe Biden", primijetio je Bloombergov kolumnist Leonid Beršidski u studenom 2015. 

---

---

Američki kormilari su, poznato je, u narednih 10 godina doveli Ukrajinu na rub kolapsa, pri čemu se i njezina "živahna demokracija", čini se, malčice umorila. "Nakon idućih izbora parlament će biti pun muškaraca iz vojske, veterana i radikalne desnice. To stavlja ukrajinsku demokraciju u opasnost", predvidjela je Marta Čumalo, osnivačica Centra "Ženske perspektive" u Lavovu. Da je u pravu dao je nagovijestiti i Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. On na pitanje o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, zajedno s opozicijom - pošto neće biti izbora - kaže da "opozicija ne postoji", već da su jedina opozicija - Rusi. "Imamo ljude koji će upravljati Ukrajinom. Ima mnogo vrijednih pojedinaca, a veliki broj njih trenutno je na prvim linijama", nagovijestio je budućnost demokracije Danilov. 

---

---

"Upravo testiramo model tranzicije iz parlamentarno-predsjedničke države u predsjedničku, s jakim predsjednikom", obznanio je potpredsjednik parlamenta Aleksander Kornienko. Ovaj model se, doduše, nije dopao kijevskom gradonačelniku Vitaliju Kličku, koji je rekao: "Aktualna kretanja, ovo što sada vidimo, ne mogu reći da je to demokracija. Miriše na vertikalu i autoritarizam. Iza ovoga stoji želja nekih ljudi - ne mogu reći njihova imena - ali oni žele da sve bude centralizirano, i zato vidim centralizirane medije i TV u Ukrajini, a oni također pokušavaju centralizirati vlast, izgraditi vertikalu." 

Da ukrajinski predsjednik baš i nije raspoložen za ovakve kritike, otkriva i izvještaj Savezne obavještajne službe Švicarske, u kojem piše: "U svom pokušaju da politički eliminira Klička, Zelenski pokazuje autoritarne crte". Procjena dodaje kako je "Ukrajina na ‘kritičnoj točki‘ svoje demokratske evolucije". Ali postoji kvaka. Naime, ovaj dokument pretpostavlja da će Kijev održati izbore ove godine.

Neće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ukrajina 2 0 19158 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-25 13:02:20 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-30 15:29:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-30 15:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zelenskom ističe mandat, ali rat i besparica izbore odgađaju 'do daljnjeg'. Traži da mu SAD i Europa plate da ih održi page_title=Zelenskom ističe mandat, ali rat i besparica izbore odgađaju 'do daljnjeg'. Traži da mu SAD i Europa plate da ih održi [metakey] => Ukrajina, Demokracija, izbori, rusija, zelenski, putin, nadeždin, navalni, nemcov, azov, Nacisti, bandera, višinski, aaron mate, hunka, ss galicija, novinari, Twitter, FBI, gonzalo lira, crkva, danilov, SAD, kličko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26854019.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26857254.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26857255.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26857256.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26857257.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Ozan Kose\/Afp","Genya Savilov\/Afp","Genya Savilov\/Afp","Mandel Ngan\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference with Turkish President at the Dolmabahce Presidental office in Istanbul on March 8, 2024. (Photo by OZAN KOSE\/AFP)<\/p>","

Ukraine\u2018s President Volodymyr Zelensky looks on during the speech of European Commission President as part of a joint press conference with Canada\u2018s Prime Minister, Italy\u2018s Prime Minister, and Belgium\u2018s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV\/AFP)<\/p>","

Ukraine\u2018s President Volodymyr Zelensky (L) and European Commission President Ursula von der Leyen (R) greet each others after a joint press conference with Canada\u2018s Prime Minister, Italy\u2018s Prime Minister and Belgium\u2018s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV\/AFP)<\/p>","

