stdClass Object ( [id] => 1376073 [title] => Schmidt i Amerika okrenuli su leđa Draganu Čoviću i HDZ-u BiH - Hrvatima će opet Bošnjaci birati nekog novog Komšića [alias] => schmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao što je prethodno najavljivao i prijetio, nametnuo je nove izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Kao i preklani, kad se dirao u funkcioniranje Doma naroda, pozvao se na svoje široke ovlasti i činjenicu da se domaći političari nisu mogli usuglasiti oko promjena.

– Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona... kao potporu upravo najavljenom procesu pristupanja BiH članstvu u EU-u – objavio je "urbi et orbi" Schmidt u utorak u Sarajevu.

Promjene su tehničke naravi: ubuduće će se skenirati ispunjeni glasački listići, kampanje političkih stranaka vodit će se novim pravilima, bit će zabranjeno kandidiranje osobama osuđenima za ratne zločine... Na prvi pogled ovo bi trebalo biti prihvatljivo svima kojima je stalo do poštenih izbora, ali u BiH uvijek ima ono "ali".

HDZ je odmah skočio, ali...

Prije svega, postavlja se pitanje zašto domaćim akterima nije dana prilika da u redovitoj parlamentarnoj proceduri sami donesu pravila, kako tehnička, tako i da isprave sve one deformacije nastale tijekom godina, a zahvaljujući i intervencijama Schmidtovih prethodnika, da jedan narod drugome izabire tko će ga predstavljati, konkretno ono što Bošnjaci već dulje vrijeme rade Hrvatima.

Zato je HDZ BiH odmah skočio protiv najnovijih i necjelovitih izmjena. Za neiskrenost prozivaju svoje nove bošnjačke partnere u vlasti na državnoj i federalnoj razini, koji jesu u pregovorima izražavali zgražanje nad "faktorom Komšić", ali malo su toga javno radili da se stvari promijene.

Zato su sada i najzadovoljniji Schmidtovim dekretom jer im je s leđa skinuo veliki teret i opasnost da od SDA i Islamske zajednice budu proglašeni izdajnicima naroda i države.

---

image

Christian Schmidt: Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona...

Afp
---

– Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je bit demokracije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH – poručio je šef HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je pustio da odluka prespava jednu noć.

Očito je da njemački diplomat, osim bošnjačke, ima potporu SAD-a. Oni su ga ekspresno podržali, a samo dan prije popljuvali su ono što su predlagali HDZ i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, odnosno da se hrvatski član Državnog predsjedništva bira po dva kriterija – osim opće većine na teritoriju Federacije BiH, mora dobiti i najveći broj glasova u županijama s hrvatskom većinom. Za Amere je to stvaranje "ekskluzivne hrvatske biračke jedinice".

Kad su prije dva dana novinari pitali visokog predstavnika zašto istim izmjenama ne riješi i hrvatsko pitanje, odgovorio im je narodnom poslovicom:

– Štetno je sva jaja pokušavati strpati u jednu košaru jer se tako ništa neće riješiti.

Za koga radi Schmidt

Kao što smo pisali u više navrata, u odnosima između Čovića i američke administracije već dulje vrijeme ne cvjetaju ruže.

Puklo je oko plinskog biznisa i onoga tko bi upravljao planiranim plinovodom od Hrvatske prema Hercegovini i dalje prema Bosni. Čović hoće da se ventili odvrću i zavrću u Mostaru, a SAD bi to prepustio u ruke sarajevskoj kompaniji "BH Gas", kojom od osnutka upravljaju bošnjačke stranke i pune je svojim kadrovima. Ovog vikenda na Čovićevu stranu (ne)očekivano je stao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Međutim, dok Washington aplaudira Schmidtu, Bruxelles je u najmanju ruku suzdržan. EU i BiH prošlog su tjedna na sva zvona otvorili pristupne pregovore, ali idila nije dugo trajala.

---

image

Milorad Dodik ide po svome, on će organizirati izbore na svoj način u Republici Srpskoj

Afp
---

– EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u sljedećem razdoblju. Nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu – izjavio je glasnogovornik Unije Peter Stano, a ta se izjava može iščitavati na sto načina.

