StoryEditorOCM

I misli, misli ministar...

23. studenog 2016. - 15:46

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović jučer je 'potegnuo' iz Zagreba u Dubrovnik da bi se sa županom Nikolom Dobroslavićem složio sa svime o čemu su razgovarali.  A mogli su se složiti na puno jeftiniji način - preko telefona.  Složili su se tako da se pitanje zbrinjavanja otpada na krajnjem jugu ipak treba riješiti  i županijskim Centrom za zbrinjavanje otpada. Onim istim za koji je taj ministar u svibnju ove godine, predstavljajući svoj plan za zbrinjavanje otpada, ustvrdio da nije potreban. Što se promijenilo u ovih šest mjeseci u kojima je promijenio mišljenje, Dobrović nije rekao. 

U telefonskom razgovoru, puno  jeftinijem od avionske karte i hotelske sobe, mogao je ministar dati i punu podršku dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću za reciklažna dvorišta i sortirnice otpada gradske Čistoće i  Vodovodov pročistač za vodu. Pravila Europske unije oko zbrinjavanja otpada o  kojima je  govorio županu Dobroslaviću i gradonačelniku Vlahušiću odavno su poznata. Da im olakša, mogao im je mailom poslati link na Google. Ne treba zbog toga dolaziti u Dubrovnik, kad već nije donio niti jednu novu ideju, a kamoli nešto para za Dubrovnik ili Županiju.

Ali, kad je već dolazio, mogao je barem svoje suradnike zamoliti da ga brifiraju o onome što bi ga dubrovački novinari mogli pitati.  Primjerice o projektu golfa na Srđu i studiji utjecaja na okoliš koju je sud poništio zbog greške koju su napravili u njegovu ministarstvu. Ministar je na to pitanje odgovorio kako 'o tome računa vode stručne službe' te nam otkrio da se 'moraju  poštivati sve regule koje se tiču zaštite okoliša za sve pa tako i za ovaj projekt'.  Zaključio je ministar da 'misli da se to tako treba i može odvijati'.  Kada to prevedemo sa političkog jezika, ispada da ministar zaštite okoliša zapravo uopće nema pojma što se oko zaštite okoliša u projektu golfa na Srđu događa.  Čak je priznao je da ne zna ni u kojoj je fazi nova studija o utjecaju na okoliš koja se nalazi u njegovu ministarstvu.  Dobrović opet misli kako su ti dokumenti u razmatranju. No barem je obećao da će se po povratku u svoje ministarstvo raspitati i obavijestiti novinare.

Raspitat će se, obećao je i  županu,  što je sa zaštitom Malostonskog zaljeva. Nije mogao ni zamisliti da će župana Dubrovačko-neretvanske županije zanimati detalji oko Malostonskog zaljeva.  Kada sazna, valjda će mu javiti telefonom. Bolje i tako, nego da se iz Dubrovnika mora po informaciju vraćat u Zagreb jer će ga novinari opet pitali nešto što se tiče zaštite okoliša. Nije li, ipak, neozbiljno da ministar zaštite okoliša ne zna na njih odgovoriti i pri tom se izvlačiti političkom floskulom – 'prepustimo to stručnim službama'. Pa tko bi trebao znati što stručne službe u tome sektoru rade, ako ne ministar? Uostalom, on je MOST-ovac, dakle stručnjak a ne tamo neki uhljeb. Zar ne? 
 

20. travanj 2024 12:34