stdClass Object ( [id] => 1384035 [title] => Slobodna u srcu prosvjeda u SAD-u: Zbrajam dva i dva - em sam duplo stariji od studenata, em ličim na Palestinca, em... [alias] => vrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok u srijedu ujutro hodam sjevernim Manhattanom prema Sveučilištu Columbia – čiji je kampus postao epicentar sveameričke studentske pobune protiv izraelskog rata u Gazi – razmišljam o riječima newyorškoga gradonačelnika Erica Adamsa, koje bi me možda mogle koštati slobode. Jer Adams je dan ranije izjavio da su studentski protesti na Columbiji "uglavnom mirni", ali da probleme stvaraju "vanjski agitatori" koji se motaju oko sveučilišta.

- Ne možemo dopustiti vanjskim agitatorima da dođu i ometaju. Moramo se pozabaviti ovim dok je još samo iskra. Nemojmo čekati da bukne - rekao je Adams na konferenciji za novinare u utorak.

Paralelno s time, ne mogu ignorirati terensku činjenicu da mi se zadnjih godina u New Yorku više puta dogodilo da mi netko na ulici priđe i prijateljski me upita jesam li Palestinac. U pravilu su to bili palestinski doseljenici koji su me prepoznali kao svoga, i svaki put bih u njihovom oku vidio iznenađenje - čak i razočaranje – kada bih im rekao da, eto, nažalost, nisam Palestinac, već ubogi Hrvat. Nikad mi se nije dogodilo da me zamijene za Srbina, Turčina, Rusa ili Brazilca, već svaki put baš za Palestinca.

I tako, dok Avenijom Broadway koračam do 116. ulice – gdje se nalazi službeni ulaz u Columbiju – zbrajam dva i dva: em sam dvostruko stariji od prosječnog studenta, em nalikujem na Palestinca, em mi je namjera upravo da "dođem i ometam", odnosno da izbliza vidim kako to i zašto prosvjeduju studenti jednog od najelitnijih američkih i svjetskih sveučilišta. Ukratko: savršeno odgovaram Adamsovoj definiciji "vanjskog agitatora".

---

image

Studentski predstavnici na press konferenciji pred novinarima mnoštva najvećih redakcija

Damir Pilić/
---

Šest dana ranije, u četvrtak, 18. travnja, newyorška policija – na poziv Columbijine predsjednice Nemat Minouche Shafik - uhitila je 108 studenata Columbije koji su dan prije na južnom travnjaku kampusa podigli šatorsko naselje i nazvali ga "Tabor solidarnosti s Gazom". Ako u zemlji Prvog amandmana policajci hapse studente zbog njihovih političkih stavova, što li su tek spremni učiniti "vanjskim agitatorima"?

Stoga, čim sam na 114. ulici ugledao prve policijske automobile, prelazim na drugu stranu Avenije Broadway. Srećom, na raskršću sa 115. ulicom ugledam spas: deseci novinarskih ekipa s kamerama i mikrofonima, a neki od novinara izgledaju kao Palestinci. Tu sam se opustio: ne mogu nas sve pohapsiti, to bi bio prevelik skandal za ovu zemlju.

Mladi američki komunisti

Prelazim cestu: pred službenim ulazom u Columbiju je gomila policajaca i zaštitara, a na cesti je parkirano više policijskih vozila. Pregled na ulazu je rigorozan, ne može se ući bez studentske iskaznice. Lijevo od ulaza dvadesetak prosvjednika neumorno uzvikuje slogane o slobodnoj Palestini, a desetak metara iza njih troje aktivističkih kolportera – dva mladića i jedna djevojka - prodaje neke svoje ideološke novine.

---

image

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson govorio je o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ne raziđu li se; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke

Alex Kent/Getty Images Via Afp
---

Pomislio sam da su to članovi Demokratskih socijalista Amerike (DSA), koje redovito srećem na svim prosvjednim skupovima u New Yorku, ali ispostavilo se da je ovo radikalnija ekipa – komunisti. Preciznije, članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu "The Communist", glavni tekst na naslovnici ima naslov "Mi smo američka komunistička generacija", a na zadnjoj stranici pozivaju na "globalnu intifadu", jer "samo revolucija može okončati imperijalizam". Ambiciozna omladina, pomislih.

- Zašto ste ovdje? - pitam ih.

- Da podržimo studente Columbije i njihove opravdane zahtjeve protiv kapitalističke sprege sveučilišta i američke vojne industrije koja ubija civile u Gazi. Želimo proširiti njihovu borbu i ukazati im da je rat u Gazi samo dio imperijalnog rata koji američki kapitalizam vodi širom svijeta - veli mi najbliži kolporter, riđokosi mladić s naočalama.

- Hoćeš reći, vi ste vanjski agitatori? - konstatiram.

- Yes! - oduševi se momak. - Odličan izraz.

Pozdravljam se s mladim komunistima i odlazim prema 115. ulici, do rešetaka kroz koje u daljini južnog travnjaka vidim šareno šatorsko naselje pobunjenih studenata: tu je, prije sedam dana, sve i počelo.

---

image

Prosvjeduju i studenti Sveučilišta New York

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
---

---

image

Aktivisti i studenti sudjeluju u prosvjedu u dvorištu Sveučilišta  George Washington u Washingtonu,

Alex Wong/Getty Images Via Afp
---
---
image

Umjesto nastave - prosvjed i na sveučilištu Texas u teksaškom gradu Austinu

 

 

Brandon Bell/Getty Images Via Afp
---
---
image

Propalestinski prosvjed studenata Sveučilišta California u Los Angelesu (UCLA)

Frederic J. Brown/Afp
---

 

‘Ovdje sam jer sam Židovka‘

Aktualna propalestinska pobuna američkih studenata začela se 17. travnja baš na Sveučilištu Columbia, opisanim formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Dizanje šatorskog naselja zajednički su organizirali koalicija studentskih skupina Sveučilište Columbia Apartheid Divest (SCAD), te udruge "Studenti za pravdu u Palestini" i "Židovski glasovi za mir".

Prosvjednici su od vlade SAD-a zatražili trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok su od sveučilišta Columbia zatražili raskidanje svih poslovnih i financijskih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji "profitira" od rata u Gazi.

"Tabor solidarnosti s Gazom osnovan je kako bi izvršio pritisak na Columbiju da odvoji sva sredstva, uključujući zakladu, od korporacija koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i vojne okupacije u Palestini", navodi se u studentskoj objavi.

 

Nezavisni američki medij Democracy Now odmah je prenio protestne govore nekih od pobunjenih studenata, među njima i židovske studentice Soph:

- Moje ime je Soph. Ja sam iz Židovskog glasa za mir na Columbiji. I danas sam ovdje jer neću stajati po strani dok novac Columbije odlazi na genocid. Novac kojim bi se trebalo financirati naše obrazovanje ide na bombe koje upravo sada padaju na Gazu. Columbia ima većinski udio, ima goleme udjele u raznim organizacijama poput Lockheed Martina, koje trenutno opskrbljuju Izrael bombama, i mi više nećemo biti suučesnici – govorila je hebrejska studentica, objasnivši potom zbog čega, kao Židovka, ima potrebu biti u propalestinskom kampu.

- Odbijamo vjerovati da je Izrael u bilo kojem dijelu povezan s našim judaizmom. Zapravo, naše židovske vrijednosti informiraju zašto smo ovdje: židovske vrijednosti tikkun olam, ljubavi, uvažavanja, poštovanja, međusobnog oslobađanja. Kao Židovi, ovdje smo da kažemo da ćemo uvijek podržavati oslobođenje Palestine, jer je to ono što su Židovi povijesno činili. Zauzeli smo se za druge potlačene narode, jer znamo da nema slobode dok svi ne budemo slobodni – kazivala je Soph, par sati prije no što će policija upasti u kamp i pohapsiti studente.

