StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA NA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU

Odjeci Držićevih obljetničkih godina

Piše PSD.
14. prosinca 2017. - 12:54

Izložbom koju zajednički organiziraju Sveučilište u Dubrovniku i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, autorica Katje Bakija i Sanje Žaja Vrbica, a koja je otvorena u zgradi sveučilišnog Kampusa, željelo se na izmaku godine posvećene 450. godišnjici Držićeve smrti dati jedan novi rakurs na korpus velikog dubrovačkog, hrvatskog i europskog komediografa.

Držić i Držićev opus značajan su dio naše bogate kulturne i duhovne baštine, a njegov jezik bitan dio našeg identiteta koji ne smije ostati u u literarnoj i filološkoj arheologiji nego treba živjeti našu svakodnevicu i našu budućnost.

- U izboru brojnih publikacija u Hrvatskoj i inozemstvu posvećenih Držiću odlučili smo se za odjeke dviju velikih obljetnica, one posvećene 500. godišnjici rođenja koja se obilježavala 2008. i ove koja još traje, a posvećena je 450. godišnjici Držićeve smrti. Također izdvojili smo i neka stožerna djela značajna za Držićevu kanonizaciju i recepciju ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i svijetu. Najveći broj odabranih djela izdanja su Matice hrvatske. Izlošci pokrivaju razdoblje od 1866. kad je u Dubrovniku Zabavniku narodne štionice dubrovačke objavljena najpoznatija, najizvođenija i najprevođenija Držićeva komedija Dundo Maroje do izdanja i publikacija iz recentne 2017. godine koju ispraćamo časteći našeg Vidru koji i nakon prohujalih stoljeća ima što za reći nama današnjima. Najzastupljenije su publikacije objavljene kao refleks na 2008. godinu što je razumljivo jer odjeke ove aktualne obljetnice još uvijek očekujemo i pratimo, ističe Bakija.

I ovom izložbom/izborom pokušalo se dodatno ilustrirati Držićevo mjesto u hrvatskoj i europskoj književnosti i aktualnost njegova doživljaja svijeta.

26. travanj 2024 22:59