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrive to hold a press conference at the White House in Washington, DC, December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN\/AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26854019_1920.jpg":"1920x1080","k_26854019_1280.jpg":"1280x1280","k_26854019_1024.jpg":"1024x1024","k_26854019_640.jpg":"640x640","k_26854019_480.jpg":"480x480","k_26854019_340.jpg":"340x340","k_26854019_220.jpg":"220x220","o_26854019_1280.jpg":"1280x853","o_26854019_1024.jpg":"1024x682","o_26854019_640.jpg":"640x426","o_26854019_480.jpg":"480x320","o_26854019_340.jpg":"340x226","o_26854019_220.jpg":"220x146","h_26854019_1280.jpg":"1280x854","h_26854019_1024.jpg":"1024x683","h_26854019_640.jpg":"640x427","h_26854019_480.jpg":"480x320","h_26854019_340.jpg":"340x227","h_26854019_220.jpg":"220x147","pp_26854019_1280.jpg":"1280x1628","pp_26854019_1024.jpg":"1024x1303","pp_26854019_640.jpg":"640x814","pp_26854019_480.jpg":"480x611","pp_26854019_340.jpg":"340x432","pp_26854019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857254_1920.jpg":"1920x1080","k_26857254_1280.jpg":"1280x1280","k_26857254_1024.jpg":"1024x1024","k_26857254_640.jpg":"640x640","k_26857254_480.jpg":"480x480","k_26857254_340.jpg":"340x340","k_26857254_220.jpg":"220x220","o_26857254_1280.jpg":"1280x853","o_26857254_1024.jpg":"1024x682","o_26857254_640.jpg":"640x426","o_26857254_480.jpg":"480x320","o_26857254_340.jpg":"340x226","o_26857254_220.jpg":"220x146","h_26857254_1280.jpg":"1280x854","h_26857254_1024.jpg":"1024x683","h_26857254_640.jpg":"640x427","h_26857254_480.jpg":"480x320","h_26857254_340.jpg":"340x227","h_26857254_220.jpg":"220x147","pp_26857254_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857254_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857254_640.jpg":"640x814","pp_26857254_480.jpg":"480x611","pp_26857254_340.jpg":"340x432","pp_26857254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857255_1920.jpg":"1920x1080","k_26857255_1280.jpg":"1280x1280","k_26857255_1024.jpg":"1024x1024","k_26857255_640.jpg":"640x640","k_26857255_480.jpg":"480x480","k_26857255_340.jpg":"340x340","k_26857255_220.jpg":"220x220","o_26857255_1280.jpg":"1280x853","o_26857255_1024.jpg":"1024x682","o_26857255_640.jpg":"640x426","o_26857255_480.jpg":"480x320","o_26857255_340.jpg":"340x226","o_26857255_220.jpg":"220x146","h_26857255_1280.jpg":"1280x854","h_26857255_1024.jpg":"1024x683","h_26857255_640.jpg":"640x427","h_26857255_480.jpg":"480x320","h_26857255_340.jpg":"340x227","h_26857255_220.jpg":"220x147","pp_26857255_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857255_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857255_640.jpg":"640x814","pp_26857255_480.jpg":"480x611","pp_26857255_340.jpg":"340x432","pp_26857255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857256_1920.jpg":"1920x1080","k_26857256_1280.jpg":"1280x1280","k_26857256_1024.jpg":"1024x1024","k_26857256_640.jpg":"640x640","k_26857256_480.jpg":"480x480","k_26857256_340.jpg":"340x340","k_26857256_220.jpg":"220x220","o_26857256_1280.jpg":"1280x853","o_26857256_1024.jpg":"1024x682","o_26857256_640.jpg":"640x426","o_26857256_480.jpg":"480x320","o_26857256_340.jpg":"340x226","o_26857256_220.jpg":"220x146","h_26857256_1280.jpg":"1280x854","h_26857256_1024.jpg":"1024x683","h_26857256_640.jpg":"640x427","h_26857256_480.jpg":"480x320","h_26857256_340.jpg":"340x227","h_26857256_220.jpg":"220x147","pp_26857256_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857256_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857256_640.jpg":"640x814","pp_26857256_480.jpg":"480x611","pp_26857256_340.jpg":"340x432","pp_26857256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857257_1920.jpg":"1920x1080","k_26857257_1280.jpg":"1280x1280","k_26857257_1024.jpg":"1024x1024","k_26857257_640.jpg":"640x640","k_26857257_480.jpg":"480x480","k_26857257_340.jpg":"340x340","k_26857257_220.jpg":"220x220","o_26857257_1280.jpg":"1280x853","o_26857257_1024.jpg":"1024x682","o_26857257_640.jpg":"640x426","o_26857257_480.jpg":"480x320","o_26857257_340.jpg":"340x226","o_26857257_220.jpg":"220x146","h_26857257_1280.jpg":"1280x854","h_26857257_1024.jpg":"1024x683","h_26857257_640.jpg":"640x427","h_26857257_480.jpg":"480x320","h_26857257_340.jpg":"340x227","h_26857257_220.jpg":"220x147","pp_26857257_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857257_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857257_640.jpg":"640x814","pp_26857257_480.jpg":"480x611","pp_26857257_340.jpg":"340x432","pp_26857257_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7491925 Threads: 3 Questions: 1538036989 Slow queries: 4678877 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110862356 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/zelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi-1376721 [printLink] => /vijesti/svijet/zelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi-1376721?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275385 [name] => Demokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demokracija [link] => /tag/demokracija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 667217 [name] => zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 22:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zelenski [link] => /tag/zelenski ) [5] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [6] => stdClass Object ( [id] => 753256 [name] => nadeždin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:23 [main_article_id] => 0 [alias] => nadezdin [link] => /tag/nadezdin ) [7] => stdClass Object ( [id] => 745135 [name] => navalni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 13:00:37 [main_article_id] => 0 [alias] => navalni [link] => /tag/navalni ) [8] => stdClass Object ( [id] => 753257 [name] => nemcov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:23 [main_article_id] => 0 [alias] => nemcov [link] => /tag/nemcov ) [9] => stdClass Object ( [id] => 668722 [name] => azov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-26 18:43:37 [main_article_id] => 0 [alias] => azov [link] => /tag/azov ) [10] => stdClass Object ( [id] => 399861 [name] => nacisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacisti [link] => /tag/nacisti ) [11] => stdClass Object ( [id] => 697357 [name] => bandera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-17 10:56:15 [main_article_id] => 0 [alias] => bandera [link] => /tag/bandera ) [12] => stdClass Object ( [id] => 753258 [name] => višinski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => visinski [link] => /tag/visinski ) [13] => stdClass Object ( [id] => 685235 [name] => aaron mate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 17:37:28 [main_article_id] => 0 [alias] => aaron-mate [link] => /tag/aaron-mate ) [14] => stdClass Object ( [id] => 732355 [name] => hunka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 15:10:44 [main_article_id] => 0 [alias] => hunka [link] => /tag/hunka ) [15] => stdClass Object ( [id] => 753259 [name] => ss galicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => ss-galicija [link] => /tag/ss-galicija ) [16] => stdClass Object ( [id] => 431255 [name] => novinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novinari [link] => /tag/novinari ) [17] => stdClass Object ( [id] => 386636 [name] => Twitter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => twitter [link] => /tag/twitter ) [18] => stdClass Object ( [id] => 486122 [name] => FBI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fbi [link] => /tag/fbi ) [19] => stdClass Object ( [id] => 753260 [name] => gonzalo lira [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => gonzalo-lira [link] => /tag/gonzalo-lira ) [20] => stdClass Object ( [id] => 315890 [name] => crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crkva [link] => /tag/crkva ) [21] => stdClass Object ( [id] => 753261 [name] => danilov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 06:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => danilov [link] => /tag/danilov ) [22] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [23] => stdClass Object ( [id] => 312247 [name] => kličko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klicko [link] => /tag/klicko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zelenskom ističe mandat, ali rat i besparica izbore odgađaju ‘do daljnjeg‘. Traži da mu SAD i Europa plate da ih održi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26854019.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26854019.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26857254.jpg [title] =>

Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference with Turkish President at the Dolmabahce Presidental office in Istanbul on March 8, 2024. (Photo by OZAN KOSE/AFP)

Ozan Kose/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26857255.jpg [title] =>

Ukraine‘s President Volodymyr Zelensky looks on during the speech of European Commission President as part of a joint press conference with Canada‘s Prime Minister, Italy‘s Prime Minister, and Belgium‘s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV/AFP)

Genya Savilov/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26857256.jpg [title] =>

Ukraine‘s President Volodymyr Zelensky (L) and European Commission President Ursula von der Leyen (R) greet each others after a joint press conference with Canada‘s Prime Minister, Italy‘s Prime Minister and Belgium‘s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV/AFP)

Genya Savilov/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26857257.jpg [title] =>

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrive to hold a press conference at the White House in Washington, DC, December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN/AFP)

Mandel Ngan/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Rusiji je na predsjedničkim izborima izabran čovjek koji je (praktički) na čelu države već četvrt stoljeća, tijekom kojih je BDP narastao 11 puta, plaće i penzije 15, rezerve zlata 48, dok se inflacija smanjila 10 puta, a dug četiri. Podržalo ga je 87,8 posto građana; otprilike koliko je nevladina organizacija Levada procijenila njegovu popularnost u 2024. (najniža je bila 2020., 59 posto). U dijaspori je Putin osvojio 77,2 posto glasova, dok je u anektiranim ukrajinskim oblastima svugdje imao preko 90 posto, osim u Hersonu (88,12 posto). 

Izlaznost - koja bi trebala biti refleksija vjere naroda u demokratski proces - u Rusiji je bila prilično visoka; čak 77,49 posto. Za usporedbu, na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u bila je 66,6 posto - što je najviše u zadnjih 120 godina i, prema CNN-u, "povijesno ludo" - dok je iste godine vladu izabralo 46,85 posto Hrvata.

---

---

Prema ovim brojkama, i s obzirom na glasanje, od ukupnog broja građana svom lideru povjerenje je dalo 69 posto Rusa, 34 posto Amerikanaca i 17 posto Hrvata.