Filozof na ogradi

Isti dan kad su studenti podigli šatorski kamp, 17. travnja, predsjednica Sveučilišta Columbia, rečena Nemat Minouche Shafik, našla se na saslušanju pred odborom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a na temu antisemitizma na Columbiji – uslijed višemjesečnih protestnih akcija propalestinskih studentskih organizacija - te su je republikanski zastupnici optužili da ne uspijeva zaštititi židovske studente na kampusu. Valjda pod dojmom tih optužbi, Shafik je sutradan pozvala newyoršku policiju da ukloni šatorsko naselje - jer da se radi o "nedozvoljenom prosvjedu" - što je policija i učinila, uhitivši pritom 108 studenata.

Američki političari, i republikanci i demokrati, listom su kritizirali pobunjene studente, prozivajući ih za antisemitizam, što su organizatori prosvjeda odbacili:

"Odlučno odbacujemo svaki oblik mržnje ili netrpeljivosti i budno pazimo na nestudente koji pokušavaju narušiti solidarnost koja se kuje među studentima – palestinskim, muslimanskim, arapskim, židovskim, crnim i propalestinskim studentima koji predstavljaju punu raznolikost našeg zemlje", stoji u priopćenju SCAD-a.

---

image

Članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu "The Communist"

Damir Pilić/
---

Jedna od rijetkih javnih osoba koja je došla u kamp podržati studente bio je poznati američki filozof i predsjednički kandidat Cornel West, koji se prošlog četvrtka popeo na ogradu kako bi posjetio studentski tabor. Dan kasnije, nakon masovnih uhićenja studenata, West je u razgovoru s kultnom američkom novinarkom Amy Goodman – koja je podsjetila da se radi o najvećem uhićenju na kampusu Columbije od 1968. godine, kad je policija uhitila više od 700 studenata koji su prosvjedovali zbog povezanosti škole s Vijetnamskim ratom – iznova podržao pobunjene studente.

- Predsjednica Columbije trebala bi se sramiti što se ne može usredotočiti na stvarni genocid koji se odvija pred našim očima (...). Nitko ovdje ne poziva na genocid nad Židovima. Nitko ovdje ne poziva na uništenje. Pozivamo na kraj stvarnog genocida i kraj stvarnog uništenja. Dakle, duboko sam solidaran s ovim studentima. Oni predstavljaju najbolje, ne samo od Columbije, ne samo od američkog carstva, već i ljudski duh koji se bori protiv dominacije, okupacije i podjarmljivanja, i čine to s ogromnom odlučnošću – rekao je West.

Hibridni model nastave

Kad se bude pisala povijest ove pobune, vjerojatno će ta odluka predsjednice Shafik da pozove policiju u kampus biti označena kao "prijelomna točka": ne samo što su ljutiti studenti Columbije u ponedjeljak ponovo digli šatorski kamp na južnom travnjaku, sada još brojniji – pa je Shafik isti dan objavila da Columbia do kraja semestra prelazi na hibridni model nastave, odnosno na nastavu na daljinu – nego je i vijest o hapšenjima na Columbiji probudila duh solidarnosti kod ostalih američkih studenata, pa su idućih dana organizirani prosvjedi i formirana šatorska naselja na nizu sveučilišta širom SAD-a.

Tako je u ponedjeljak uhapšeno 45 studenata na Yaleu i njih preko 130 na NYU, u utorak još devet na Sveučilištu Minnesota, u srijedu njih dvadeset na Sveučilištu Texas u Austinu. Protestni šatorski kampovi niknuli su i na Sveučilištu Michigan, Tehnološkom institutu Massachusetts (MIT), Sveučilištu Sjeverne Karoline, Sveučilištu Tufts i Emerson Collegeu u Bostonu, Novoj školi (The New School) u New Yorku i Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, dok je Kalifornijsko državno politehničko sveučilište Humboldt privremeno zatvorilo kampus "zbog sigurnosti".

Ukratko: studentska pobuna na Columbiji prerasla je u nacionalni fenomen, na koji su reagirale i američke redakcije: CNN je uveo praćenje studentskih prosvjeda "iz minute u minutu", što su slijedili i drugi mediji, pišući kako "demonstracije u američkim kampusima testiraju granicu između slobode govora i inkluzivnosti". Pred Columbiju su počele pristizati sve brojnije novinarske ekipe, pa su pobunjeni studenti odlučili svaki dan od 14 do 16 sati puštati novinare u kampus i održavati medijske konferencije. Tako sam i ja u srijedu uspio ući na Columbiju.

---

image

Kamp propalestinskih prosvjednika unutar kompleksa Sveučilišta Columbia u New Yorku

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
---

Studenti nas nisu pustili u samo šatorsko naselje – njihovi predstavnici držali su konferenciju za novinare nekoliko metara izvan kampa – ali smo ga mogli obići i fotografirati. Atmosfera je bila miroljubiva, a suživot propalestinskih i proizraelskih prosvjednika pokazuje i činjenica da put do šatorskog naselja vodi preko tzv. hebrejskog zida, na kojem su – uz zastave Izraela i SAD-a - izložene fotografije izraelskih taoca koje Hamas od 7. listopada drži zatočene u Gazi.

‘Dobro došli na Narodno sveučilište Palestine‘

Unutar Tabora solidarnosti izbrojio sam 70-80 šatora i nekoliko stotina prosvjednika. Travnjak je okićen palestinskim zastavicama i borbenim transparentima: "Odmah prekinuti opsadu Gaze!", "Dobrodošli na Narodno sveučilište Palestine!", "Demilitariziraj obrazovanje!", "Globaliziraj intifadu!"...

Na južnom dijelu kampa smješteni su spojeni plastični stolovi prepuni zaliha odjeće, hrane, vode i higijenskih potrepština. Studenti se okupljaju u krugovima, jedu i razgovaraju. Neki izrađuju plakate i nove transparente, drugi čitaju, slušaju glazbu ili se izležavaju. Većina ih nosi palestinske marame.

Na ulasku u kamp stoji kućni red, pod naslovom "Smjernice zajednice za Tabor solidarnosti s Gazom": među ostalim, studente se podsjeća na zabranu fotografiranja drugih prosvjednika bez njihova dopuštenja, kao i na zabranu korištenja droga ili alkohola u kampu.

Oko 14.30 počinje novinska konferencija. Četvero studentskih predstavnika izmjenjuje se u izlaganju svojih zahtjeva i adresiranju pitanja "sedme sile". Tu se motaju i drugi prosvjednici, a jedna studentica viče na okupljene novinare: "Sram vas bilo kako pišete o Gazi, stojite na strani izraelskog agresora!"

- Mi smo na pravoj strani povijesti – mirnim glasom govori jedan od studentskih predstavnika, citirajući potom glasovitog afroameričkog pisca i aktivista Jamesa Baldwina (1924.-1987.), rođenog nedaleko od Sveučilišta Columbia, u Harlemu:

- Baldwin je rekao da se društvo može mijenjati samo glasnom kritikom. I mi to i činimo – rekao je studentski delegat.

Atmosfera u kampu bila je, rekosmo, miroljubiva. Jedino komešanje nastalo je kada se popodne na pozornici iznad travnjaka pojavio predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson, koji je ponovio mantru o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ukoliko se ne raziđu; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke, uzvike negodovanja i neke nepristojne slogane koje nećemo navoditi.

Bio je to sudar dviju Amerika i dviju generacija: pragmatični seniori protiv idealističke mladosti. Američke studente zadnji put se ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata, a znamo kako je taj rat završio za SAD i kako se danas gleda na tadašnje studentske proteste. Kako vidimo, i u Americi se povijest ponavlja svakih pedeset godina.

---

Štrajk glađu na Yaleu

Grupa od 14 studenata Yalea okončala je 20. travnja osmodnevni štrajk glađu, kojim je htjela izvršiti pritisak na sveučilište da prekine ulagati u tvrtke koje profitiraju od izraelskog rata s Gazom.

