StoryEditorOCM

Još uvijek su samo nebo i more plavi

22. svibnja 2017. - 16:29

Nikad kao do sada nismo imali tako dramatične lokalne izbore. Rezultati su se mijenjali iz minute u minutu. HDZ je dan kasnije proglasio pobjedu na cijelom području Dubrovačko-neretvanske županije, a posebice su zadovoljni rezultatom u Dubrovniku. Imaju i zašto. Nakon osam godina u gradu podno Srđa doslovce su 'pomeli' konkurenciju i to na svim biračkim mjestima.  Mato Franković sa ozbiljnom prednošću ulazi u drugi krug sa HNS-ovim gradonačelničkim kandidatom Valentinom Dujmovićem, a Gradsko vijeće u kojem su osvojili deset mandata je praktično njihovo jer do natpolovične većine od  13 ruku nudi im se široka lepeza potencijalnih  partnera.

Bez obzira što je  do prije pet mjeseci bio desna ruka HNS-ova gradonačelnika Andra Vlahušića, predsjednik Dubrovačke stranke Željko Raguž sa tri osvojena mandata  HDZ-u je zasigurno najpoželjnija 'udavača'. Pa nije Raguž slučajno u predizbornoj kampanji poručivao da je bio u koaliciji bio sa Androm Vlahušićem, a ne HNS-om. Neće HDZ odbiti ni Pera Vićana čiji je DDS osvojio također  tri mandata, posebice jer  ekipa iz 'barake' ima svog đokera u županijskoj Skupštini. Naime, iako  je DDS jedva prešao izborni  prag izvan kojeg mu je ostala cijela peta,  u mogućnosti  je HDZ-u ponuditi ključnog vijećnika za većinu u županijskoj Skupštini . Koliko će to koštati, teško je reći, no poznajući  Pera Vićana cijenu će HDZ platiti u Dubrovniku.  Vićanu bi naravno u dubrovačkom Gradskom vijeću najviše odgovaralo da HDZ samo s njime postigne dogovor jer bi sa većinom na 'knap' zapravo on vladao u vijećnici. Hadezeovcima se  , kako se može čuti,  to nikako ne sviđa te bi željeli  dogovoriti stabilnu većinu  u kojoj bi se osim DDS-a, nalazili i vijećnici DUSTRA-a ali i dva Mostova, Maro Kristić i Dolores Lujić.  Iako su Most i HDZ u 'ratu'  Maro Kristić je ipak nezavisni kandidat na njihovoj listi koji bi se, nakon odlaska iz Sabora na jesen treba  vratiti na stari posao u Županiju. Ili možda na neko drugo mjesto? HDZ definitivno ima što ponuditi svojim partnerima . A sa osamnaest vijećnika  imali bi komotnu i stabilnu većinu  te izbjegli 'bjanko čekove'  koje su im partneri prošlom sazivu ispisivali uoči  sjednica.  No očito će puno toga ovisiti o Peru Vićanu i njegovim uvjetima za podršku HDZ-u u županijskoj Skupštini. I spremnosti  HDZ-a da tu vlast zadrži. Pobjeda im je u džepu, no zna se dogoditi da i djeci iz džepa ispadnu frnje.

 A HDZ-u je vlast u županijskoj Skupštini jako važna, ako ne i presudna. Naime, unatoč  euforičnom proglašenju Dubrovačko-neretvanske županije utvrdom HDZ-a , situacija na terenu ipak nije kakva se čini.  Županija nije baš toliko 'poplavila' koliko nas uvjerava predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić. Aktualni župan Nikola Dobroslavić  koji  se prije četiri godine doslovce prošetao kroz izbore i pobijedio već u prvom krugu, ovaj put po mandat ipak mora ići u drugom krugu.  Iako je  Dobroslaviću nedostajalo tek nešto više od 1 posto da se 'okruni' već sinoć,  čime je njegova pobjeda u drugom krugu  itekako izvjesna, čuda se ipak mogu dogoditi. Najbolji primjer je za to Orebić gdje je na lokalnim izborima 2015. godine Tomislav Aničić  u drugi krug ušao sa 17 posto osvojenih glasova te pobijedio HDZ-ova favorita Tomislava Jurjevića koji je u prvom krugu osvojio preko 40 posto glasova.  Drugi primjer izbornog čuda je Mostova utvrda,  Metković. Njihova gradonačelnička kandidatkinja Katarina Ujdur  sinoć je skoro proglasila pobjedu već u prvom krugu, no rezultati koji su pristizali sa biračkih mjesta prekinuli su već započeto slavlje. U drugi krug ulazi sa HDZ-ovcem Daliborom Milanom koji zaostaje tek sa dva postotka.  I  bez većine koju je u Gradskom vijeću do sada imao njezin Most. Stoga ne čude optužbe ljutog  Nikole Grmoje da su za dobre rezultate HDZ-a u Metkoviću zaslužni Hercegovci. Može Grmoja 'grmjeti'  koliko hoće, no kako sada stoje stvari,  teško da će Metković ostati  Mostova utvrda.

HDZ je od SDP-a izgubio i Smokvicu i to u jedan, jedini glas, a u rodnom Blatu  Branka Bačića teško da će zadržati vlast u općinskom Vijeću.  Doslovce se radi o nemogućoj misiji. Upitan je  i ishod drugog kruga utrke za načelnika Blata. Naime HDZ-ova Katarina Kovačić ima tek  četiri posto prednosti nad svojim dojučerašnjim stranačkim kolegom i načelnikom općine, a sada nezavisnim kandidatom  Antom Šeparovićem s kojim odlazi u drugi krug. I u Pločama je  HDZ poražen. Već sada se može konstatirati da je izgubio vlast u Gradskom vijeću, a SDP-ov gradonačelnički kandidat Mišo Krstičević u prednosti je nad HDZ-ovim gradonačelnikom Krešimirom Vejićem uoči drugog  kruga.  U trpnju pak, pobjedu Jakše  Frankovića za načelnika u prvom krugu, zasjenio je loš rezultat za općinsko vijeće u kojem će HDZ biti u oporbi.  Nema HDZ previše razloga ni za slavlje u Konavlima. Istina Božo Lasić uvjerljivo  vodi pred Lukom Kordom uoči drugog kruga, no  sastav općinskog Vijeća  ne ide im baš na ruku za sastavljanje većine.  A na već spomenutom primjeru Orebića  i Metkovića i u Konavlima se čuda u drugom krugu mogu dogoditi.  Kao i u Dubrovniku. Za sada su ipak još uvijek samo nebo i more plavi, a hoće li i koliko poplaviti županija,  vidjet ćemo 4. lipnja.
 

20. travanj 2024 11:29