StoryEditorOCM

Stiže li u Mokošicu šator?

14. prosinca 2016. - 12:34

Saborskom zastupniku Ivanu Pernaru prošli tjedan skinut je imunitet kako bi mu se sudilo za iscrtavanje grafita u Sesvetama, odnosno kako ga tereti DORH, zbog kaznenog djela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.
Nakon pet dana njegov saborski kolega, Mato Franković u Dubrovniku poziva narod da izađe na ulicu kako bi, kaže u pozivu koji je objavio na svojoj Facebook stranici, spriječili gradske komunalce u brisanju grafita koje je na ulazu u Mokošicu krenula iscrtavati dubrovačka Torcida.
 
Razlika između ova dva slučaja je sadržaj. Pernar je po Sesvetama uoči parlamentarnih izbora  ispisivao ime Živog zida, a Torcida na ulazu u Mokošicu uoči lokalnih izbora oslikava grbove gardijskih brigada i postroji Hrvatske vojske koje su učestvovale u deblokadi Dubrovnika tijekom Domovinskog rata. Zajedničko im je da ni Pernar ni Torcida nisu imali dozvolu za grafite na zidovima koji su imovina Grada Zagreba, odnosno Grada Dubrovnika. Zato saborski zastupnik i ide na sud.  
Stoga je poziv Mata Frankovića građanima da izađu na ulice skandalozan, bez obzira što se radi o grbovima hrvatskih postrojbi koje su zadužile sve Dubrovčane. Posebice jer je Franković  predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća koje je i donijelo odluku da se po zidovima ne smije šarati bez dozvole gradske uprave, kao ni postavljati  građevinske skele uz prometnice.  Kao predsjednik Gradskog vijeća, Mato Franković bi se prvi trebao pridržavati odluka Gradskog vijeća i,  kada govorimo o skelama, brinuti o sigurnosti građana. Poglavito ako želi postati gradonačelnik koji se vrlo lako može naći u istoj situaciji u kakvoj se sada našao Andro Vlahušić.  Kako će gradonačelnik  Dubrovnika Mato Franković reagirati ako se netko na Pilama, Pločama ili na Kneževu dvoru u ovo doba iduće godine odluči iscrtati iste grafite kakve crta Torcida u Mokošici?  Hoće li i tada pozvati ljude na ulice ili će izdati nalog komunalcima da ih izbrišu?  

Sasvim je jasno da je Frankovićev poziv  isključivo u cilju njegove predizborne kampanje, kao što je jasno da svjesno koristi osjetljivost braniteljske populacije. No pitanje je li uopće svjestan kakve posljedice njegov poziv može imati. Posebice nakon što su sinoć iz braniteljskih udrugu poručili kako neće dozvoliti brisanje grbova hrvatskih postrojbi. Da misle ozbiljno pokazali su jutros kada su otjerali radnike koji su došli prebojati grafite. Hoćemo li zbog grafita u Mokošici  gledati iste slike kakve smo gledali u Savskoj ili na Markovu trgu? U Dubrovniku za to nema potrebe i ovom gradu to ne treba.

S druge strane gradonačelnik Andro Vlahušić poručuje kako Mokošica nije vojarna te da ulaz u nju treba urediti kako priliči urbanom naselju. Pitanje je zbog čega grbovi vojnih postrojbi ne bi pristajali urbanom naselju, no ono važnije je o kakvom  urbanom naselju gradonačelnik govori? Ako ćemo pravo, Mokošica  više nalikuje vojarni nego urbanom naselju. U najvećoj hrvatskoj spavaonici uopće nema obilježja urbanog naselja. Među ostalim nema trga, nema tržnice, nema dovoljno parkirališta. U naselju u kojem živi tri puta više ljudi nego primjerice u gradu Opuzenu, duplo više nego u gradu Korčuli i jednako kao u gradu Pločama nema čak ni policijske postaje. Nema kina, nema nikakvih društvenih sadržaja. Pa tamo su fasade još izrešetane! Onog čega ima napretek su pusta obećanja. I to ne samo Androva. U Mokošici su grafiti najmanji problem. No i taj problem je problem svih koji tamo žive. Ne samo Torcide i branitelja.  
 
 
 

23. travanj 2024 18:59