Štrajkaška skupina prethodno je 10. travnja napisala pismo predsjedniku Yalea Peteru Saloveyju, obavještavajući ga da će stupiti u štrajk glađu ako se sveučilište do 12. travnja ne obveže da će prekinuti suradnju s proizvođačima oružja koji pridonose izraelskom ratu u Gazi.

"Riskirat ćemo svoje tjelesno zdravlje i blagostanje, na načine koji odražavaju samo djelić apsolutne devastacije koju Palestinci trenutno trpe... Suučesništvo Yalea u genocidu mora prestati", stajalo je u pismu.

Kako se sveučilište oglušilo o njihov zahtjev, grupa je 13. travnja stupila u štrajk glađu. CNN je objavio da su u tih osam dana štrajkaši izgubili i do 16 kilograma i prosječno osam posto tjelesne težine.

Miguel Monteiro, 34-godišnji student treće godine doktorskog studija na Yaleu, koji je sudjelovao u štrajku, rekao je da su se izborom prosvjedne metode odlučili za "progresivnu eskalaciju" nakon što je sveučilište još od listopada "ignoriralo" njihove peticije, pisma, skupove i protestne šetnje, dodavši da je grupa htjela ukazati i na nevolje izgladnjelih Palestinaca u Gazi.

- Gubili smo mnogo na težini, a onda u isto vrijeme gledamo vijesti i vidimo što se događa i kako je ono malo patnje kroz koju prolazimo zapravo ništa u usporedbi s onim što se događa u Gazi, gdje se ljudima nameće glad - rekao je Montero.

No štrajk se pokazao uzaludnim: 17. travnja Yale je objavio da je njegov Savjetodavni odbor za odgovornost ulagača zaključio da "proizvodnja vojnog oružja za ovlaštenu prodaju nije ispunila prag ozbiljne društvene štete, što je preduvjet za prekid ulaganja".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pobuna američkih studenata - koje se zadnji put ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata - začela se na Sveučilištu Columbia, formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Prosvjednici traže trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok od svog sveučilišta zahtijevaju raskidanje svih poslovnih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji ‘profitira‘ od rata u Gazi. Političari ih prozivaju za antisemitizam, što oni odbacuju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT DAMIRA PILIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Pobuna američkih studenata - koje se zadnji put ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata - začela se na Sveučilištu Columbia, formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Prosvjednici traže trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok od svog sveučilišta zahtijevaju raskidanje svih poslovnih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji ‘profitira‘ od rata u Gazi. Političari ih prozivaju za antisemitizam, što oni odbacuju RAPORT DAMIRA PILIĆA 2 0 13250 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 06:18:24 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-26 18:13:05 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2024-04-26 15:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pobuna američkih studenata - koje se zadnji put ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata - začela se na Sveučilištu Columbia, formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Prosvjednici traže trajno primirje u Gazi i okončanje am [metadata] => robots= author= title=Slobodna u srcu prosvjeda u SAD-u: Zbrajam dva i dva - em sam duplo stariji od studenata, em ličim na Palestinca, em... page_title=Slobodna u srcu prosvjeda u SAD-u: Zbrajam dva i dva - em sam duplo stariji od studenata, em ličim na Palestinca, em... [metakey] => Sveučilište, prosvjedi, Gaza, studenti, New York, Washington, Los Angeles, Nemat Minouche Shafik, mike johnson, cornel west [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26997407.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002745.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002749.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002752.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002754.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002757.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002763.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26997483.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26991883.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002149.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26997707.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26997688.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26991891.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/25927860.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26996982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Brandon Bell\/Getty Images Via Afp","Damir Pili\u0107\/","Damir Pili\u0107\/","Damir Pili\u0107\/","Damir Pili\u0107\/","Damir Pili\u0107\/","Damir Pili\u0107\/","Alex Kent\/Getty Images Via Afp","Michael M. Santiago\/Getty Images Via Afp","Alex Wong\/Getty Images Via Afp","Brandon Bell\/Getty Images Via Afp","Brandon Bell\/Getty Images Via Afp","Michael M. Santiago\/Getty Images Via Afp","Frederic J. Brown\/Afp","Michael M. Santiago\/Getty Images Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Policija hapsi studenta tijekom propalestinskih demonstracija na Sveu\u010dili\u0161tu Texas u Austinu\u00a0<\/p>","

Studentski predstavnici na press konferenciji pred novinarima mno\u0161tva najve\u0107ih redakcija<\/p>","

\u010clanovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu \u201dThe Communist\u201d<\/p>","

Studentske demonstracije na sveu\u010dili\u0161tu Columbija u New Yorku<\/p>","

Put do \u0161atorskog naselja vodi preko tzv. hebrejskog zida, na kojem su, uz zastave Izraela i SAD-a, izlo\u017eene fotografije izraelskih taoca koje Hamas od 7. listopada dr\u017ei zato\u010dene u Gazi<\/p>","

Studentske demonstracije na sveu\u010dili\u0161tu Columbija u New Yorku<\/p>","

Studentske demonstracije na sveu\u010dili\u0161tu Columbija u New Yorku<\/p>","

Predsjednik Zastupni\u010dkog doma SAD-a Mike Johnson govorio je o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetiv\u0161i im slanjem Nacionalne garde ne razi\u0111u li se; zauzvrat je od studenata dobio zvi\u017eduke<\/p>","

Prosvjeduju i studenti Sveu\u010dili\u0161ta New York<\/p>","

Aktivisti i studenti sudjeluju u prosvjedu u dvori\u0161tu Sveu\u010dili\u0161ta\u00a0 George Washington u Washingtonu,<\/p>","

Umjesto nastave - prosvjed i na sveu\u010dili\u0161tu Texas u teksa\u0161kom gradu Austinu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Propalestinski prosvjed studenata Sveu\u010dili\u0161ta California u Los Angelesu (UCLA)<\/p>","

