StoryEditorOCM

'Ubio' ih golf

26. svibnja 2017. - 20:22

Povratkom  u Gradsko vijeće sa samo jednim umjesto dosadašnja tri vijećnika, Srđevci su najveći gubitnici na ovim lokalnim izborima u Dubrovniku. Prije četiri godine aktivisti koji su krenuli u borbu protiv, po njihovu mišljenju,  politički potpomognutog nekretninskog biznisa na kamenom  kršu Srđa,  bili su najveće iznenađenje na lokalnim izborima.

'Profesionalci' u gradskoj politici tada nisu ozbiljno shvatili aktiviste koji su  pod parolom Srđ  je naš izjednačavali  gradski HDZ , HNS i SDP optužujući ih da su sluge stranog kapitala.  Ipak njihov populizam pao je na plodno tlo,  a povik  Srđ je naš u široj dubrovačkoj javnosti  postao je manje izraz protivljenja samom projektu  golf resorta,  koliko  nepravdi i političkim elitama te njihovim načinom upravljanja gradom .  Stvarajući  privid borbe siromašnih protiv bogatih, Srđevci, odnosno njihovo političko krilo Srđ je Grad  te  su  2013. ušli u Gradsko vijeće sa  tri, a nakon prijevremenih izbora 2015. sa četiri vijećnika. U protekle četiri godine, osim što su bili protiv golfa na Srđu, dva puta  su bili ključni dionici u rušenju gradskog proračuna  te izazivanju prijevremenih  lokalnih izbora .

Iste  te 2013. godine također pod prividom  borbe protiv nepravde i siromaštva, stotinjak kilometara zapadnije u Metkoviću nakon lokalnih izbora na političku scenu popeo se Most.  Samo što  ekipi metkovskih aktivista  cilj nije bio golf već  tadašnji gradonačelnik  Stipe Gabrića Jambo .  I njihov populizam pao je na plodno tlo Metkovaca nezadovoljnih načinom na koji je Jambo vladao.  U četiri godine Mostovci  ne samo da su zavladali Metkovićem, već i cijelom državom. I  pri tom srušili jednu Vladu  te  isprovocirali  prijevremene parlamentarne izbore. Kako sada stoje stvari, vrlo je  izgledno  da će do polovice lipnja u rezultatima rušenja prestići Srđevce.

I Srđevci i Mostovci, jedni u Dubrovniku, a  drugi u Metkoviću a potom i Zagrebu,  u protekle četiri godine jednako su  izjednačavali HDZ,  SDP i  HNS, i jednako ih prozivali za nemoral i političku trgovinu. Jedanko su im i prijetili.  U Dubrovniku su im poručivali da će im suditi ulica, a iz Zagreba pozivali narod da reagira. No jednako su kako u Dubrovniku, tako i u Zagrebu sve te četiri godine surađivali sa tim istim 'neprijateljima  naroda' . Slučajnosti li , samo sa  HDZ-om . Vjerojatno primjenjujući taktike rušenja partije iznutra, Mostovci su u Zagrebu  'ratovali' sa HDZ-om dva puta. Najveću  cijenu  prvog  rata protiv platio je Božo Petrov  preuzevši mjesto  prvog  potpredjednikaVlade . Petrov  je najviše stradao i u drugom ratu u kojem je  uguran u fotelju  predsjednika Hrvatskog sabora. U Dubrovniku su  u ratu protiv politčkih elita Srđevci prošli bolje. Cijena je plaćena tek s nekoliko ogrebotina  u provlačenju kroz Odbore gradskog vijeća i povjerenstva za sve i svašta, te proračunskim novcem za njihove projekte. Poput Unplug festivala.  

I jedni i drugi očekivali su daleko bolje rezultate na nedjeljnim izborima,  no očito zbog neshvaćenog načina ratovanja za moral i poštenje  njihova vjerodostojnost je  izblijedila.  Iako očito gube svoju 'utvrdu' na Neretvi,  Mostovci  su ipak  u nedjelju u  našoj županiji postigli izvanredan uspjeh pa će u njezinoj  Skupštini  imati skoro pa tri puta više vijećnika. Istovremeno , nešto južnije, Srđevci  su u Dubrovniku izgubili i ono u što su bili sigurni da će obraniti.   Mnogi se  ovaj tjedan  pitaju što se dogodilo Srđevcima i zašto je njihov politički blizanac Most na izborima prošao bolje od njih pa čak i u njihovom tinelu osvojio stočić više. Odgovor je jasan. 'Glave' ih je došao golf na Srđu. Isti onaj koji ih je prije četiri godine i doveo u gradsku vijećnicu. Za razliku od  Mostovaca koji su  odmah nakon pobjede  u Metkoviću 2013.  na listu narodnih neprijatelja uz Jamba dopisali  još stotinjak imena, Srđevci su pune četiri godine ganjali jednog jedinog. I dosadili. I Bogu i narodu.  
 

24. travanj 2024 21:07