StoryEditorOCM
MišljenjaMIŠLJENJA

Putica u Igre, Obuljen u Ceste, Pezo u Luku...

12. veljače 2017. - 11:30

I dok se gradska uprava relaksira od političara i politike, kako je povodom donošenja privremenog tromjesečnog proračuna ovaj tjedan poručila povjerenica za Dubrovnik Nada Medović, dubrovački političari se ne opuštaju. Iako se naoko čini da je politička scena uspavana oči lokalnih izbora, u pozadini se odvija prava lobistička bitka. Sada je očito pravo vrijeme za hvatanje pozicija koje će se dijeliti nakon izbora, a zbog visokih plaća najviše je interesa za pozicije u dubrovačkoj gradskoj upravi, gradskim ustanovama i tvrtkama. Jedna od najprivlačnijih svakako je ona ravnateljska u Dubrovačkim ljetnim igrama.

 

S obzirom da aktualnoj ravnateljici Ivani Medo Bogdanović mandat ističe početkom travnja, jedna od prvih odluka budućeg saziva Gradskog vijeća zasigurno će biti imenovanje novog ravnatelja ili ravnateljice. Stoga ne čudi što se proteklih dana šuškalo o mogućim pretendentima. Prvo ime koje se čulo u kuloarima bilo je Gorana Cvjetinovića, višeg stručnog suradnika za medije i odnose s javnošću u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Iz kulturnih krugova pak tvrde da je takvo što nije izgledno te veće šanse daju dubrovačkom teatrologu Hrvoju Ivankoviću, s čijim se imenom i prije kalkuliralo.

No dolazak Sanje Putice na predstavljanje pretprograma 68. Dubrovačkih ljetnih igara na Kandeloru, iako je članica Upravnog vijeća Igara, za mnoge od njih bio je znakovit. Sanjinu nazočnost primijetili su i u političkim krugovima u kojima također smatraju da se tu 'nešto kuha'. Bivša ravnateljica Gimnazije Dubrovnik jako je brzo postala i bivša saborska zastupnica, a novo vodstvo HDZ-a na čelu sa Andrejom Plenkovićem na nju očito nije računalo. Naime, šuškanja kako bi mogla biti imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu kulture koje vodi također Dubrovkinja, Nina Obuljen Koržinek, na kraju su ostala tek šuškanja.

Putica se trenutačno posvetila doktoratu uživajući saborsku povlasticu da kao bivša zastupnica do lipnja prima punu zastupničku plaću, a nakon toga do kraja godine polovinu tog iznosa. – Njezin povratak na ravnateljsku poziciju u gimnaziji malo je izgledan, a i da jest, nakon što je osjetila visoku politiku, to mjesto teško da bi više zadovoljilo - kaže nam sugovornik iz dubrovačkog HDZ-a koji pak naglašava da ne može ni potvrditi ni demantirati mogućnost dolaska Sanje Putice u Igre jer, ističe, takve se odluke donose u vrlo uskom krugu stranačkog vodstva.  No ako se tome pribroji i njezin interes za kulturu, njezini istupi kao gradske vijećnice na temu Dubrovačkih ljetnih igara, a posebice oko epizode sa predstavom Elementarne čestice Michela Houellebecqa, po svemu sudeći dovoljno je tek zbrojiti dva i dva– kaže nam naš sugovornik.

Sanja Putica pak nije komentirala informacije koje smo dobili. – Predstavljen je pretprogram kojim kao članica Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara baš i nisam zadovoljna. Vjerojatno je to potaknulo te priče, no ne bih dalje komentirala – kazala nam je Putica.

 

Objavom HDZ-ovih kandidata za nove zamjenike župana Nikole Dobroslavića, metkovke Žane Marević i korčulanina Joška Cebala, otvorilo se pitanje gdje će nakon izbora aktualni dožupan Davorko Obuljen. Prve ćakule govorile su da nakon izbora ide za direktora Hrvatske turističke zajednice, no nakon što je državni tajnik u Ministarstavu turzima postao Frano Matušić a Kristijan Pavić direktorom ACI-a, Dubrovčana bi na ključnim pozicijama u turističkom sektoru bilo ipak malo previše. Obuljen još uvijek ne želi govoriti o budućoj političkoj akviziciji, no može se čuti da je ona vezana za Zagreb, moguće u Hrvatskim cestama.

Nakon izbora iz Županije bi trebao otići i Blaž Pezo, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i županijske Skupštine. Pezo će najvjerojatnije u Lučkoj upravi Dubrovnik zamijeniti Kristijana Pavića, odnedavno direktora ACI-a. Na Pezovo mjesto, šuška se, mogao bi doći Goran Cvjetinović koji pak ne krije da priželjkuje mjesto u dubrovačkoj gradskoj upravi pa se u kuloarima već neko vrijeme provlači informacija o njemu kao budućem pročelniku za kulturu. No neki ga pak vide kao glasnogovornika Grada Dubrovnika. To mjesto u sistematizaciji gradske uprave koje u platnom razredu zamjenika gradonačelnika stoji upražnjeno još od gradonačelničkog mandata Dubravke Šuice. No ne 'kuha' se samo u HDZ-ovoj kuhinji.

Pobjede se na lokalnim izborima nisu odrekli ni na ljevici. Većinu ključnih ljudi iz svojih redova neće mijenjati, no Andro Vlahušić, ljut jer drži da je zbog drugih došao u poziciju da mu se zakonom brani kandidatura, sprema se u slučaju za njega povoljne odluke Ustavnog suda nakon pobjede na izborima 'provjetriti' gradsku upravu. Na hodnicima gradske uprave može se čuti da bivši gradonačelnik u posljednjoj godini mandata skoro nikome nije vjerovao. Sve što je trebao potpisati slao je prije na provjeru ljudima kojima vjeruje, izvan gradske uprave, pa i pravnicima u Zagreb. No bilo je kasno. Ukoliko se vrati kao gradonačelnik, kažu nam, odlučan je marginalizirat sve za koje smatra da su mu 'pakovali' proteklih osam godina i to ne samo hadezeovce.

25. travanj 2024 04:20