Kamp propalestinskih prosvjednika unutar kompleksa Sveu\u010dili\u0161ta Columbia u New Yorku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26997407_1920.jpg":"1920x1080","k_26997407_1280.jpg":"1280x1280","k_26997407_1024.jpg":"1024x1024","k_26997407_640.jpg":"640x640","k_26997407_480.jpg":"480x480","k_26997407_340.jpg":"340x340","k_26997407_220.jpg":"220x220","o_26997407_1280.jpg":"1280x853","o_26997407_1024.jpg":"1024x682","o_26997407_640.jpg":"640x426","o_26997407_480.jpg":"480x320","o_26997407_340.jpg":"340x226","o_26997407_220.jpg":"220x146","h_26997407_1280.jpg":"1280x854","h_26997407_1024.jpg":"1024x683","h_26997407_640.jpg":"640x427","h_26997407_480.jpg":"480x320","h_26997407_340.jpg":"340x227","h_26997407_220.jpg":"220x147","pp_26997407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26997407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26997407_640.jpg":"640x814","pp_26997407_480.jpg":"480x611","pp_26997407_340.jpg":"340x432","pp_26997407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27002745_1920.jpg":"1920x1080","k_27002745_1280.jpg":"1280x1280","k_27002745_1024.jpg":"1024x1024","k_27002745_640.jpg":"640x640","k_27002745_480.jpg":"480x480","k_27002745_340.jpg":"340x340","k_27002745_220.jpg":"220x220","o_27002745_1280.jpg":"1280x960","o_27002745_1024.jpg":"1024x768","o_27002745_640.jpg":"640x480","o_27002745_480.jpg":"480x360","o_27002745_340.jpg":"340x255","o_27002745_220.jpg":"220x165","h_27002745_1280.jpg":"1280x854","h_27002745_1024.jpg":"1024x683","h_27002745_640.jpg":"640x427","h_27002745_480.jpg":"480x320","h_27002745_340.jpg":"340x227","h_27002745_220.jpg":"220x147","pp_27002745_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002745_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002745_640.jpg":"640x814","pp_27002745_480.jpg":"480x611","pp_27002745_340.jpg":"340x432","pp_27002745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1764x996","hd_27002749_1920.jpg":"1920x1080","k_27002749_1280.jpg":"1280x1280","k_27002749_1024.jpg":"1024x1024","k_27002749_640.jpg":"640x640","k_27002749_480.jpg":"480x480","k_27002749_340.jpg":"340x340","k_27002749_220.jpg":"220x220","o_27002749_1280.jpg":"1280x722","o_27002749_1024.jpg":"1024x578","o_27002749_640.jpg":"640x361","o_27002749_480.jpg":"480x271","o_27002749_340.jpg":"340x191","o_27002749_220.jpg":"220x124","h_27002749_1280.jpg":"1280x854","h_27002749_1024.jpg":"1024x683","h_27002749_640.jpg":"640x427","h_27002749_480.jpg":"480x320","h_27002749_340.jpg":"340x227","h_27002749_220.jpg":"220x147","pp_27002749_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002749_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002749_640.jpg":"640x814","pp_27002749_480.jpg":"480x611","pp_27002749_340.jpg":"340x432","pp_27002749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1177x1400","hd_27002752_1920.jpg":"1920x1080","k_27002752_1280.jpg":"1280x1280","k_27002752_1024.jpg":"1024x1024","k_27002752_640.jpg":"640x640","k_27002752_480.jpg":"480x480","k_27002752_340.jpg":"340x340","k_27002752_220.jpg":"220x220","o_27002752_1280.jpg":"1280x1522","o_27002752_1024.jpg":"1024x1218","o_27002752_640.jpg":"640x761","o_27002752_480.jpg":"480x570","o_27002752_340.jpg":"340x404","o_27002752_220.jpg":"220x261","h_27002752_1280.jpg":"1280x854","h_27002752_1024.jpg":"1024x683","h_27002752_640.jpg":"640x427","h_27002752_480.jpg":"480x320","h_27002752_340.jpg":"340x227","h_27002752_220.jpg":"220x147","pp_27002752_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002752_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002752_640.jpg":"640x814","pp_27002752_480.jpg":"480x611","pp_27002752_340.jpg":"340x432","pp_27002752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_27002754_1920.jpg":"1920x1080","k_27002754_1280.jpg":"1280x1280","k_27002754_1024.jpg":"1024x1024","k_27002754_640.jpg":"640x640","k_27002754_480.jpg":"480x480","k_27002754_340.jpg":"340x340","k_27002754_220.jpg":"220x220","o_27002754_1280.jpg":"1280x720","o_27002754_1024.jpg":"1024x576","o_27002754_640.jpg":"640x360","o_27002754_480.jpg":"480x270","o_27002754_340.jpg":"340x191","o_27002754_220.jpg":"220x123","h_27002754_1280.jpg":"1280x854","h_27002754_1024.jpg":"1024x683","h_27002754_640.jpg":"640x427","h_27002754_480.jpg":"480x320","h_27002754_340.jpg":"340x227","h_27002754_220.jpg":"220x147","pp_27002754_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002754_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002754_640.jpg":"640x814","pp_27002754_480.jpg":"480x611","pp_27002754_340.jpg":"340x432","pp_27002754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2505","hd_27002757_1920.jpg":"1920x1080","k_27002757_1280.jpg":"1280x1280","k_27002757_1024.jpg":"1024x1024","k_27002757_640.jpg":"640x640","k_27002757_480.jpg":"480x480","k_27002757_340.jpg":"340x340","k_27002757_220.jpg":"220x220","o_27002757_1280.jpg":"1280x1670","o_27002757_1024.jpg":"1024x1336","o_27002757_640.jpg":"640x835","o_27002757_480.jpg":"480x626","o_27002757_340.jpg":"340x443","o_27002757_220.jpg":"220x287","h_27002757_1280.jpg":"1280x854","h_27002757_1024.jpg":"1024x683","h_27002757_640.jpg":"640x427","h_27002757_480.jpg":"480x320","h_27002757_340.jpg":"340x227","h_27002757_220.jpg":"220x147","pp_27002757_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002757_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002757_640.jpg":"640x814","pp_27002757_480.jpg":"480x611","pp_27002757_340.jpg":"340x432","pp_27002757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27002763_1920.jpg":"1920x1080","k_27002763_1280.jpg":"1280x1280","k_27002763_1024.jpg":"1024x1024","k_27002763_640.jpg":"640x640","k_27002763_480.jpg":"480x480","k_27002763_340.jpg":"340x340","k_27002763_220.jpg":"220x220","o_27002763_1280.jpg":"1280x960","o_27002763_1024.jpg":"1024x768","o_27002763_640.jpg":"640x480","o_27002763_480.jpg":"480x360","o_27002763_340.jpg":"340x255","o_27002763_220.jpg":"220x165","h_27002763_1280.jpg":"1280x854","h_27002763_1024.jpg":"1024x683","h_27002763_640.jpg":"640x427","h_27002763_480.jpg":"480x320","h_27002763_340.jpg":"340x227","h_27002763_220.jpg":"220x147","pp_27002763_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002763_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002763_640.jpg":"640x814","pp_27002763_480.jpg":"480x611","pp_27002763_340.jpg":"340x432","pp_27002763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26997483_1920.jpg":"1920x1080","k_26997483_1280.jpg":"1280x1280","k_26997483_1024.jpg":"1024x1024","k_26997483_640.jpg":"640x640","k_26997483_480.jpg":"480x480","k_26997483_340.jpg":"340x340","k_26997483_220.jpg":"220x220","o_26997483_1280.jpg":"1280x853","o_26997483_1024.jpg":"1024x682","o_26997483_640.jpg":"640x426","o_26997483_480.jpg":"480x320","o_26997483_340.jpg":"340x226","o_26997483_220.jpg":"220x146","h_26997483_1280.jpg":"1280x854","h_26997483_1024.jpg":"1024x683","h_26997483_640.jpg":"640x427","h_26997483_480.jpg":"480x320","h_26997483_340.jpg":"340x227","h_26997483_220.jpg":"220x147","pp_26997483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26997483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26997483_640.jpg":"640x814","pp_26997483_480.jpg":"480x611","pp_26997483_340.jpg":"340x432","pp_26997483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26991883_1920.jpg":"1920x1080","k_26991883_1280.jpg":"1280x1280","k_26991883_1024.jpg":"1024x1024","k_26991883_640.jpg":"640x640","k_26991883_480.jpg":"480x480","k_26991883_340.jpg":"340x340","k_26991883_220.jpg":"220x220","o_26991883_1280.jpg":"1280x853","o_26991883_1024.jpg":"1024x682","o_26991883_640.jpg":"640x426","o_26991883_480.jpg":"480x320","o_26991883_340.jpg":"340x226","o_26991883_220.jpg":"220x146","h_26991883_1280.jpg":"1280x854","h_26991883_1024.jpg":"1024x683","h_26991883_640.jpg":"640x427","h_26991883_480.jpg":"480x320","h_26991883_340.jpg":"340x227","h_26991883_220.jpg":"220x147","pp_26991883_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991883_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991883_640.jpg":"640x814","pp_26991883_480.jpg":"480x611","pp_26991883_340.jpg":"340x432","pp_26991883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27002