StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

HRVATSKA OD STOLJEĆA 7. DO DANAS Dinko Šokčević predstavio značajnu sintezu nacionalne povijesti

Piše PSD.
19. prosinca 2017. - 00:49

Dinko Šokčević predstavio je u Saloči od zrcala knjigu "Hrvatska od stoljeća 7. do danas". Na početku se okupljenima obratila sveučilišna profesorica i počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku, Katja Bakija koja je naglasila kako autor ne robuje stereotipima o hrvatsko-mađarskom antagonizmu te političkim klišejima.

- Šokčević je povjesničar i kroatist iz Mađarske, bio je pročelnik Odjela za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu koje je dugo nosilo ime našeg latinista "Janusa Pannoniusa" odnosno Ivana Česmičkog. Viši je znanstveni suradnik za povijest mađarske Akademije znanosti u Budimpešti, suradnik Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i vanjski suradnik Instituta za povijest u Zagrebu. Od 2014. ravnatelj je Mađarskog instituta u Zagrebu. Autor piše i stvara na hrvatskom i mađarskom jeziku, bavi se i umjetničkim prevođenjem te prevodi prvenstveno liriku, a nedavno smo u okviru Dana mađarske kulture u Sveučilištu u Dubrovniku predstavili njegov prijevod pjesama jednog od najznačajnijih mađarskih pjesnika. Odličan je poznavatelj hrvatsko-mađarskih odnosa, mađarske i hrvatske povijesti, a područje njegovog znanstvenog interesa su bunjevački Hrvati u Bačkoj - jedna od etničkih skupina Hrvata u Mađarskoj. Inače je i sam Bunjevac rođen u Baji, otkrila je Bakija te se osvrnula na samu prirodu predstavljenog djela:

- Kao što sam naslov govori, knjiga Dinka Šokčevića prikazuje povijest Hrvatske od samih početaka do danas. Pisana je i prvotno objavljena na mađarskom jeziku i to je njena posebnost, a potom je korigirana, dopunjena i prevedena na hrvatski jezik. Knjiga koja nas je okupila korisna je sinteza za sve koje zanima hrvatska povijest, ali svakako je korisna i za povijesnu znanost jer daje cjelovit pogled u kontinuitet i prirodu hrvatsko-mađarskih odnosa sintetizirajući hrvatsku povijest i objedinjujući mađarska i hrvatska suvremena istraživanja. U tome je njezina vrijednost i njena jedinstvenost, zaključila je Bakija.

Uz Bakiju, knjigu je predstavio i povjesničar Ivo Banac koji je dao jedan širi povijesni kontekst hrvatsko-ugarskih odnosa. Promociju knjige organizirali su: Konzulat Mađarske u Republici Hrvatskoj, Dubrovnik; Veleposlanstvo Mađarske u Republici Hrvatskoj; Mađarski institut u Zagrebu; i Dubrovačke knjižnice Dubrovnik, a kao glazbeni dodatak nastupio je ženski zbor "Divona". bLu

26. travanj 2024 18:12