– Pitanje je – kaže za Slobodnu Dalmaciju politički analitičar iz Mostara Milan Šitarski – za koga sve Schmidt ovo radi. Sumnjam da konce vuče autonomno, ali zato je više od svega jasno da njegovi stavovi korespondiraju s političkom voljom SAD-a. Schmidt se lanjskom odlukom o Izbornom zakonu udaljio od nepodopština koje su radili njegovi prethodnici u istoj fotelji, ali sada kao da se vraća najboljim tradicijama Petritscha i ekipe. S druge strane, Amerikanci, kad su u pitanju ovi prostori, kao da ponovno jašu na unitarističkoj priči. Jedino treba vidjeti je li ovo soliranje nekih pojedinaca Ambasade u Sarajevu ili je stvarno stav službenog Washingtona.

Šitarski uočava razlaz SAD-a i EU-a o pitanju BiH i po reakciji bošnjačkih medija, koji bez puno propitivanja aplaudiraju onome što je učinio Schmidt.

---

image

Christian Schmidt i Gordan Grlić Radman - što je postigao hrvatski MVP? Očekivano, ništa...

 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

To rade, po njegovu mišljenju, jer u američkom stavu vide strategiju da zemlju treba najprije unitarizirati pa tek onda uvesti u EU. Zato ne daje puno izgleda opciji da vladajuća bošnjačka trojka (SDP-NiP-NS) u skoro vrijeme dogovore s Hrvatima (i Srbima) Izborni zakon koji bi zadovoljio sve tri strane, pogotovo što se najesen održavaju lokalni izbori i nikome se ne gube gradovi i općine u srazu sa SDA.

Politički analitičar Omer Čevra drži da građani većinom, bez obzira na nacionalnost, pozdravljaju nametnute izmjene jer im je, kaže, svima jasno da se radi o pokušaju zaustavljanja dugogodišnje prakse kidnapiranja volje građana kroz razne izborne prijevare. Njega, pak, zabrinjava što će Središnja izborna komisija BiH (CIK) biti zadužena za imenovanje predsjednika i zamjenika biračkih odbora, a u njezinu aktualnom sazivu, za koji ističe da je u potpunosti kriminaliziran i politiziran, istodobno sjede najbliži suradnici Željka Komšića i savjetnici drugih visokih dužnosnika SDS-a i SDA.

U pitanju je i plin

– S druge strane, meni je žao što se opet nije riješilo pitanje Predsjedništva BiH, gdje će se, ako ne dođe do izmjena, 2026. opet dogoditi neki "Komšić", odnosno situacija gdje će Bošnjaci izabrati "svog" Hrvata i time opet pregaziti legitimnu volju jednog konstitutivnog naroda. Nadam da će biti dovoljno pameti i spremnosti na kompromise unutar vladajuće koalicije da se u što skorijem periodu pitanje legitimnog predstavljanja riješi kako jedan narod ne bi više mogao nikad drugom narodu birati predstavnike.

---

image

Prosvjed za ‘građansku BiH‘. Bošnjaci su je sada i dobili, Hrvati su drugorazredni narod u BiH

 




 

Antonio Balić/Cropix
---

Također trebamo biti svjesni da SAD, kao glavni svjetski faktor, a to smo vidjeli iz nedavne reakcije Ambasade SAD-a u Sarajevu, neće popustiti HDZ-ovim zahtjevima i pokušajima da se kroz izmjene Izbornog zakona riješi pitanje koje tretira Ustav BiH, kao što neće nikad dopustiti da se odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića implementira bez istovremenog implementiranja četiri odluke Europskog suda za ljudska prava, i to u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav i Šlaku – ističe Čevra i još dodaje:

– Amerikanci očigledno jesu ljuti na Čovića zbog inzistiranja na plinovodu, ali pitanje Predsjedništva BiH u očima međunarodne zajednice sigurno je odvojeno od pitanja Južne plinske interkonekcije, oko koje se i dalje vode ozbiljni pregovori na najvišem međunarodnom nivou, i to između najviših svjetskih sila.

---

image
Antonio Balić/Cropix
---

I dok Hrvati spas traže od EU-a i Zagreba, Srbi u BiH ponovno su zaprijetili da će krenuti svojim putem.