149_1920.jpg":"1920x1080","k_27002149_1280.jpg":"1280x1280","k_27002149_1024.jpg":"1024x1024","k_27002149_640.jpg":"640x640","k_27002149_480.jpg":"480x480","k_27002149_340.jpg":"340x340","k_27002149_220.jpg":"220x220","o_27002149_1280.jpg":"1280x853","o_27002149_1024.jpg":"1024x682","o_27002149_640.jpg":"640x426","o_27002149_480.jpg":"480x320","o_27002149_340.jpg":"340x226","o_27002149_220.jpg":"220x146","h_27002149_1280.jpg":"1280x854","h_27002149_1024.jpg":"1024x683","h_27002149_640.jpg":"640x427","h_27002149_480.jpg":"480x320","h_27002149_340.jpg":"340x227","h_27002149_220.jpg":"220x147","pp_27002149_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002149_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002149_640.jpg":"640x814","pp_27002149_480.jpg":"480x611","pp_27002149_340.jpg":"340x432","pp_27002149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26997707_1920.jpg":"1920x1080","k_26997707_1280.jpg":"1280x1280","k_26997707_1024.jpg":"1024x1024","k_26997707_640.jpg":"640x640","k_26997707_480.jpg":"480x480","k_26997707_340.jpg":"340x340","k_26997707_220.jpg":"220x220","o_26997707_1280.jpg":"1280x852","o_26997707_1024.jpg":"1024x681","o_26997707_640.jpg":"640x426","o_26997707_480.jpg":"480x319","o_26997707_340.jpg":"340x226","o_26997707_220.jpg":"220x146","h_26997707_1280.jpg":"1280x854","h_26997707_1024.jpg":"1024x683","h_26997707_640.jpg":"640x427","h_26997707_480.jpg":"480x320","h_26997707_340.jpg":"340x227","h_26997707_220.jpg":"220x147","pp_26997707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26997707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26997707_640.jpg":"640x814","pp_26997707_480.jpg":"480x611","pp_26997707_340.jpg":"340x432","pp_26997707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26997688_1920.jpg":"1920x1080","k_26997688_1280.jpg":"1280x1280","k_26997688_1024.jpg":"1024x1024","k_26997688_640.jpg":"640x640","k_26997688_480.jpg":"480x480","k_26997688_340.jpg":"340x340","k_26997688_220.jpg":"220x220","o_26997688_1280.jpg":"1280x853","o_26997688_1024.jpg":"1024x682","o_26997688_640.jpg":"640x426","o_26997688_480.jpg":"480x320","o_26997688_340.jpg":"340x226","o_26997688_220.jpg":"220x146","h_26997688_1280.jpg":"1280x854","h_26997688_1024.jpg":"1024x683","h_26997688_640.jpg":"640x427","h_26997688_480.jpg":"480x320","h_26997688_340.jpg":"340x227","h_26997688_220.jpg":"220x147","pp_26997688_1280.jpg":"1280x1628","pp_26997688_1024.jpg":"1024x1303","pp_26997688_640.jpg":"640x814","pp_26997688_480.jpg":"480x611","pp_26997688_340.jpg":"340x432","pp_26997688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26991891_1920.jpg":"1920x1080","k_26991891_1280.jpg":"1280x1280","k_26991891_1024.jpg":"1024x1024","k_26991891_640.jpg":"640x640","k_26991891_480.jpg":"480x480","k_26991891_340.jpg":"340x340","k_26991891_220.jpg":"220x220","o_26991891_1280.jpg":"1280x853","o_26991891_1024.jpg":"1024x682","o_26991891_640.jpg":"640x426","o_26991891_480.jpg":"480x320","o_26991891_340.jpg":"340x226","o_26991891_220.jpg":"220x146","h_26991891_1280.jpg":"1280x854","h_26991891_1024.jpg":"1024x683","h_26991891_640.jpg":"640x427","h_26991891_480.jpg":"480x320","h_26991891_340.jpg":"340x227","h_26991891_220.jpg":"220x147","pp_26991891_1280.jpg":"1280x1628","pp_26991891_1024.jpg":"1024x1303","pp_26991891_640.jpg":"640x814","pp_26991891_480.jpg":"480x611","pp_26991891_340.jpg":"340x432","pp_26991891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_25927860_1920.jpg":"1920x1080","k_25927860_1280.jpg":"1280x1280","k_25927860_1024.jpg":"1024x1024","k_25927860_640.jpg":"640x640","k_25927860_480.jpg":"480x480","k_25927860_340.jpg":"340x340","k_25927860_220.jpg":"220x220","o_25927860_1280.jpg":"1280x870","o_25927860_1024.jpg":"1024x696","o_25927860_640.jpg":"640x435","o_25927860_480.jpg":"480x326","o_25927860_340.jpg":"340x231","o_25927860_220.jpg":"220x149","h_25927860_1280.jpg":"1280x854","h_25927860_1024.jpg":"1024x683","h_25927860_640.jpg":"640x427","h_25927860_480.jpg":"480x320","h_25927860_340.jpg":"340x227","h_25927860_220.jpg":"220x147","pp_25927860_1280.jpg":"1280x1628","pp_25927860_1024.jpg":"1024x1303","pp_25927860_640.jpg":"640x814","pp_25927860_480.jpg":"480x611","pp_25927860_340.jpg":"340x432","pp_25927860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996982_1920.jpg":"1920x1080","k_26996982_1280.jpg":"1280x1280","k_26996982_1024.jpg":"1024x1024","k_26996982_640.jpg":"640x640","k_26996982_480.jpg":"480x480","k_26996982_340.jpg":"340x340","k_26996982_220.jpg":"220x220","o_26996982_1280.jpg":"1280x853","o_26996982_1024.jpg":"1024x682","o_26996982_640.jpg":"640x426","o_26996982_480.jpg":"480x320","o_26996982_340.jpg":"340x226","o_26996982_220.jpg":"220x146","h_26996982_1280.jpg":"1280x854","h_26996982_1024.jpg":"1024x683","h_26996982_640.jpg":"640x427","h_26996982_480.jpg":"480x320","h_26996982_340.jpg":"340x227","h_26996982_220.jpg":"220x147","pp_26996982_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996982_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996982_640.jpg":"640x814","pp_26996982_480.jpg":"480x611","pp_26996982_340.jpg":"340x432","pp_26996982_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7834333 Threads: 7 Questions: 1575634437 Slow queries: 4807953 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111889993 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/vrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu-1384035 [printLink] => /vijesti/svijet/vrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu-1384035?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294052 [name] => Sveučilište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste [link] => /tag/sveuciliste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508288 [name] => prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi [link] => /tag/prosvjedi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 203842 [name] => gaza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gaza [link] => /tag/gaza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 304986 [name] => studenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenti [link] => /tag/studenti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334857 [name] => new york [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) [5] => stdClass Object ( [id] => 8457 [name] => washington [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => washington [link] => /tag/washington ) [6] => stdClass Object ( [id] => 512111 [name] => Los Angeles [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => los-angeles [link] => /tag/los-angeles ) [7] => stdClass Object ( [id] => 756995 [name] => Nemat Minouche Shafik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 15:44:54 [main_article_id] => 0 [alias] => nemat-minouche-shafik [link] => /tag/nemat-minouche-shafik ) [8] => stdClass Object ( [id] => 734639 [name] => mike johnson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-26 06:42:07 [main_article_id] => 0 [alias] => mike-johnson [link] => /tag/mike-johnson ) [9] => stdClass Object ( [id] => 736833 [name] => cornel west [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-15 20:13:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cornel-west [link] => /tag/cornel-west ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pobuna američkih studenata - koje se zadnji put ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata - začela se na Sveučilištu Columbia, formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Prosvjednici traže trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok od svog sveučilišta zahtijevaju raskidanje svih poslovnih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji ‘profitira‘ od rata u Gazi. Političari ih prozivaju za antisemitizam, što oni odbacuju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT DAMIRA PILIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slobodna u srcu prosvjeda u SAD-u: Zbrajam dva i dva - em sam duplo stariji od studenata, em ličim na Palestinca, em... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26997407.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Brandon Bell/Getty Images Via Afp [mainImageDesc] =>

