StoryEditorOCM

Maro Kristić: Ispravak netočnih navoda

1. prosinca 2016. - 13:23

Već sam zaboravio da sam još prije skoro mjesec dana, 9. studenog,  na ovom istom mjestu napisao svoje mišljenje u rubrici Mišljenja pod naslovom 'Dvostruka mjerila u ligi prvaka'. Pri tom sam napisao da bi  od svih MOST-ovaca u Saboru na konferenciji za novinare koju su održali u Zagrebu 8. studenog, o  stanju u hrvatskom sportu zadnji trebao govoriti naš Maro Kristić. Barem dok se ne ponovi suđenje u aferi Županijskog nogometnog saveza iz 2011. godine nakon što je poništena za njega oslobađajuća presuda.

Da sam razmišljao o tome, podsjetio me sam Maro Kristić kada mi je na stol danas stiglo preporučeno pismo u kojem mi naš saborski zastupnik skreće pozornost da sam objavio niz netočnih podataka i navoda. Pri tom saborski zastupnik traži da izbrišem moje Mišljenje, a objavim njegov Ispravak netočnih navoda. I pri tom mi zaprijetio sudom. - Ovim putem tražim objavljivanje ispravaka netočnih navoda što je prije moguće, s time da objava ispravka netočnih navoda bude vidljiva na portalu u trajanju onoliko dana koliko je sporni članak , gore spomenut, na portalu bio do dana objave Ispravka netočnih navoda. Stoga tražim hitno uklanjanje spornog članka, te objavu Ispravka netočnih navoda na vidljivom mjestu na istom portalu, u roku trajanja  kako je gore navedeno. U protivnom slijedi tužba u smislu povrede čl. 147. st. 2č., 148.st.2, 149. st 2. KZ/11. – zahtjeva uvaženi saborski zastupnik. Kako novinare za izrečeno mišljenje ne štiti saborski imunitet, a u rubrici Mišljenja nije moguće objaviti mišljenje koje to zapravo nije, evo što Kristić tvrdi da je netočno napisano u mom mišljenju.

Ističe kako je  netočan navod da mu se 'Važnije bilo prikazat na televiziji nego kao vijećnik sudjelovati u radu Gradskog vijeća i odlučivati o životnim problemima svojih sugrađana. Ali, ako mu saborski kolega i koalicijski partner Mato Franković kao predsjednik Gradskog vijeća to odobri, dobit će i punu vijećničku naknadu jer u ponedjeljak, eto, nije imao pametnijeg posla nego je bio nazočan tom dijelu sjednice'.   Maro Kristić naime naglašava da je, citiram,  'netočan navod iznošenje da bih mogao dobiti punu vijećničku naknadu kao vijećnik u Gradskom vijeću, što ne mogu već godinu dana od kada obnašam dužnost saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru, dakle vijećničku naknadu ne primam, niti je mogu primati sukladno zakonu. Uz opasku da sam vijećnik koji je najčešće prisutan na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika'.

Nadalje,  kaže da sam napisao još niz netočnih navoda kada sam podsjećajući na aferu oko Županijskog nogometnog saveza i napisao 'Pa je Kristić s ekipom istomišljenika koja je iz ureda nasilno izbacila tadašnjeg tajnika ŽNS-a Joza Ostojić, 'izuzeo'  dokumentaciju saveza i ali njegove  osobne stvari. Nakon što su ga nezakonito istjerali, uručili su mu i nezakoniti otkaz, pa je cijeli slučaj završio na sudu koji je pravomoćnom presudom poništio otkaz. Ostojić je vraćen na posao, s tim da mu treba isplatiti neprimljene plaće za pet godina i pripadajuće kamate. Sve u svemu, skupina u kojoj se nalazio i Kristić napravila je štetu od blizu sto tisuća eura. Ali, da stvar bude još gora za našeg legalistu, oslobađajuća presuda u slučaju 'provale' u Županijski nogometni savez je poništena, pa Mara čeka novo suđenje čim ga prestane štititi saborski imunitet.'

Maro Kristić pak tvrdi: 'Netočno je da se iz ureda nasilno izbacio tadašnji tajnik ŽNS-a Jozo Ostojić, što je presudom i dokazano. Netočno je da su se oduzele osobne stvari  gosp. Joza Ostojića, što je dokazano u sudskom postupku i odbačeno u dijelu optužnice. Netočno je da je gosp. Jozo Ostojić nezakonito istjeran, nikakvom sudskom presudom nije dokazano 'nezakonito istjerivanje'.  Netočno je da sam zajedno s 'ekipom' prouzročio štetu od blizu 100.000 eura na teret Županijskog nogometnog saveza, jer postupak koji se vodio protiv mene i za koji sam već jednom oslobođen, jest odvojeni sudski proces koji nema nikakve veze s uzrokovanjem bilo kakve materijalne štete. Dakle navod da sam odgovoran za bilo kakvu materijalnu štetu je lažan. U tom drugom postupku , koji ponovo naglašavam, nema nikakve veze sa mnom, presuđeno je da se gosp. Jozo Ostojić vrati na posao zbog proceduralne greške prilikom davanja otkaza'. 
 

16. travanj 2024 07:33