Već je u proceduri donošenje verzija vlastitog Izbornog zakona, po kojemu bi se izbori provodili i nadgledali u Banjoj Luci, a Sarajevo i Schmidta više se ne bi pitalo. Scenarij s Dodikovim jalovim prijetnjama već smo nekoliko puta gledali, jedino je pitanje je li sada posrijedi neki posve drugi film s manje-više istim režiserima izvan "srpskog sveta".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI IZBORNI ZAKON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI IZBORNI ZAKON 2 0 7845 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-27 11:07:50 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-28 09:34:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-28 09:33:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Schmidt i Amerika okrenuli su leđa Draganu Čoviću i HDZ-u BiH - Hrvatima će opet Bošnjaci birati nekog novog Komšića page_title=Schmidt i Amerika okrenuli su leđa Draganu Čoviću i HDZ-u BiH - Hrvatima će opet Bošnjaci birati nekog novog Komšića [metakey] => iZBORNI ZAKON BIH, Većinski narod, Dragan Čović, Christian Schmidt, Federacij Bih [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26691967.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26005683.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/25862895.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/25780016.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/24785411.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/24766664.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nenad Opa\u010dak\/Cropix","Afp","Afp","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dragan \u010covi\u0107 razljutio je Amerikance pri\u010dom oko plinovoda, sada mu se to vratilo<\/p>","

Christian Schmidt: Objavljujem da name\u0107em izmjene Izbornog zakona...<\/p>","

Milorad Dodik ide po svome, on \u0107e organizirati izbore na svoj na\u010din u Republici Srpskoj<\/p>","

Christian Schmidt i Gordan Grli\u0107 Radman - \u0161to je postigao hrvatski MVP? O\u010dekivano, ni\u0161ta...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prosvjed za \u2018gra\u0111ansku BiH\u2018. Bo\u0161njaci su je sada i dobili, Hrvati su drugorazredni narod u BiH<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n