---

---

Zapadni mediji su pak upravo ruske izbore prozvali farsom, ponajprije zbog nedostatka prave konkurencije. Naime, osim tri postojeća protukandidata, spominjala su se još tri: jedan je Boris Nemcov, ubijen 2015. pod sumnjivim okolnostima. Drugi je Boris Nadeždin (osam posto po anketama), za kojeg je izborno povjerenstvo procijenilo da nije skupio dovoljno potpisa. Treći je Aleksej Navalni, koji je u veljači preminuo u zatvoru od - što je potvrdio i šef ukrajinske vojne obavještajne službe - krvnog ugruška. Iako je posljednji često nazivan "vođom opozicije", po zadnjima anketama ga je podržavalo tek devet posto Rusa. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također izvijestio da je "ruski diktator simulirao" izbore. "Svima u svijetu je jasno da je taj lik, kao što se to već često događalo u prošlosti, jednostavno bolestan za vlašću i čini sve kako bi zauvijek vladao. Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti", odriješit je bio Ukrajinac. 

---

---

Doduše, dok se s one strane Dnjepra održavaju "kakvi-takvi" izbori, Kijev je privremeno stavio demokraciju na led. Naime, iako će 31. ožujka biti peta obljetnica predsjedničkog mandata, izbori su - odgođeni do daljnjega. Razlog su prije svega logistika tijekom ratnog stanja i - po Zelenskom - to što su "izbori zakonom zabranjeni za vrijeme rata". Ipak, u ukrajinskom Ustavu takvo nešto nije izričito navedeno, već stoji da "u uvjetima ratnog ili izvanrednog stanja mogu se uspostaviti posebna ograničenja prava i sloboda". 

Međutim, postoji i još jedan problem, a to je što Ukrajina, jednostavno, nema novca za taj pothvat. "Žao mi je, neću održati izbore na kredit, neću uzeti novac od oružja i dati ga na izbore. Ali ako mi (vi, Amerikanci i Europljani) date ovu financijsku potporu, ako parlamentarci shvate da to trebamo učiniti, onda... riskirajmo zajedno", odgovorio je Zelenski na washingtonske pozive na izbore. Pritom je izrazio strah da bi izostanak izbora mogao "podijeliti potporu SAD-a".

---

---

No, čini se da je bojazan ukrajinskog predsjednika ipak pretjerana. Naime, prilikom nedavne smjene vrhovnog zapovjednika vojske, Valerija Zalužnog, zapadni pokrovitelji istočnog fronta nisu emitirali znakove zabrinutosti za - kako je Bijela Kuća voli nazivati - "živahnu demokraciju" Kijeva; pojašnjenju čistke unatoč. "Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokracije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse", objasnio je Zelenski ovo "resetiranje". 

I, premda je (donekle) razumljivo da predsjednik odluči "razriješiti birokraciju" uslijed ratnog stanja tj. stvorit vertikalu neometanog odlučivanja iz jednog centra moći, pitanje je do koje je mjere moguće razriješiti samu demokraciju, a da se građane NATO zemalja i dalje može uvjeravati da iz svog džepa financiraju oružje za njezinu "živahnost". Jer, ako čelnik neke države - u ovom slučaju Zelenski - zabrani rad nekim televizijskim kanalima, korištenje jezika manjina u školama i javnim ustanovama, rad vjerske zajednice i desetak političkih stranaka, postavlja se pitanje: O kakvoj je onda demokraciji riječ?

"Baka je dobila pet godina zatvora zbog lajkanja na (društvenoj mreži) Odnoklassniki", stoji u rujanskom naslovu Pravde. Naime, žena je na ruskoj platformi - zabranjenoj u Ukrajini - lajkala tri objave svojih prijatelja, što je sud proglasio "veličanjem oružane agresije Ruske Federacije". Zbog "promicanja komunističkog totalitarnog režima" je gonjena i 68-godišnja učiteljica koja je na istoj platformi "objavljivala slike grba i rukovodstva SSSR-a, kao i drugih prikaza s kombinacijom srpa i čekića". Za slične radnje je osuđeno još tristotinjak ljudi.  

---

---

Služba sigurnosti Ukrajine je podigla optužnicu i protiv mitropolita Čerkaske eparhije zato što je pukovniju Azov na Facebooku nazvao "nacistima". Prijeti mu do osam godina zatvora i oduzimanje imovine zbog "opravdavanja ruske oružane agresije na Ukrajinu i veličanja njezinih sudionika". Podsjetimo, 2018. je američki Kongres zabranio dostavu "oružja, obuke ili druge pomoći" Azovu, nazvavši ga "neonacističkim". 

U drugu ruku, Ukrajina i nema nekih većih problema s nacizmom. Primjerice, jednom nacistu je na njegov 99. rođendan, 19. ožujka, Regionalno vijeće Ternopila dodijelilo počasnu nagradu za "pokazano domoljublje", nazvanu po Hitlerovom kolaboracionistu Jaroslavu Stecku. Riječ je o veteranu SS divizije Galicija Jaroslavu Hunki, kojeg su nedavno Zelenski i Trudeau ovacijama pozdravili u kanadskom parlamentu. 