Policija hapsi studenta tijekom propalestinskih demonstracija na Sveučilištu Texas u Austinu 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26997407.jpg [title] =>

Policija hapsi studenta tijekom propalestinskih demonstracija na Sveučilištu Texas u Austinu 

Brandon Bell/Getty Images Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002745.jpg [title] =>

Studentski predstavnici na press konferenciji pred novinarima mnoštva najvećih redakcija

Damir Pilić/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002749.jpg [title] =>

Članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu ”The Communist”

Damir Pilić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002752.jpg [title] =>

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Damir Pilić/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002754.jpg [title] =>

Put do šatorskog naselja vodi preko tzv. hebrejskog zida, na kojem su, uz zastave Izraela i SAD-a, izložene fotografije izraelskih taoca koje Hamas od 7. listopada drži zatočene u Gazi

Damir Pilić/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002757.jpg [title] =>

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Damir Pilić/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002763.jpg [title] =>

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Damir Pilić/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26997483.jpg [title] =>

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson govorio je o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ne raziđu li se; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke

Alex Kent/Getty Images Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26991883.jpg [title] =>

Prosvjeduju i studenti Sveučilišta New York

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002149.jpg [title] =>

Aktivisti i studenti sudjeluju u prosvjedu u dvorištu Sveučilišta  George Washington u Washingtonu,

Alex Wong/Getty Images Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26997707.jpg [title] =>

Umjesto nastave - prosvjed i na sveučilištu Texas u teksaškom gradu Austinu

 

 

Brandon Bell/Getty Images Via Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26997688.jpg [title] => Brandon Bell/Getty Images Via Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26991891.jpg [title] => Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/25927860.jpg [title] =>

Propalestinski prosvjed studenata Sveučilišta California u Los Angelesu (UCLA)

Frederic J. Brown/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26996982.jpg [title] =>

Kamp propalestinskih prosvjednika unutar kompleksa Sveučilišta Columbia u New Yorku

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok u srijedu ujutro hodam sjevernim Manhattanom prema Sveučilištu Columbia – čiji je kampus postao epicentar sveameričke studentske pobune protiv izraelskog rata u Gazi – razmišljam o riječima newyorškoga gradonačelnika Erica Adamsa, koje bi me možda mogle koštati slobode. Jer Adams je dan ranije izjavio da su studentski protesti na Columbiji "uglavnom mirni", ali da probleme stvaraju "vanjski agitatori" koji se motaju oko sveučilišta.

- Ne možemo dopustiti vanjskim agitatorima da dođu i ometaju. Moramo se pozabaviti ovim dok je još samo iskra. Nemojmo čekati da bukne - rekao je Adams na konferenciji za novinare u utorak.

Paralelno s time, ne mogu ignorirati terensku činjenicu da mi se zadnjih godina u New Yorku više puta dogodilo da mi netko na ulici priđe i prijateljski me upita jesam li Palestinac. U pravilu su to bili palestinski doseljenici koji su me prepoznali kao svoga, i svaki put bih u njihovom oku vidio iznenađenje - čak i razočaranje – kada bih im rekao da, eto, nažalost, nisam Palestinac, već ubogi Hrvat. Nikad mi se nije dogodilo da me zamijene za Srbina, Turčina, Rusa ili Brazilca, već svaki put baš za Palestinca.

I tako, dok Avenijom Broadway koračam do 116. ulice – gdje se nalazi službeni ulaz u Columbiju – zbrajam dva i dva: em sam dvostruko stariji od prosječnog studenta, em nalikujem na Palestinca, em mi je namjera upravo da "dođem i ometam", odnosno da izbliza vidim kako to i zašto prosvjeduju studenti jednog od najelitnijih američkih i svjetskih sveučilišta. Ukratko: savršeno odgovaram Adamsovoj definiciji "vanjskog agitatora".

---

image

Studentski predstavnici na press konferenciji pred novinarima mnoštva najvećih redakcija

Damir Pilić/
---

Šest dana ranije, u četvrtak, 18. travnja, newyorška policija – na poziv Columbijine predsjednice Nemat Minouche Shafik - uhitila je 108 studenata Columbije koji su dan prije na južnom travnjaku kampusa podigli šatorsko naselje i nazvali ga "Tabor solidarnosti s Gazom". Ako u zemlji Prvog amandmana policajci hapse studente zbog njihovih političkih stavova, što li su tek spremni učiniti "vanjskim agitatorima"?

Stoga, čim sam na 114. ulici ugledao prve policijske automobile, prelazim na drugu stranu Avenije Broadway. Srećom, na raskršću sa 115. ulicom ugledam spas: deseci novinarskih ekipa s kamerama i mikrofonima, a neki od novinara izgledaju kao Palestinci. Tu sam se opustio: ne mogu nas sve pohapsiti, to bi bio prevelik skandal za ovu zemlju.

Mladi američki komunisti

Prelazim cestu: pred službenim ulazom u Columbiju je gomila policajaca i zaštitara, a na cesti je parkirano više policijskih vozila. Pregled na ulazu je rigorozan, ne može se ući bez studentske iskaznice. Lijevo od ulaza dvadesetak prosvjednika neumorno uzvikuje slogane o slobodnoj Palestini, a desetak metara iza njih troje aktivističkih kolportera – dva mladića i jedna djevojka - prodaje neke svoje ideološke novine.

---

image

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson govorio je o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ne raziđu li se; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke

Alex Kent/Getty Images Via Afp
---

Pomislio sam da su to članovi Demokratskih socijalista Amerike (DSA), koje redovito srećem na svim prosvjednim skupovima u New Yorku, ali ispostavilo se da je ovo radikalnija ekipa – komunisti. Preciznije, članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu "The Communist", glavni tekst na naslovnici ima naslov "Mi smo američka komunistička generacija", a na zadnjoj stranici pozivaju na "globalnu intifadu", jer "samo revolucija može okončati imperijalizam". Ambiciozna omladina, pomislih.

- Zašto ste ovdje? - pitam ih.

- Da podržimo studente Columbije i njihove opravdane zahtjeve protiv kapitalističke sprege sveučilišta i američke vojne industrije koja ubija civile u Gazi. Želimo proširiti njihovu borbu i ukazati im da je rat u Gazi samo dio imperijalnog rata koji američki kapitalizam vodi širom svijeta - veli mi najbliži kolporter, riđokosi mladić s naočalama.

- Hoćeš reći, vi ste vanjski agitatori? - konstatiram.

- Yes! - oduševi se momak. - Odličan izraz.

Pozdravljam se s mladim komunistima i odlazim prema 115. ulici, do rešetaka kroz koje u daljini južnog travnjaka vidim šareno šatorsko naselje pobunjenih studenata: tu je, prije sedam dana, sve i počelo.

---

image

Prosvjeduju i studenti Sveučilišta New York

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
---

---

image

Aktivisti i studenti sudjeluju u prosvjedu u dvorištu Sveučilišta  George Washington u Washingtonu,

Alex Wong/Getty Images Via Afp
---
---
image

Umjesto nastave - prosvjed i na sveučilištu Texas u teksaškom gradu Austinu

 

 

Brandon Bell/Getty Images Via Afp
---
---
image

Propalestinski prosvjed studenata Sveučilišta California u Los Angelesu (UCLA)

Frederic J. Brown/Afp
---

 

‘Ovdje sam jer sam Židovka‘

Aktualna propalestinska pobuna američkih studenata začela se 17. travnja baš na Sveučilištu Columbia, opisanim formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Dizanje šatorskog naselja zajednički su organizirali koalicija studentskih skupina Sveučilište Columbia Apartheid Divest (SCAD), te udruge "Studenti za pravdu u Palestini" i "Židovski glasovi za mir".

Prosvjednici su od vlade SAD-a zatražili trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok su od sveučilišta Columbia zatražili raskidanje svih poslovnih i financijskih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji "profitira" od rata u Gazi.