\n
\n
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1370","hd_26691967_1920.jpg":"1920x1080","k_26691967_1280.jpg":"1280x1280","k_26691967_1024.jpg":"1024x1024","k_26691967_640.jpg":"640x640","k_26691967_480.jpg":"480x480","k_26691967_340.jpg":"340x340","k_26691967_220.jpg":"220x220","o_26691967_1280.jpg":"1280x913","o_26691967_1024.jpg":"1024x730","o_26691967_640.jpg":"640x456","o_26691967_480.jpg":"480x342","o_26691967_340.jpg":"340x242","o_26691967_220.jpg":"220x156","h_26691967_1280.jpg":"1280x854","h_26691967_1024.jpg":"1024x683","h_26691967_640.jpg":"640x427","h_26691967_480.jpg":"480x320","h_26691967_340.jpg":"340x227","h_26691967_220.jpg":"220x147","pp_26691967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26691967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26691967_640.jpg":"640x814","pp_26691967_480.jpg":"480x611","pp_26691967_340.jpg":"340x432","pp_26691967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_26005683_1920.jpg":"1920x1080","k_26005683_1280.jpg":"1280x1280","k_26005683_1024.jpg":"1024x1024","k_26005683_640.jpg":"640x640","k_26005683_480.jpg":"480x480","k_26005683_340.jpg":"340x340","k_26005683_220.jpg":"220x220","o_26005683_1280.jpg":"1280x905","o_26005683_1024.jpg":"1024x724","o_26005683_640.jpg":"640x452","o_26005683_480.jpg":"480x339","o_26005683_340.jpg":"340x240","o_26005683_220.jpg":"220x155","h_26005683_1280.jpg":"1280x854","h_26005683_1024.jpg":"1024x683","h_26005683_640.jpg":"640x427","h_26005683_480.jpg":"480x320","h_26005683_340.jpg":"340x227","h_26005683_220.jpg":"220x147","pp_26005683_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005683_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005683_640.jpg":"640x814","pp_26005683_480.jpg":"480x611","pp_26005683_340.jpg":"340x432","pp_26005683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25862895_1920.jpg":"1920x1080","k_25862895_1280.jpg":"1280x1280","k_25862895_1024.jpg":"1024x1024","k_25862895_640.jpg":"640x640","k_25862895_480.jpg":"480x480","k_25862895_340.jpg":"340x340","k_25862895_220.jpg":"220x220","o_25862895_1280.jpg":"1280x853","o_25862895_1024.jpg":"1024x682","o_25862895_640.jpg":"640x426","o_25862895_480.jpg":"480x320","o_25862895_340.jpg":"340x226","o_25862895_220.jpg":"220x146","h_25862895_1280.jpg":"1280x854","h_25862895_1024.jpg":"1024x683","h_25862895_640.jpg":"640x427","h_25862895_480.jpg":"480x320","h_25862895_340.jpg":"340x227","h_25862895_220.jpg":"220x147","pp_25862895_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862895_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862895_640.jpg":"640x814","pp_25862895_480.jpg":"480x611","pp_25862895_340.jpg":"340x432","pp_25862895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25780016_1920.jpg":"1920x1080","k_25780016_1280.jpg":"1280x1280","k_25780016_1024.jpg":"1024x1024","k_25780016_640.jpg":"640x640","k_25780016_480.jpg":"480x480","k_25780016_340.jpg":"340x340","k_25780016_220.jpg":"220x220","o_25780016_1280.jpg":"1280x853","o_25780016_1024.jpg":"1024x682","o_25780016_640.jpg":"640x426","o_25780016_480.jpg":"480x320","o_25780016_340.jpg":"340x226","o_25780016_220.jpg":"220x146","h_25780016_1280.jpg":"1280x854","h_25780016_1024.jpg":"1024x683","h_25780016_640.jpg":"640x427","h_25780016_480.jpg":"480x320","h_25780016_340.jpg":"340x227","h_25780016_220.jpg":"220x147","pp_25780016_1280.jpg":"1280x1628","pp_25780016_1024.jpg":"1024x1303","pp_25780016_640.jpg":"640x814","pp_25780016_480.jpg":"480x611","pp_25780016_340.jpg":"340x432","pp_25780016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24785411_1920.jpg":"1920x1080","k_24785411_1280.jpg":"1280x1280","k_24785411_1024.jpg":"1024x1024","k_24785411_640.jpg":"640x640","k_24785411_480.jpg":"480x480","k_24785411_340.jpg":"340x340","k_24785411_220.jpg":"220x220","o_24785411_1280.jpg":"1280x853","o_24785411_1024.jpg":"1024x682","o_24785411_640.jpg":"640x426","o_24785411_480.jpg":"480x320","o_24785411_340.jpg":"340x226","o_24785411_220.jpg":"220x146","h_24785411_1280.jpg":"1280x854","h_24785411_1024.jpg":"1024x683","h_24785411_640.jpg":"640x427","h_24785411_480.jpg":"480x320","h_24785411_340.jpg":"340x227","h_24785411_220.jpg":"220x147","pp_24785411_1280.jpg":"1280x1628","pp_24785411_1024.jpg":"1024x1303","pp_24785411_640.jpg":"640x814","pp_24785411_480.jpg":"480x611","pp_24785411_340.jpg":"340x432","pp_24785411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24766664_1920.jpg":"1920x1080","k_24766664_1280.jpg":"1280x1280","k_24766664_1024.jpg":"1024x1024","k_24766664_640.jpg":"640x640","k_24766664_480.jpg":"480x480","k_24766664_340.jpg":"340x340","k_24766664_220.jpg":"220x220","o_24766664_1280.jpg":"1280x853","o_24766664_1024.jpg":"1024x682","o_24766664_640.jpg":"640x426","o_24766664_480.jpg":"480x320","o_24766664_340.jpg":"340x226","o_24766664_220.jpg":"220x146","h_24766664_1280.jpg":"1280x854","h_24766664_1024.jpg":"1024x683","h_24766664_640.jpg":"640x427","h_24766664_480.jpg":"480x320","h_24766664_340.jpg":"340x227","h_24766664_220.jpg":"220x147","pp_24766664_1280.jpg":"1280x1628","pp_24766664_1024.jpg":"1024x1303","pp_24766664_640.jpg":"640x814","pp_24766664_480.jpg":"480x611","pp_24766664_340.jpg":"340x432","pp_24766664_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15684105 Threads: 1 Questions: 3227652697 Slow queries: 7304787 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236500071 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/schmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica-1376073 [printLink] => /vijesti/regija/schmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica-1376073?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 753594 [name] => iZBORNI ZAKON BIH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-28 10:34:30 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-zakon-bih [link] => /tag/izborni-zakon-bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 753595 [name] => Većinski narod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-28 10:34:30 [main_article_id] => 0 [alias] => vecinski-narod [link] => /tag/vecinski-narod ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235717 [name] => Dragan Čović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-covic [link] => /tag/dragan-covic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 626551 [name] => Christian Schmidt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-25 12:45:10 [main_article_id] => 0 [alias] => christian-schmidt [link] => /tag/christian-schmidt ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753596 [name] => Federacij Bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-28 10:34:30 [main_article_id] => 0 [alias] => federacij-bih [link] => /tag/federacij-bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI IZBORNI ZAKON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Schmidt i Amerika okrenuli su leđa Draganu Čoviću i HDZ-u BiH - Hrvatima će opet Bošnjaci birati nekog novog Komšića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26691967.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nenad Opačak/Cropix [mainImageDesc] =>