Razvidno, Ukrajince danas više muči jedan drugi tip kolaboracionista. Tako je do listopada 2022. otvoreno 12 slučajeva "izdaje" protiv nastavnika u regiji Kharkiv, zbog nastavka rada pod Rusima. Direktor stadiona u Kupjansku je optužen za "pomoć agresorskoj državi" i suočen s 12 godina zatvora jer je "organizirao i nadzirao održavanje nogometnih utakmica i natjecanja". Željeznički službenik je prokazan jer je pod neprijateljem nadgledao popravak ratom oštećenog kolodvora. A za suradnju s okupatorom se tereti i čovjek kojeg su Rusi postavili na čelo bolnice u Izjumu, koja je spašavala živote tijekom granatiranja.

---

---

Nažalost, 2022. nije bila dobra godina ni za aktiviste. Tako su 60-godišnjem Volodimiru Čemerisu, koji je prozivao establišment i sve veću prijetnju krajnje desnice, pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) upali u stan, slomili mu rebro i zaplijenili elektroniku. Prema "službenom upozorenju" to je bilo zbog "otvorenog proruskog stajališta", "kritike aktivnosti ukrajinskih vlasti" i jer je ustvrdio da je rat od 2014. "unutarnji građanski sukob". "Represija je bez sumnje stvorila atmosferu straha u društvu. Ukrajinci se boje izraziti svoje mišljenje vjerojatno i više nego u vrijeme SSSR-a, kojeg se ja, kao tadašnji disident, sjećam", komentirao je Čemeris.

Jednaki "zločin" je počinio i pacifist Ruslan Kotsaba, koji je zbog toga zatvoren 16 mjeseci. Amnesty International ga je proglasio zatvorenikom savjesti. "Sve oporbene osobe koje su prije promicale mirno rješenje sukoba s Rusijom ili su pobjegle ili su u zatvoru. Svaka pomisao o mirovnim pregovorima doživljava se kao igranje na strani Putina, kao djelo neprijateljskih agenata", kazao je Kotsaba. 

Priveden je i gradski vijećanik Mariupola koji je agitirao za "obnovu gospodarskih veza s Rusijom" i "pozvao na rušenje aktualne ukrajinske vlasti". Potonje je vrlo upitno, pošto je navedena objava glasila: "Vlasti koje nisu uspjele vratiti mir u Ukrajini i reintegrirati Donbas moraju otići." SBU je objavio i da je "neutralizirao" Radničku frontu Ukrajine, marksističku organizaciju čije su nepodobne aktivnosti bile pisanje "antikapitalističkih objava", "širenje zabranjene komunističke simbolike s pozivima na oživljavanje Sovjetskog Saveza" i planiranje "masovnih skupova". Uhapšeni su i čelnici mladeži Komunističke Partije, blizanci Kononovič, zbog "proruskih i probjeloruskih stavova". Kažu da su bili premlaćivani i mučeni dok su bili u pritvoru sedam mjeseci, navodeći da "sada u Ukrajini ‘komunist‘ znači smrt".

---

---

Ništa bolje prošao nije ni Oleksandr Matjušenko koji je pisao da se vlada i desničarska oporba "međusobno natječu u antikomunizmu i ksenofobiji" te kritizirao Azov. Na fotografiji objavljenoj na Telegramu iznad okrvavljenog Matjušenka pojavljuje se ruka koja drži grb Azova. Njegovoj supruzi je ta ista ruka nožem odrezala kosu i pljunula joj u lice, prijeteći da će im oboma odrezati uši.

"Zelenski je iskoristio rusku invaziju i rat kao izgovor da eliminira većinu političke oporbe i potencijalnih suparnika za vlast i da učvrsti svoju uglavnom nedemokratsku vladavinu... Optužbe za državnu izdaju i kolaboraciju često se izmišljaju i koriste kao oblik političke represije bez ikakvih dokaza o stvarnoj izdaji i kolaboraciji", kaže ukrajinski politolog sa Sveučilišta u Ottawi Ivan Katchanovski.

A čini se da predsjednikovu represiju osjećaju i njegovi najbliži suradnici. Naime, kako bi im se dozvolila putovanja u inozemstvo, članovi nacionalnog parlamenta moraju dobiti odobrenje Ministarstva vanjskih poslova za sažetke svojih službenih izjava i komentara u vezi s "provedbom državne politike u sferi vanjskih poslova". 

