StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA UOČI POČETKA

NIKAD BOGATIJI PROGRAM Ne propustite ovogodišnju Festu Dubrovnik

Piše Tea Stjepović
17. siječnja 2018. - 14:03

'Svetom Vlahu se ništa ne odbija!', rekao je na početku presice Slobodan Nano Vlašić, predstavljajući tradicionalnu manifestaciju Festa Dubrovnik i brojne suradnike. Program ususret proslavi blagdana Svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika ove godine ima uistinu bogat i šarolik repertoar, kojeg su, uz Nana, predstavili i Darija Mikulandra, Vicko Dragojević, Žarko Dragojević, Marin Ivanović i Damir Milat.

Sedamnaestu godinu udruga Festa Dubrovnika koncem siječnja priprema zabavno-glazbeni program koji je redovito sačinjen od ponajboljih hrvatskih izvođača, uz likovne izložbe, radionice i kušaonice regionalnih vina. Festa za krajnji cilj ima humanitarnu namjenu pomoći obnovi crkve sv.Vlaha u kojoj će se obaviti i grličanje, a crkva će se posebno otvoriti za tu priliku.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović  predstavio je džepno izdanje knjige Dundo Maroje, koja je po priv puta u potpunosti prevedena na engleski jezik. Knjigu je preveo Filip Krenus, a predgovor je napisao Luko Paljetak. Ivanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je napokon jedno tako veliko djelo prevedeno na engleski jezik, te će postati budući dubrovački originalni suvenir. Zahvalio se vodstvu udruge Festa Dubrovnik jer im je upravo održavanje Rock parade u Umjetničkoj galeriji, dovelo nove posjetitelje i projekte.

Žarko Dragojević je predstavio dubrovačke bendove koji će nastupiti na dubrovačkoj Rock paradi u Noći muzeja, 26. siječnja, od 19 sati. 'Bit će tu bendova koji su tek krenuli, poput benda Dapal, ali i onih koji sviraju po 20 godina i više', kazao je Dragojević. Nastupit će Valetudo, Embassy 516, Ad LIbidum, Lapadske tratinčice i mnogi drugi, i to u prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik.

Vicko Dragojević  je predstavio 'Festu od klapa', kazavši kako se ove godine priključilo najviše klapa, čak njih 13, a neke će nastupiti po prvi put, poput klape Zračne luke Dubrovnik i klape Ladeste s otoka Lastova. Bit će tu i klapa Oštro, Karaka, Kaše, FA Linđo, Ragusavecchia, Amfora, Atlant, Subrenum, Skontradura, Maestral, Kolafjaka, Kurenat i kvarter DSO. Njihov nastup na programu je 25. siječnja u 20 sati u Kazalištu Marina Držića, a iza je organiziran i prigodni tratamanet.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat kazao je da Festa Dubrovnik oživljava Dubrovnik zimi i ide prema tome da napravi Dubrovnik turističkim gradom cijelu godinu. Za to je zaslužan bogat i raznolik program u kojem DSO igra važnu ulogu.  Tako će se 27. siječnja u 20 sati održati 'The Beatles Revival Orchestra' u Hotelu Valamar Lacroma, a pjesme Beatlesa izvodit će Dubrovački simfonijski orkestar uz brojne poznate goste poput Radojke Šverko, Nena Belana, Stijepa Gleđ Markosa, Ines Tričković, Maje Grgić, Doris Kosović i Mie Negovetić, a glazbeni producent bit će Olja Dešić.

Dan iza, 28. siječnja u 19 sati, će u crkvi Sv. VLaha nastupiti Dive, uz gudački kvintet DSO-a, a crkovm će se oriti glasovi Jelene Štefanić, Andree Marić, Dubravke Šeparović Mušović i Diane Hilje, uz pratnju Stefani Grbić na klaviru.

Na programu dalje slijedi radionica o tradicionalnim jelima za Sv. Vlaha, a održat će se 31. siječnja u 11 sati u restoranu Mimoza u suradnji s udrugom Deša i Turističko ugostiteljskom školom.

1. veljače u 19 sati u suorganizaciji Dubrovačke udruge likovnih umjetnika Dubrovnik i udruge Festa Dubrovnik bit će otvorena izložba 'Naš sveti Vlaho', dok će se 2. veljače od 12 sati moći kušati brojna stara, ali i nova vina, u Sponzi. Riječ je o tradicionalnoj 'Festi od vina' koja se održava u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom i uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije. Uz vina će se moći kušati i kamenice, te torta od ljute naranče, a sav prihod je namijenjen u humanitarnje svrhe. Ove godine se uvela i novost, a to je sudjelovanje privatnih iznamljivača, koji su ovim putem pozvani na sudjelovanje u brojnim programima ovogodišnje Feste Dubrovnik, kao i svi ostali Dubrovčani i gosti Grada.

26. travanj 2024 16:22