Dragan Čović razljutio je Amerikance pričom oko plinovoda, sada mu se to vratilo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26691967.jpg [title] =>

Dragan Čović razljutio je Amerikance pričom oko plinovoda, sada mu se to vratilo

Nenad Opačak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26005683.jpg [title] =>

Christian Schmidt: Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona...

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/25862895.jpg [title] =>

Milorad Dodik ide po svome, on će organizirati izbore na svoj način u Republici Srpskoj

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/25780016.jpg [title] =>

Christian Schmidt i Gordan Grlić Radman - što je postigao hrvatski MVP? Očekivano, ništa...

 

Vanesa Pandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/24785411.jpg [title] =>

Prosvjed za ‘građansku BiH‘. Bošnjaci su je sada i dobili, Hrvati su drugorazredni narod u BiH

 




 

Antonio Balić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/24766664.jpg [title] => Antonio Balić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao što je prethodno najavljivao i prijetio, nametnuo je nove izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Kao i preklani, kad se dirao u funkcioniranje Doma naroda, pozvao se na svoje široke ovlasti i činjenicu da se domaći političari nisu mogli usuglasiti oko promjena.

– Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona... kao potporu upravo najavljenom procesu pristupanja BiH članstvu u EU-u – objavio je "urbi et orbi" Schmidt u utorak u Sarajevu.

Promjene su tehničke naravi: ubuduće će se skenirati ispunjeni glasački listići, kampanje političkih stranaka vodit će se novim pravilima, bit će zabranjeno kandidiranje osobama osuđenima za ratne zločine... Na prvi pogled ovo bi trebalo biti prihvatljivo svima kojima je stalo do poštenih izbora, ali u BiH uvijek ima ono "ali".

HDZ je odmah skočio, ali...

Prije svega, postavlja se pitanje zašto domaćim akterima nije dana prilika da u redovitoj parlamentarnoj proceduri sami donesu pravila, kako tehnička, tako i da isprave sve one deformacije nastale tijekom godina, a zahvaljujući i intervencijama Schmidtovih prethodnika, da jedan narod drugome izabire tko će ga predstavljati, konkretno ono što Bošnjaci već dulje vrijeme rade Hrvatima.

Zato je HDZ BiH odmah skočio protiv najnovijih i necjelovitih izmjena. Za neiskrenost prozivaju svoje nove bošnjačke partnere u vlasti na državnoj i federalnoj razini, koji jesu u pregovorima izražavali zgražanje nad "faktorom Komšić", ali malo su toga javno radili da se stvari promijene.

Zato su sada i najzadovoljniji Schmidtovim dekretom jer im je s leđa skinuo veliki teret i opasnost da od SDA i Islamske zajednice budu proglašeni izdajnicima naroda i države.

---

image

Christian Schmidt: Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona...

Afp
---

– Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je bit demokracije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH – poručio je šef HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je pustio da odluka prespava jednu noć.

Očito je da njemački diplomat, osim bošnjačke, ima potporu SAD-a. Oni su ga ekspresno podržali, a samo dan prije popljuvali su ono što su predlagali HDZ i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, odnosno da se hrvatski član Državnog predsjedništva bira po dva kriterija – osim opće većine na teritoriju Federacije BiH, mora dobiti i najveći broj glasova u županijama s hrvatskom većinom. Za Amere je to stvaranje "ekskluzivne hrvatske biračke jedinice".