---

---

Ni novinari baš ne uspijevaju u Ukrajini. "95 posto novinara izvještava o cenzuri u ukrajinskim masovnim medijima", javljaju iz vodećeg državnog think tanka Ilko Kucheriv. Kako prolaze alternativni medijski glasovi pokazuje slučaj Kirila Višinskog, bivšeg direktora ukrajinskog ogranka RIA Novosti. On je 2018. uhićen pod optužbom za "hibridni medijski rat", po čemu je čak i Washington upozorio da "Ukrajina mora osigurati da se pridržava zakona, uključujući međunarodna prava o ljudskim pravima". Ukrajinac je pušten nakon 15 mjeseci pritvora, u razmjeni zatvorenika s Moskvom.

Kirilo Lukerenko s Hromadskog radija je kazao da se novinari odlučuju na samocenzuru, radije nego da trpe pritisak zbog svog izvještavanja. "Kada pokušavate biti kritični, ljudi vas samo pitaju: ‘Jeste li domoljub?‘" Karol Lučka, službenik pri Međunarodnom institutu za tisak, rekao je da su novinari također svjesni da će im određene teme priskrbiti dodatni nadzor vlasti. "Ideje poput toga da postoji građanski rat ili da postoje ljudi koji su proruski orijentirani... To su vrlo osjetljiva pitanja", natuknuo je. Neki su upozorili da strogi nadzor vojnih dužnosnika nad novinarima iskrivljuje izvještavanje o ratu. "Ako mi vojnik kaže: ‘Toliko mrzim ovaj rat‘, časnik za tisak traži od njega da odgovori: ‘Da, rat je težak, ali održavamo raspoloženje‘", požalio se Skiba, freelancer koji surađuje s kanadskim Globe and Mailom.

"Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju... ukrajinske vlasti su prijetile, poništavale ili uskraćivale akreditacije novinarima koji rade za pet-šest ukrajinskih i stranih novinskih kuća zbog njihova izvještavanja", javila je medijska kuća Semafor. Tako je, nakon što je ukrajinski fotograf iznio da su ga sigurnosne službe podvrgnule ispitivanjima, detektoru laži i optužbama da radi protiv nacionalnog interesa, Ministarstvo obrane ukinulo njegovu akreditaciju.

---

---

Akreditacija je oduzeta i Thomasu Gibbons-Neffu iz NY Timesa, koji je pisao da Ukrajinci koriste zabranjeno kazetno streljivo. Isto se dogodilo i Andrei Sceresiniju i Alfredu Boscu, dopisnicima za RAI. Iako za to nisu dobili objašnjenje, kasnije su od lokalnih kolega saznali da su ih vlasti optužile da su kolaboracionisti i propagandisti Rusa. Talijanske vlasti su im rekle da su se Ukrajinci uznemirili zbog njihovih putovanja na teritorij pod kontrolom Rusije, unatrag nekoliko godina. "Provjeravaju sve novinare. I jedan po jedan, oni koji nisu savršeno pokorni direktivama i političkoj liniji Kijeva, nestaju", poručio je Scaresini.

"Pratio sam četiri rata i nikada nisam vidio toliki jaz između drame, intenziteta i povijesnog značaja stvarnosti sukoba s jedne strane te površnosti i oskudnosti njegova dokumentiranja u tisku s druge strane. Čudno je kako se malo toga što se događa bilježi. A glavni razlog, iako ne i jedini, jest taj što je ukrajinska vlada praktički onemogućila novinare da rade prave reportaže s prve crte", izjavio je Luke Mogelson iz New Yorkera.

Potrebno je naglasiti i kako je, nakon 24. veljače 2022., ukrajinski predsjednik naredio spajanje nacionalnih televizijskih kanala u 24-satni "maraton" pod nazivom "Ujedinjene Vijesti", gdje se izvještava o ratu u naizmjeničnim šestosatnim blokovima. Krajem iste godine, Zelenski je također potpisao zakon koji vladi daje goleme ovlasti nad medijima, čiji je prvi nacrt Europska federacija novinara nazvala "dostojnim najgorih autoritarnih režima".

---

---

A pri cenzuriranju stvarnog stanja u Ukrajini, kijevskim obavještajnim službama asistira i FBI. Naime, u ožujku 2022. je specijalni agent FBI-ja Aleksander Kobzanets, pomoćnik pravnog atašea u američkom veleposlanstvu u Kijevu, poslao Twitteru popis računa koje "SBU sumnjiči za širenje straha i dezinformacija". "Puno vam hvala na vašem vremenu za razgovor o pomoći Ukrajini", napisao je Kobzanets.

Kako bi "zaustavili rusku agresiju na informacijskom frontu, molimo vas da poduzmete hitne mjere za blokiranje ovih Twitter računa i da nam dostavite korisničke podatke navedene tijekom registracije", lijepo su zamolili iz SBU-a. Da je to odobreno, korisnicima s popisa ne bi samo bio zabranjen pristup platformi, već bi njihov broj telefona, datum rođenja te e-mail adresa bili otkriveni i FBI-u i SBU-u.

