StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

PREMIJERA DUGONJE, TRBONJE I VIDONJE Kolarini nasmijali djecu i odrasle do suza!

Piše PSD.
21. prosinca 2017. - 00:17

Članovi kazališne družine "Kolarin" premijerno su u Kazalištu Marina Držića izveli dječju predstavu "Dugonja, Trbonja i Vidonja" u režiji Tajane Martić. Književnik Mladen Širola je po bajci češkog pjesnika Karela Jaromíra Erbena 1955. napisao igrokaz i popularizirao Dugonju, Trbonju i Vidonju.

Priču o pravdi, dobroti, povjerenju, prijateljstvu i istini Kolarini su izveli na komičan i jednostavan način tako da nije nedostajalo spontanih i iskrenih reakcija dubrovačkih mališa koji su pažljivo pratili borbu između dobra i zla na pozornici. Bilo je i lako pamtljivih pjesama što je povećalo atraktivnost cijelog komada upravo za dječje uši.

Na kraju su izašli s važnom porukom: "Nepravdi je došao kraj, ona se ne isplati, znaj! Zloba neće svijetom vladati, dobroti ćemo se svi nadati! Laži nikad pobijediti neće, od istine nema sreće veće! Pravda, dobrota, istina..." Riječi su to koje služe kao pedagoške smjernice ne samo djeci, nego i starijima jer je i u svijetu odraslih došlo do alarmantnog pomanjkanja pravih vrijednosti.

U predstavi su glumili i dječicu od srca nasmijali: Antonija Daničić (Ivo), Aida Machiedo (Dugonja), Darija Mikulandra Žanetić (Trbonja), Kaća Carević (Vidonja), Marinka Metković (starica/kraljevna), Barbara Lončarić Lučić (Vila), Marija Hrtica (Vještica) i Ante Tonći Đurković i Marta Lasić (vještičini čuvari). Uz Hrticu, Jelica Čučević također je predviđena za ulogu Vještice kao i ulogu vještičinog čuvara.

Pored režije, Martić potpisuje scenografiju i tekst pjesama, autorica glazbe je Marija Grazio, izradu kostima priredila je Renata Sekulović, izradu scene obrt Šoštarić, oslikavanje scene Veronika Šulić dok je dizajn vizualnih materijala pripremio Davor Pukljak.

Kolarini posebno zahvaljuju Dubrovačkim ljetnim igrama, Kazalištu Marina Držića i Teu Martinoviću. bLu
 

26. travanj 2024 17:40