StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Mijenjam engleski puding za dobre prikle!

11. prosinca 2017. - 16:38

Cijelo se vrijeme suzdržavam, ali budući da su božićna svjetla već upaljena u Gradu, mislim da je došlo vrijeme za moje odijelo Djeda Božićnjaka i razmišljanje o blagdanima. Ipak je mjesec prosinac. Nije me još zgrabilo blagdansko raspoloženje jer mi je studeni još uvijek vidljiv na kalendaru.

U Engleskoj već mjesecima traju pripreme za Božić, ali mi smo ove godine odlučili božićne blagdane provesti u Dubrovniku. Odmorit ćemo se od proslave Božića u Engleskoj te zamijeniti tradicionalni engleski božićni puding s priklama. Međutim, to ne znači da ćemo odustati od svih engleskih običaja, purica će (nadam se) biti na stolu, a možda bude i jorkširskog pudinga. Božić je blizu, vrijeme je slaviti zajedništvo, a po strani ostaviti sve naše razlike.

Ali što je s razlikama u načinu slavljenja Božića? Ako cijeli život neki blagdan slavite na isti način, lako je pretpostaviti da se tako slavi i na drugim mjestima. Prije nekoliko tjedana zamolili su me iz jednog britanskog časopisa da napišem nešto o tipičnom hrvatskom Božiću pa bih sad mogao uraditi upravo suprotno, tj. napisati nekoliko riječi o tipičnom engleskom Božiću.


Kao što sam već rekao, Božić u Engleskoj počinje vrlo rano. Zapravo mi je majka još prije više od tjedan dana poslala fotografije božićnih dekoracija i drvc. I sigurno nije prva koja je već okitila kuću. U Engleskoj je Božić vrijeme neuobičajenih jela, onih koje jedete samo u vrijeme kad možete nositi svoj šareni božićni džemper.

Tu su pite od mesa i voća, koje uopće i ne sadrže te sastojke, a nisu baš ni pite, tradicionalni božićni puding koji izgleda poput topovske kugle napravljene od suhog voća, orašastih plodova, brašna, jaja, larda ili masla, začina i puno alkohola, a tu su i ''praščići u dekici'' iliti male kobasice zamotane u pancetu. Da, to je vrijeme godine kada ne trebate brinuti za struk.

Sve ove delicije se zalijevaju litrama alkohola. Ustvari, na Božić sam prvi put kušao alkoholno piće, i to prilično odvratno. Zove se ''eggnog'' ili liker od jaja. To je gusto, kremasto, izrazito slatko piće napravljeno od mlijeka, vrhnja, šećera, tučenih bjelanjaka i žutanjaka i velike doze brendija. Kad sam ga prvi put probao, moram priznati da nisam znao da unutra ima brendija, tako da je to za mene bio jedan vrlo veseo Božić. Tipična božićna večera također uključuje i nošenje papirnatih šešira i čitanja viceva koji se izvlače iz tzv. Christmas crackera.

Da, to je još jedan klasik tipičan za britanski Božić. Prema oxfordskom rječniku engleskog jezika, ''Christmas cracker'' (božićni praskavi bombon) je ''kartonska cijev u segmentima (zamislite one kartonske role WC papira) omotana u šareni dekorativni papir s nagradom koja se nalazi u središnjem segmentu te sliči velikom bombonu.

Dvije osobe povlače krajeve ''crackera'', svaka držeći vanjski segment tako da na kraju ''cracker'' puca, a jednoj osobi u ruci ostaje središnji segment s nagradom''. Ali tu nije samo nagrada nego i užasni vic. Čini mi se da se ti vicevi nisu promijenili od vremena kad sam za božićni objed jeo hranu za bebe.

A upravo kad bismo sjeli za božićnu trpezu, sve bi se zaustavilo jer bi se na televiziji pojavila Kraljica sa svojim tradicionalnim ''Kraljičinim govorom''. Moja majka čak i ustaje dok Kraljica govori. Oh, zaboravio sam, najvažniji dio prije božićnog objeda je otvaranje darova. Oni prizori iz filma Sam u kući (da, u Velikoj Britaniji se isto prikazuju svi nastavci) s brdom božićnih darova ispod božićnog drvca nisu izmišljeni.

Britanci su ludi za darovima, apsolutno ludi. Ako ne 'ispeglate' vašu kreditnu karticu do iznemoglosti na raznorazne darove, onda nešto ne radite kako treba. Tu su naravno i božićne pjesme, poljubac ispod imele, igranje društvene igre Trivial Pursuit, stotine ispražnjenih zdjelica kikirikija, ponovno i ponovno čitanje stotina božićnih čestitki, gledanje posebne božićne emisije Ples sa zvijezdama... listi nema kraja.

I naravno, popodne treba na brzinu ''ubiti oko'' prije serviranja još jednog ''eggnoga''. Budući da punom brzinom jurimo prema Božiću, za kraj ću vas ostaviti u društvu jednog od mojih najdražih političara svih vremena Winstona Churchilla i njegove božićne poruke koja kaže, ''Božić je vrijeme ne samo radovanja nego i razmišljanja''.

24. travanj 2024 23:04