"Tabor solidarnosti s Gazom osnovan je kako bi izvršio pritisak na Columbiju da odvoji sva sredstva, uključujući zakladu, od korporacija koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i vojne okupacije u Palestini", navodi se u studentskoj objavi.

 

Nezavisni američki medij Democracy Now odmah je prenio protestne govore nekih od pobunjenih studenata, među njima i židovske studentice Soph:

- Moje ime je Soph. Ja sam iz Židovskog glasa za mir na Columbiji. I danas sam ovdje jer neću stajati po strani dok novac Columbije odlazi na genocid. Novac kojim bi se trebalo financirati naše obrazovanje ide na bombe koje upravo sada padaju na Gazu. Columbia ima većinski udio, ima goleme udjele u raznim organizacijama poput Lockheed Martina, koje trenutno opskrbljuju Izrael bombama, i mi više nećemo biti suučesnici – govorila je hebrejska studentica, objasnivši potom zbog čega, kao Židovka, ima potrebu biti u propalestinskom kampu.

- Odbijamo vjerovati da je Izrael u bilo kojem dijelu povezan s našim judaizmom. Zapravo, naše židovske vrijednosti informiraju zašto smo ovdje: židovske vrijednosti tikkun olam, ljubavi, uvažavanja, poštovanja, međusobnog oslobađanja. Kao Židovi, ovdje smo da kažemo da ćemo uvijek podržavati oslobođenje Palestine, jer je to ono što su Židovi povijesno činili. Zauzeli smo se za druge potlačene narode, jer znamo da nema slobode dok svi ne budemo slobodni – kazivala je Soph, par sati prije no što će policija upasti u kamp i pohapsiti studente.

Filozof na ogradi

Isti dan kad su studenti podigli šatorski kamp, 17. travnja, predsjednica Sveučilišta Columbia, rečena Nemat Minouche Shafik, našla se na saslušanju pred odborom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a na temu antisemitizma na Columbiji – uslijed višemjesečnih protestnih akcija propalestinskih studentskih organizacija - te su je republikanski zastupnici optužili da ne uspijeva zaštititi židovske studente na kampusu. Valjda pod dojmom tih optužbi, Shafik je sutradan pozvala newyoršku policiju da ukloni šatorsko naselje - jer da se radi o "nedozvoljenom prosvjedu" - što je policija i učinila, uhitivši pritom 108 studenata.

Američki političari, i republikanci i demokrati, listom su kritizirali pobunjene studente, prozivajući ih za antisemitizam, što su organizatori prosvjeda odbacili:

"Odlučno odbacujemo svaki oblik mržnje ili netrpeljivosti i budno pazimo na nestudente koji pokušavaju narušiti solidarnost koja se kuje među studentima – palestinskim, muslimanskim, arapskim, židovskim, crnim i propalestinskim studentima koji predstavljaju punu raznolikost našeg zemlje", stoji u priopćenju SCAD-a.

---

image

Članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu "The Communist"

Damir Pilić/
---

Jedna od rijetkih javnih osoba koja je došla u kamp podržati studente bio je poznati američki filozof i predsjednički kandidat Cornel West, koji se prošlog četvrtka popeo na ogradu kako bi posjetio studentski tabor. Dan kasnije, nakon masovnih uhićenja studenata, West je u razgovoru s kultnom američkom novinarkom Amy Goodman – koja je podsjetila da se radi o najvećem uhićenju na kampusu Columbije od 1968. godine, kad je policija uhitila više od 700 studenata koji su prosvjedovali zbog povezanosti škole s Vijetnamskim ratom – iznova podržao pobunjene studente.

- Predsjednica Columbije trebala bi se sramiti što se ne može usredotočiti na stvarni genocid koji se odvija pred našim očima (...). Nitko ovdje ne poziva na genocid nad Židovima. Nitko ovdje ne poziva na uništenje. Pozivamo na kraj stvarnog genocida i kraj stvarnog uništenja. Dakle, duboko sam solidaran s ovim studentima. Oni predstavljaju najbolje, ne samo od Columbije, ne samo od američkog carstva, već i ljudski duh koji se bori protiv dominacije, okupacije i podjarmljivanja, i čine to s ogromnom odlučnošću – rekao je West.

Hibridni model nastave

Kad se bude pisala povijest ove pobune, vjerojatno će ta odluka predsjednice Shafik da pozove policiju u kampus biti označena kao "prijelomna točka": ne samo što su ljutiti studenti Columbije u ponedjeljak ponovo digli šatorski kamp na južnom travnjaku, sada još brojniji – pa je Shafik isti dan objavila da Columbia do kraja semestra prelazi na hibridni model nastave, odnosno na nastavu na daljinu – nego je i vijest o hapšenjima na Columbiji probudila duh solidarnosti kod ostalih američkih studenata, pa su idućih dana organizirani prosvjedi i formirana šatorska naselja na nizu sveučilišta širom SAD-a.

Tako je u ponedjeljak uhapšeno 45 studenata na Yaleu i njih preko 130 na NYU, u utorak još devet na Sveučilištu Minnesota, u srijedu njih dvadeset na Sveučilištu Texas u Austinu. Protestni šatorski kampovi niknuli su i na Sveučilištu Michigan, Tehnološkom institutu Massachusetts (MIT), Sveučilištu Sjeverne Karoline, Sveučilištu Tufts i Emerson Collegeu u Bostonu, Novoj školi (The New School) u New Yorku i Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, dok je Kalifornijsko državno politehničko sveučilište Humboldt privremeno zatvorilo kampus "zbog sigurnosti".

Ukratko: studentska pobuna na Columbiji prerasla je u nacionalni fenomen, na koji su reagirale i američke redakcije: CNN je uveo praćenje studentskih prosvjeda "iz minute u minutu", što su slijedili i drugi mediji, pišući kako "demonstracije u američkim kampusima testiraju granicu između slobode govora i inkluzivnosti". Pred Columbiju su počele pristizati sve brojnije novinarske ekipe, pa su pobunjeni studenti odlučili svaki dan od 14 do 16 sati puštati novinare u kampus i održavati medijske konferencije. Tako sam i ja u srijedu uspio ući na Columbiju.

---

image

Kamp propalestinskih prosvjednika unutar kompleksa Sveučilišta Columbia u New Yorku

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
---

Studenti nas nisu pustili u samo šatorsko naselje – njihovi predstavnici držali su konferenciju za novinare nekoliko metara izvan kampa – ali smo ga mogli obići i fotografirati. Atmosfera je bila miroljubiva, a suživot propalestinskih i proizraelskih prosvjednika pokazuje i činjenica da put do šatorskog naselja vodi preko tzv. hebrejskog zida, na kojem su – uz zastave Izraela i SAD-a - izložene fotografije izraelskih taoca koje Hamas od 7. listopada drži zatočene u Gazi.

‘Dobro došli na Narodno sveučilište Palestine‘

Unutar Tabora solidarnosti izbrojio sam 70-80 šatora i nekoliko stotina prosvjednika. Travnjak je okićen palestinskim zastavicama i borbenim transparentima: "Odmah prekinuti opsadu Gaze!", "Dobrodošli na Narodno sveučilište Palestine!", "Demilitariziraj obrazovanje!", "Globaliziraj intifadu!"...

Na južnom dijelu kampa smješteni su spojeni plastični stolovi prepuni zaliha odjeće, hrane, vode i higijenskih potrepština. Studenti se okupljaju u krugovima, jedu i razgovaraju. Neki izrađuju plakate i nove transparente, drugi čitaju, slušaju glazbu ili se izležavaju. Većina ih nosi palestinske marame.

Na ulasku u kamp stoji kućni red, pod naslovom "Smjernice zajednice za Tabor solidarnosti s Gazom": među ostalim, studente se podsjeća na zabranu fotografiranja drugih prosvjednika bez njihova dopuštenja, kao i na zabranu korištenja droga ili alkohola u kampu.

