StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U GALERIJI LET 777

'Jedno kratko putovanje' Ivane Dražić Selmani

11. prosinca 2017. - 02:06

"Jednim kratkim putovnjem" Ivana Dražić Selmani nastavlja svoje kretanje taktilno čulnoim odnosom s romantičnom plovidbom mitskim brodom Postira koji odolijeva svevremenoj grubosti, baš kao i njen rad. Fascinanti mali div Postira, koji nas prati kroz čitave naše živote, besmrtni je artefekat usred bezbroj brodova- nebodera, cruisera industrijskog turizma koji su prema njemu pravi bezvrijedni primjeri cvilizacijske megalomanije i bezobzirnosti. Postira je neodoljivi, čudesni ukras mora preko kjojeg spaja Elafite s Dubrovnikom, masterpiece koji neumorno plovi kroz vrijeme i nekim čudom biva neoskvrnut. Možda je u žrvnju svog tog besmisla naprosto nevidljiv pa tako i nedodirnut, a možda je i siromaški kontekst ove zemlje slučajno sačuvao ono najbolje što imamo kao naš preostali dobri duh. Ivanin odnos s takvim fenomenom u biti je nježan, minimalistički i jedva dodiran....Raj oslobođen od pakla na jednom mnogo dužem, odnosno beskonačnom putovanju brodovima i van njih zvuči kao utopija ili možda kao mogući konačni cilj....kada bi ovdje postojale samo minijature potiskivanja, mogli bi misliti da se to dogodilo bilo gdje. Međutim, Ivana prilaže Jadrolinijine karte da bi pokazala da je njezin put zaokret od svega što je loše i negativno u životu. I tu opet skače u more da bi sve ono breme koje ima sprala sa sebe. A Jadrolinijine karte su prvi put na izložbi, a tako su likovne i tako podatne da je to predivno.

Rekao je to na otvorenju izložbe, a znatnim dijelom i napiso u katalogu izložbe dubrovačke akademske slikarice Ivane Dražić Selmani vlasnik i moderator galerije "Let 777" Božidar Jurjević. A sama autorica o svojoj je izložbi rekla:

-Ovo je likovni zapis metodom otiska indigo papirom. Na putu od Dubrovnika do Šipana i nazad nastalo je 50 malih minijatura i one taj moj osjećaj i ljubav prema rasterećenju svakodnevice prikazuju upravo na način tih minijatura. 

25. travanj 2024 22:16