Tadašnji šef odjela za povjerenje i sigurnost Twittera obavijestio je da će "pregledati prijavljene račune prema njihovim pravilima", ali i upozorio da popis uključuje "nekoliko računa američkih i kanadskih novinara", poput nagrađivanog Aarona Matea s Greyzonea, zbog čega su iz društvene mreže izrazili zabrinutost. Doduše, iz Twittera su sugerirali da su spremni obustaviti račune ako se dokaže da imaju skrivenu vezu s nekom stranom vladom. 

---

---

Od 163 računa koje je naveo SBU, 34 su suspendirana, a 20 ih više ne postoji. Među ovim "preživjelima" su Genadij Zjuganov koji je izgubio od Jeljcina na predsjedničkim izborima u Rusiji 1996., bivši potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, ruski novinari Vladimir Solovjov i Margarita Simonjan, bloger i političar Anatoli Šarij koji je pobjegao iz Ukrajine 2012. i dobio azil u Europskoj uniji, kao i nekoliko ruskih vladinih agencija i medija.

Svakako, najgore od svih komentatora rata u Ukrajini je prošao čileansko-američki državljanin Gonzalo Lira kojeg su ukrajinske vlasti uhitile u svibnju 2023., pod optužbom za "proizvodnju i širenje materijala koji opravdavaju rusku oružanu agresiju protiv Ukrajine". Poruka koju je Lira napisao ocu ukazuje na to da se gotovo tri mjeseca borio s upalom pluća, što su ukrajinski tamničari ignorirali sve do nekoliko tjedana prije njegove smrti. "Ne mogu prihvatiti način na koji je moj sin umro. Bio je mučen, iznuđivan, u izolaciji osam mjeseci i 11 dana, a veleposlanstvo SAD-a nije učinilo ništa da pomogne mom sinu. Odgovornost za ovu tragediju ima diktator Zelenski uz suglasnost senilne osobe, američkog predsjednika Joea Bidena", poručio je otac preminulog.

---

---

SBU je aktivan i pri sudstvu, što je na primjeru slučaja u kojem je oslobođena osoba pobjegla van države i "pisala nepristojne stvari na internetu", objasnio šef nacionalne Službe sigurnosti: "Tog suca su, u manje od 24 sata, kod kuće posjetili pripadnici specijalne jedinice Alfa... i našli smo sve što smo trebali... Nakon toga su svi, uključujući regionalne direktore prizivnih sudova, razumjeli da se tijekom ratnog stanja za zločin protiv državne sigurnosti može izreći jedino zatvor. Možemo pregovarati o tome hoće li to biti 12 ili 13 godina, pri čemu je sud proceduralno neovisan. Mi se ne uplićemo u njihov rad. Samo provodimo protuobavještajne aktivnosti sudskih ogranaka, što je legalno i moralno ispravno."

A osim novinara, Ukrajina želi zatvoriti i mnoge svećenike; točnije njih 68 iz Moskovskog patrijarhata, za veleizdaju. Neke od njih, koji odbijaju napustiti svoje samostane, vlasti izgladnjuju, zabranjujući da im vjernici kroz kapiju proguraju malo kruha. U isto vrijeme, svećenici Ukrajinske pravoslavne crkve kroz vrata raja guraju pripadnike SS divizije Galicija, proglašavajući ih "svecima".

---

---

Međutim, najveće zasluge za guranje Ukrajine prema trenutnom scenariju nije imala demokracija, nego - Washington. "Vlada Ukrajine postala je, unutar devet godina nakon puča 2014., u potpunosti pod kontrolom američke vlade i veleposlanika G7", priznao je bivši dužnosnik ukrajinske vlade i diplomat Andrij Teliženko. Dodao je da su im američki dužnosnici "govorili koga da otpuste, koga da zaposle, koji odjel da smanje, koji odjel da obavijeste, u koji odjel da unesu više novca".

Prema ukrajinskom dužnosniku Jaroslavu Železnjaku, Kijev je "jednostavno postao talac njihove (SAD-ove) unutarnje politike".  "Amerikanci su vrlo vidljivi u ukrajinskom političkom procesu. Američko veleposlanstvo u Kijevu središte je moći, a ukrajinski političari otvoreno govore o imenovanjima i otpuštanjima koja provjeravaju američki veleposlanik Geoffrey Pyatt i čak i potpredsjednik SAD-a Joe Biden", primijetio je Bloombergov kolumnist Leonid Beršidski u studenom 2015. 