Oko 14.30 počinje novinska konferencija. Četvero studentskih predstavnika izmjenjuje se u izlaganju svojih zahtjeva i adresiranju pitanja "sedme sile". Tu se motaju i drugi prosvjednici, a jedna studentica viče na okupljene novinare: "Sram vas bilo kako pišete o Gazi, stojite na strani izraelskog agresora!"

- Mi smo na pravoj strani povijesti – mirnim glasom govori jedan od studentskih predstavnika, citirajući potom glasovitog afroameričkog pisca i aktivista Jamesa Baldwina (1924.-1987.), rođenog nedaleko od Sveučilišta Columbia, u Harlemu:

- Baldwin je rekao da se društvo može mijenjati samo glasnom kritikom. I mi to i činimo – rekao je studentski delegat.

Atmosfera u kampu bila je, rekosmo, miroljubiva. Jedino komešanje nastalo je kada se popodne na pozornici iznad travnjaka pojavio predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson, koji je ponovio mantru o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ukoliko se ne raziđu; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke, uzvike negodovanja i neke nepristojne slogane koje nećemo navoditi.

Bio je to sudar dviju Amerika i dviju generacija: pragmatični seniori protiv idealističke mladosti. Američke studente zadnji put se ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata, a znamo kako je taj rat završio za SAD i kako se danas gleda na tadašnje studentske proteste. Kako vidimo, i u Americi se povijest ponavlja svakih pedeset godina.

---

Štrajk glađu na Yaleu

Grupa od 14 studenata Yalea okončala je 20. travnja osmodnevni štrajk glađu, kojim je htjela izvršiti pritisak na sveučilište da prekine ulagati u tvrtke koje profitiraju od izraelskog rata s Gazom.

Štrajkaška skupina prethodno je 10. travnja napisala pismo predsjedniku Yalea Peteru Saloveyju, obavještavajući ga da će stupiti u štrajk glađu ako se sveučilište do 12. travnja ne obveže da će prekinuti suradnju s proizvođačima oružja koji pridonose izraelskom ratu u Gazi.

"Riskirat ćemo svoje tjelesno zdravlje i blagostanje, na načine koji odražavaju samo djelić apsolutne devastacije koju Palestinci trenutno trpe... Suučesništvo Yalea u genocidu mora prestati", stajalo je u pismu.

Kako se sveučilište oglušilo o njihov zahtjev, grupa je 13. travnja stupila u štrajk glađu. CNN je objavio da su u tih osam dana štrajkaši izgubili i do 16 kilograma i prosječno osam posto tjelesne težine.

Miguel Monteiro, 34-godišnji student treće godine doktorskog studija na Yaleu, koji je sudjelovao u štrajku, rekao je da su se izborom prosvjedne metode odlučili za "progresivnu eskalaciju" nakon što je sveučilište još od listopada "ignoriralo" njihove peticije, pisma, skupove i protestne šetnje, dodavši da je grupa htjela ukazati i na nevolje izgladnjelih Palestinaca u Gazi.

- Gubili smo mnogo na težini, a onda u isto vrijeme gledamo vijesti i vidimo što se događa i kako je ono malo patnje kroz koju prolazimo zapravo ništa u usporedbi s onim što se događa u Gazi, gdje se ljudima nameće glad - rekao je Montero.

No štrajk se pokazao uzaludnim: 17. travnja Yale je objavio da je njegov Savjetodavni odbor za odgovornost ulagača zaključio da "proizvodnja vojnog oružja za ovlaštenu prodaju nije ispunila prag ozbiljne društvene štete, što je preduvjet za prekid ulaganja".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Brandon Bell/Getty Images Via Afp Damir Pilić/ Damir Pilić/ Damir Pilić/ Damir Pilić/ Damir Pilić/ Damir Pilić/ Alex Kent/Getty Images Via Afp Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp Alex Wong/Getty Images Via Afp Brandon Bell/Getty Images Via Afp Brandon Bell/Getty Images Via Afp Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp Frederic J. Brown/Afp Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Policija hapsi studenta tijekom propalestinskih demonstracija na Sveučilištu Texas u Austinu 

Damir Pilić/

Studentski predstavnici na press konferenciji pred novinarima mnoštva najvećih redakcija

Damir Pilić/

Članovi novoosnovane partije Revolucionarni komunisti Amerike (RCA). Novine im se zovu ”The Communist”

Damir Pilić/

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Damir Pilić/

Put do šatorskog naselja vodi preko tzv. hebrejskog zida, na kojem su, uz zastave Izraela i SAD-a, izložene fotografije izraelskih taoca koje Hamas od 7. listopada drži zatočene u Gazi

Damir Pilić/

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Damir Pilić/

Studentske demonstracije na sveučilištu Columbija u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson govorio je o antisemitizmu na Columbiji, pozvao pobunjene studente da napuste kamp i vrate se na nastavu, zaprijetivši im slanjem Nacionalne garde ne raziđu li se; zauzvrat je od studenata dobio zvižduke

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Prosvjeduju i studenti Sveučilišta New York

Alex Wong/Getty Images Via Afp

Aktivisti i studenti sudjeluju u prosvjedu u dvorištu Sveučilišta  George Washington u Washingtonu,

Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Umjesto nastave - prosvjed i na sveučilištu Texas u teksaškom gradu Austinu

 

 

Frederic J. Brown/Afp

Propalestinski prosvjed studenata Sveučilišta California u Los Angelesu (UCLA)

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Kamp propalestinskih prosvjednika unutar kompleksa Sveučilišta Columbia u New Yorku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/vrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu-1384035 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64cd9ad048a9702d234ad11170a1b26717de0eff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slobodna+u+srcu+prosvjeda+u+SAD-u%3A+Zbrajam+dva+i+dva+-+em+sam+duplo+stariji+od+studenata%2C+em+li%C4%8Dim+na+Palestinca%2C+em...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu-1384035 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvrije-sirom-sad-a-pobunjene-studente-amerika-je-zadnji-put-masovno-hapsila-kad-su-demonstrirali-protiv-rata-u-vijetnamu-1384035 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pobuna američkih studenata - koje se zadnji put ovako masovno hapsilo kad su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata - začela se na Sveučilištu Columbia, formiranjem Tabora solidarnosti s Gazom. Prosvjednici traže trajno primirje u Gazi i okončanje američke vojne pomoći za Izrael, dok od svog sveučilišta zahtijevaju raskidanje svih poslovnih veza s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji ‘profitira‘ od rata u Gazi. Političari ih prozivaju za antisemitizam, što oni odbacuju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAPORT DAMIRA PILIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetRAPORT DAMIRA PILIĆA

Slobodna u srcu prosvjeda u SAD-u: Zbrajam dva i dva - em sam duplo stariji od studenata, em ličim na Palestinca, em...

Piše Damir Pilić
26. travnja 2024. - 17:09
SD na licu mjesta
Policija hapsi studenta tijekom propalestinskih demonstracija na Sveučilištu Texas u Austinu Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Dok u srijedu ujutro hodam sjevernim Manhattanom prema Sveučilištu Columbia – čiji je kampus postao epicentar sveameričke studentske pobune protiv izraelskog rata u Gazi – razmišljam o riječima newyorškoga gradonačelnika Erica Adamsa, koje bi me možda mogle koštati slobode. Jer Adams je dan ranije izjavio da su studentski protesti na Columbiji "uglavnom mirni", ali da probleme stvaraju "vanjski agitatori" koji se motaju oko sveučilišta.

- Ne možemo dopustiti vanjskim agitatorima da dođu i ometaju. Moramo se pozabaviti ovim dok je još samo iskra. Nemojmo čekati da bukne - rekao je Adams na konferenciji za novinare u utorak.

Paralelno s time, ne mogu ignorirati terensku činjenicu da mi se zadnjih godina u New Yorku više puta dogodilo da mi netko na ulici priđe i prijatel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:27