Kad su prije dva dana novinari pitali visokog predstavnika zašto istim izmjenama ne riješi i hrvatsko pitanje, odgovorio im je narodnom poslovicom:

– Štetno je sva jaja pokušavati strpati u jednu košaru jer se tako ništa neće riješiti.

Za koga radi Schmidt

Kao što smo pisali u više navrata, u odnosima između Čovića i američke administracije već dulje vrijeme ne cvjetaju ruže.

Puklo je oko plinskog biznisa i onoga tko bi upravljao planiranim plinovodom od Hrvatske prema Hercegovini i dalje prema Bosni. Čović hoće da se ventili odvrću i zavrću u Mostaru, a SAD bi to prepustio u ruke sarajevskoj kompaniji "BH Gas", kojom od osnutka upravljaju bošnjačke stranke i pune je svojim kadrovima. Ovog vikenda na Čovićevu stranu (ne)očekivano je stao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Međutim, dok Washington aplaudira Schmidtu, Bruxelles je u najmanju ruku suzdržan. EU i BiH prošlog su tjedna na sva zvona otvorili pristupne pregovore, ali idila nije dugo trajala.

---

image

Milorad Dodik ide po svome, on će organizirati izbore na svoj način u Republici Srpskoj

Afp
---

– EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u sljedećem razdoblju. Nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu – izjavio je glasnogovornik Unije Peter Stano, a ta se izjava može iščitavati na sto načina.

– Pitanje je – kaže za Slobodnu Dalmaciju politički analitičar iz Mostara Milan Šitarski – za koga sve Schmidt ovo radi. Sumnjam da konce vuče autonomno, ali zato je više od svega jasno da njegovi stavovi korespondiraju s političkom voljom SAD-a. Schmidt se lanjskom odlukom o Izbornom zakonu udaljio od nepodopština koje su radili njegovi prethodnici u istoj fotelji, ali sada kao da se vraća najboljim tradicijama Petritscha i ekipe. S druge strane, Amerikanci, kad su u pitanju ovi prostori, kao da ponovno jašu na unitarističkoj priči. Jedino treba vidjeti je li ovo soliranje nekih pojedinaca Ambasade u Sarajevu ili je stvarno stav službenog Washingtona.

Šitarski uočava razlaz SAD-a i EU-a o pitanju BiH i po reakciji bošnjačkih medija, koji bez puno propitivanja aplaudiraju onome što je učinio Schmidt.

---

image

Christian Schmidt i Gordan Grlić Radman - što je postigao hrvatski MVP? Očekivano, ništa...

 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

To rade, po njegovu mišljenju, jer u američkom stavu vide strategiju da zemlju treba najprije unitarizirati pa tek onda uvesti u EU. Zato ne daje puno izgleda opciji da vladajuća bošnjačka trojka (SDP-NiP-NS) u skoro vrijeme dogovore s Hrvatima (i Srbima) Izborni zakon koji bi zadovoljio sve tri strane, pogotovo što se najesen održavaju lokalni izbori i nikome se ne gube gradovi i općine u srazu sa SDA.

Politički analitičar Omer Čevra drži da građani većinom, bez obzira na nacionalnost, pozdravljaju nametnute izmjene jer im je, kaže, svima jasno da se radi o pokušaju zaustavljanja dugogodišnje prakse kidnapiranja volje građana kroz razne izborne prijevare. Njega, pak, zabrinjava što će Središnja izborna komisija BiH (CIK) biti zadužena za imenovanje predsjednika i zamjenika biračkih odbora, a u njezinu aktualnom sazivu, za koji ističe da je u potpunosti kriminaliziran i politiziran, istodobno sjede najbliži suradnici Željka Komšića i savjetnici drugih visokih dužnosnika SDS-a i SDA.

U pitanju je i plin

– S druge strane, meni je žao što se opet nije riješilo pitanje Predsjedništva BiH, gdje će se, ako ne dođe do izmjena, 2026. opet dogoditi neki "Komšić", odnosno situacija gdje će Bošnjaci izabrati "svog" Hrvata i time opet pregaziti legitimnu volju jednog konstitutivnog naroda. Nadam da će biti dovoljno pameti i spremnosti na kompromise unutar vladajuće koalicije da se u što skorijem periodu pitanje legitimnog predstavljanja riješi kako jedan narod ne bi više mogao nikad drugom narodu birati predstavnike.

