StoryEditorOCM
KulturaUSUSRET FESTI SVETOG VLAHA

Ciklus događaja počeo predavanjem dr.sc. Ivice Prlendera: Sveti Vlaho nažalost nikad nije bio tema sustavnog istraživanja

Piše DV
19. siječnja 2018. - 09:42

Sveti Vlaho ispod Republike - javno i / ili intimno prvo je u nizu događanja ususret ovogodišnjoj Festi Svetog Vlaha - predavanje dr.sc. Ivice Prlendera. Predavanje u Klarisi o tisućljetnom slijedu štovanja Parca, o intimnim slavljima i istoj takvoj ulozi sveca, ali i o njegovoj javnoj, 'glavnoj' ulozi sjajan su uvod u ovogodišnju Festu. 

Kako se svetsac 'pojavio' i ostao u životu samog predavača, kao i zahtjevne publike koja ga je sinoć slušala, ostavio je Prlender kao temu za razmišljanje, no iako se Sveti Vlaho reproducira gdje god je Dubrovnika i Dubrovčana, nažačlost, ustvrdio je Prlender, Sveti Vlaho i kult štovanja uvijek je nažalost bio samo ukrasna tema nekakvih povijesnih istraživanja, a nikad fokus sustavnog istraživanja.
 
Mijenjanje svijeta, vijeka i društva, za ovog sveca ne znači ništa, zaključak je sinoćnjeg predavanja, Sveti je Vlaho vječno prisutan, bez obzira na sve mijene, kao jedina konstanta.

20. travanj 2024 11:47