StoryEditorOCM
KulturaNAKON NAŠICA I ZAGREBA „ŽENE U GLAZBI“ STIŽU U DUBROVNIK

Ivana Jelača i Đana Kahriman 21. veljače u Saloči od zrcala

Piše PSD.
21. siječnja 2018. - 21:30

Dubrovačke glazbenice Ivana Jelača i Đana Kahriman prošloga su tjedna u Našicama i Zagrebu, u organizaciji udruge Sve ostalo je glazba, održale koncerte „Žena u glazbi“ posvećene 95. godišnjici smrti značajne hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Projekt “Žene u glazbi” Ivana Jelača je osmislila upravo prigodom ove obljetnice, a uz djela Dore Pejačević, I. Jelača i Đana Kahriman koncertno izvode skladbe  Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann i Fanny Mendelssohn. Uz koncert publika je mogla pogledati i prigodnu izložbu o životu skladateljica.
U organizaciji Glazbene škole Kontesa Dora i Zavičajnog muzeja Našice, 16. su siječnja dvije dubrovačke glazbenice nastupile pred brojnom našičkom publikom koja ih je popratila dugim pljeskom. Naročito ih je oduševila izvedba „Sonate za violinu i klavir“ iz opusa njihove sugrađanke Dore Pejačević. Umjetnice su te večeri kao dodatak izvele „Sicilliene“ Marie Theresie von Paradis, koju su izvele i idućeg dana za učenike glazbene škole kojima je pijanistica i autorica programa Ivana Jelača održala predavanje na temu položaja i djelovanja žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne putove istaknutih glazbenica, skladateljica.  Đana Kahriman i Ivana Jelača u Našicama su posjetile i Dorinu memorijalnu sobu u prostorima Zavičajnog muzeja te položile cvijeće na nadgrobnom spomeniku Dore Pejačević. Zagrebačka izvedba u petak 19. siječnja održala se u prostoru također vezanom uz Doru Pejačević jer gornjogradska barokna palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u kojoj se nalazi Hrvatski povijesni muzej, u muzejskom fundusu čuva posmrtnu masku Dore Pejačević koja je izložena uz koncertnu popratnu izložbu.
Ovaj cjelovito zaokružen glazbeni projekt udruga Sve ostalo je glazba realizira  u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i  Hrvatskim povijesnim muzejom. Dubrovčani će „Žene u glazbi“ moći čuti i vidjeti 21. veljače 2018. s početkom u 20 sati u Saloči od zrcala Čitaonice Narodne knjižnice Grad.
 

24. travanj 2024 14:19