---

image

Prosvjed za ‘građansku BiH‘. Bošnjaci su je sada i dobili, Hrvati su drugorazredni narod u BiH

 




 

Antonio Balić/Cropix
---

Također trebamo biti svjesni da SAD, kao glavni svjetski faktor, a to smo vidjeli iz nedavne reakcije Ambasade SAD-a u Sarajevu, neće popustiti HDZ-ovim zahtjevima i pokušajima da se kroz izmjene Izbornog zakona riješi pitanje koje tretira Ustav BiH, kao što neće nikad dopustiti da se odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića implementira bez istovremenog implementiranja četiri odluke Europskog suda za ljudska prava, i to u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav i Šlaku – ističe Čevra i još dodaje:

– Amerikanci očigledno jesu ljuti na Čovića zbog inzistiranja na plinovodu, ali pitanje Predsjedništva BiH u očima međunarodne zajednice sigurno je odvojeno od pitanja Južne plinske interkonekcije, oko koje se i dalje vode ozbiljni pregovori na najvišem međunarodnom nivou, i to između najviših svjetskih sila.

---

image
Antonio Balić/Cropix
---

I dok Hrvati spas traže od EU-a i Zagreba, Srbi u BiH ponovno su zaprijetili da će krenuti svojim putem.

Već je u proceduri donošenje verzija vlastitog Izbornog zakona, po kojemu bi se izbori provodili i nadgledali u Banjoj Luci, a Sarajevo i Schmidta više se ne bi pitalo. Scenarij s Dodikovim jalovim prijetnjama već smo nekoliko puta gledali, jedino je pitanje je li sada posrijedi neki posve drugi film s manje-više istim režiserima izvan "srpskog sveta".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nenad Opačak/Cropix Afp Afp Vanesa Pandžić/Cropix Antonio Balić/Cropix Antonio Balić/Cropix
Nenad Opačak/Cropix

Dragan Čović razljutio je Amerikance pričom oko plinovoda, sada mu se to vratilo

Afp

Christian Schmidt: Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona...

Afp

Milorad Dodik ide po svome, on će organizirati izbore na svoj način u Republici Srpskoj

Vanesa Pandžić/Cropix

Christian Schmidt i Gordan Grlić Radman - što je postigao hrvatski MVP? Očekivano, ništa...

 

Antonio Balić/Cropix

Prosvjed za ‘građansku BiH‘. Bošnjaci su je sada i dobili, Hrvati su drugorazredni narod u BiH

 




 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/schmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica-1376073 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df16179ace33eb9ccbfb0984048b1f8dfa22ede5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Schmidt+i+Amerika+okrenuli+su+le%C4%91a+Draganu+%C4%8Covi%C4%87u+i+HDZ-u+BiH+-+Hrvatima+%C4%87e+opet+Bo%C5%A1njaci+birati+nekog+novog+Kom%C5%A1i%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fschmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica-1376073 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fschmidt-i-amerika-okrenuli-su-leda-draganu-covicu-i-hdz-u-bih-hrvatima-ce-opet-bosnjaci-birati-nekog-novog-komsica-1376073 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI IZBORNI ZAKON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaNOVI IZBORNI ZAKON

Schmidt i Amerika okrenuli su leđa Draganu Čoviću i HDZ-u BiH - Hrvatima će opet Bošnjaci birati nekog novog Komšića

Piše Zoran Šagolj
28. ožujka 2024. - 10:33

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao što je prethodno najavljivao i prijetio, nametnuo je nove izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Kao i preklani, kad se dirao u funkcioniranje Doma naroda, pozvao se na svoje široke ovlasti i činjenicu da se domaći političari nisu mogli usuglasiti oko promjena.

– Objavljujem da namećem izmjene Izbornog zakona... kao potporu upravo najavljenom procesu pristupanja BiH članstvu u EU-u – objavio je "urbi et orbi" Schmidt u utorak u Sarajevu.

Promjene su tehničke naravi: ubuduće će se skenirati ispunjeni glasački listići, kampanje političkih stranaka vodit će se novim pravilima, bit će zabranjeno kandidiranje osobama osuđenima za ratne zločine... Na prvi pogled ovo bi trebalo biti prihvatljivo svima kojima je s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:52