---

---

Američki kormilari su, poznato je, u narednih 10 godina doveli Ukrajinu na rub kolapsa, pri čemu se i njezina "živahna demokracija", čini se, malčice umorila. "Nakon idućih izbora parlament će biti pun muškaraca iz vojske, veterana i radikalne desnice. To stavlja ukrajinsku demokraciju u opasnost", predvidjela je Marta Čumalo, osnivačica Centra "Ženske perspektive" u Lavovu. Da je u pravu dao je nagovijestiti i Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. On na pitanje o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, zajedno s opozicijom - pošto neće biti izbora - kaže da "opozicija ne postoji", već da su jedina opozicija - Rusi. "Imamo ljude koji će upravljati Ukrajinom. Ima mnogo vrijednih pojedinaca, a veliki broj njih trenutno je na prvim linijama", nagovijestio je budućnost demokracije Danilov. 

---

---

"Upravo testiramo model tranzicije iz parlamentarno-predsjedničke države u predsjedničku, s jakim predsjednikom", obznanio je potpredsjednik parlamenta Aleksander Kornienko. Ovaj model se, doduše, nije dopao kijevskom gradonačelniku Vitaliju Kličku, koji je rekao: "Aktualna kretanja, ovo što sada vidimo, ne mogu reći da je to demokracija. Miriše na vertikalu i autoritarizam. Iza ovoga stoji želja nekih ljudi - ne mogu reći njihova imena - ali oni žele da sve bude centralizirano, i zato vidim centralizirane medije i TV u Ukrajini, a oni također pokušavaju centralizirati vlast, izgraditi vertikalu." 

Da ukrajinski predsjednik baš i nije raspoložen za ovakve kritike, otkriva i izvještaj Savezne obavještajne službe Švicarske, u kojem piše: "U svom pokušaju da politički eliminira Klička, Zelenski pokazuje autoritarne crte". Procjena dodaje kako je "Ukrajina na ‘kritičnoj točki‘ svoje demokratske evolucije". Ali postoji kvaka. Naime, ovaj dokument pretpostavlja da će Kijev održati izbore ove godine.

Neće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Ozan Kose/Afp Genya Savilov/Afp Genya Savilov/Afp Mandel Ngan/Afp
Ozan Kose/Afp

Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference with Turkish President at the Dolmabahce Presidental office in Istanbul on March 8, 2024. (Photo by OZAN KOSE/AFP)

Genya Savilov/Afp

Ukraine‘s President Volodymyr Zelensky looks on during the speech of European Commission President as part of a joint press conference with Canada‘s Prime Minister, Italy‘s Prime Minister, and Belgium‘s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV/AFP)

Genya Savilov/Afp

Ukraine‘s President Volodymyr Zelensky (L) and European Commission President Ursula von der Leyen (R) greet each others after a joint press conference with Canada‘s Prime Minister, Italy‘s Prime Minister and Belgium‘s Prime Minister following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV/AFP)

Mandel Ngan/Afp

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrive to hold a press conference at the White House in Washington, DC, December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN/AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/zelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi-1376721 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7955d233cae7e659e82cff47372809e0e6ba3853 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zelenskom+isti%C4%8De+mandat%2C+ali+rat+i+besparica+izbore+odga%C4%91aju+%E2%80%98do+daljnjeg%E2%80%98.+Tra%C5%BEi+da+mu+SAD+i+Europa+plate+da+ih+odr%C5%BEi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi-1376721 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzelenskom-istice-mandat-ali-rat-i-besparica-izbore-odgadaju-do-daljnjeg-trazi-da-mu-sad-i-europa-plate-da-ih-odrzi-1376721 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetukrajina

Zelenskom ističe mandat, ali rat i besparica izbore odgađaju ‘do daljnjeg‘. Traži da mu SAD i Europa plate da ih održi

30. ožujka 2024. - 16:29

U Rusiji je na predsjedničkim izborima izabran čovjek koji je (praktički) na čelu države već četvrt stoljeća, tijekom kojih je BDP narastao 11 puta, plaće i penzije 15, rezerve zlata 48, dok se inflacija smanjila 10 puta, a dug četiri. Podržalo ga je 87,8 posto građana; otprilike koliko je nevladina organizacija Levada procijenila njegovu popularnost u 2024. (najniža je bila 2020., 59 posto). U dijaspori je Putin osvojio 77,2 posto glasova, dok je u anektiranim ukrajinskim oblastima svugdje imao preko 90 posto, osim u Hersonu (88,12 posto). 

Izlaznost - koja bi trebala biti refleksija vjere naroda u demokratski proces - u Rusiji je bila prilično visoka; čak 77,49 posto. Za usporedbu, na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u bila je 66,6 posto - što je najviše u zadnjih 120 godina i, prema CNN-u, "povijesno ludo" - dok je iste godine vladu izabralo 46,85 posto Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:21