StoryEditorOCM
KulturaTREĆA PREMIJERA KMD

'Pjerin' nam donosi novog Marina Držića

Piše DV
foto: Željko Tutnjević
12. prosinca 2017. - 10:49

‘Pjerin’, nedovršeno djelo dubrovačkog komediografa Marina Držića, treći je ovosezonski premijerni naslov Kazališta Marina Držića, koji će biti izveden u petak 15. prosinca.

- Bilo iznimno teško raditi jer je tekst sačuvan na svega deset stranica nepotpunih situacija i misli. U jednom trenutku smo toliko izanalizirali tekst da smo mogli nadopisati situacije iz drugih Držićevih komada – istaknuo je Ozren Prohić, redatelj predstave ‘Pjerin’ i objasnio kako su iz improvizacija rekonstruirali događaje, sa svim Držićevim kritičkim promišljanjem koje je i danas nažalost aktualno. Htjeli smo vidjeti što je taj Držićev svijet danas i koje su naše granice:

- Ovo je predstava više melodrama nego ‘blizanačka komedija’.-Mislim da smo uspjeli napraviti specifičan kazališni svijet, jer smo ‘nanjušili’ i Držića i njegovu sjetnost – dodao je Prohić.

-‘Pjerinom’ KMD zaokružuje ovogodišnje obilježavanje 450 godina smrti Marina Držića, koje je počelo ‘Skupom’. Pjerin’ je imao čudnu sudbinu jer je ostao u fragmentima fragemanata. Nadamo se da će možda jednog dana ‘izroniti’ iz nekog arhiva ili šufita. Prohić se dugo bavi Držićem. Prije četrnaest godina u KMD-u je rekonstruiran ‘Pomet’ u punom tekstualnom smislu, a za ‘Pjerin’ smo radili scensku rekonstrukciju – rekao je ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić.

Dodao je kako je u predstavi najeskplicitnija podvojenost, budući da je riječ o dva brata blizanca, premda nitko ne garantira da to zaista i jesu dvije osobe.

- Ta dvostruka slika Dubrovnika je uvijek prisutna, tako i u Držićevo doba. I mi danas živimo dvostruku sliku Dubrovnika, kao kulturne i turističke destinacije uvijek u rangu s najvećim svjetskim gradovima, a s druge strane mi koji živimo u gradu dobro znamo sve probleme grada – objasnio je Vlahinić.


Glumački ansambl predstave ‘Pjerin’ čine Zdeslav Čotić, Nina Hladilo, Edi Jertec, Nika Lasić, Boris Matić, Romano Nikolić, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Srđana Šimunović, Glorija Šoletić, Branimir Vidić i Izmira Brautović, dok su u autorskom timu, uz redatelja Ozrena Prohića, dramaturg Ivan Penović te Dubravka Lošić (scenografija), Irena Sušac (kostimografija), Paola Dražić-Zekić (glazba) i Zrinka Lukčec-Kiko (scenski pokret).

Premijera predstave je u petak 15. prosinca u 20 sati, dok su reprizne izvedbe zakazane za 16., odnosno 22. i 23. prosinca 2017. godine u 20 sati.

25. travanj 2024 19:41