StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

IMAGINARIJ SVAKODNEVNOGA Otvorena izložba dubrovačkog slikara Iva Mladošića

Piše PSD.
7. prosinca 2017. - 22:26

Galerija Dulčić Masle Pulitika ugostila je izložbu "Imaginarij svakodnevnoga" dubrovačkog slikara Iva Mladošića. Više o karakteru predstavljenog likovnog postava govorila je kustosica izložbe Vesna Delić Gozze.

- Kad smo 2016. radili na programu za ovu godinu meni je bilo jasno da ću svakako predložiti i našega "Ivulina" - neka mi oprosti ovu licentiju poeticu - našega kućnog meštra. Znala sam da on odlično slika, međutim, nisam vidjela sve radove i nakon što smo posljednjih mjeseci intenzivno radili na pripremi ove izložbe, s punim pravom mogu kazati da je Ivo sigurno jedan od vodećih suvremenih likovnih autora ovoga grada. Dakle, ono što kod Iva Mladošića fascinira jest njegovo vladanje kromatikom. Ivo najčešće koristi komplementarne boje i on se zapravo bavi modelacijom. On oblikuje, stvara perspektivu bojama, njegove boje vibriraju i tu se on približava njemačkim ekspresionistima i uopće ekspresionizmu, kazala je Delić Gozze te dodala:

- Ono što meni naročito odgovara i čemu se divim jest to da je Ivo odolio sirenskom zovu komercijalizacije - ja bih rekla - ovoga talenta i ovoga zanata. Ivo se ne prepušta jeftinom "štancanju" motiva u nedostatku inspiracije jer pojedini autori bez varijacije ponavljaju isti motiv. To nije slučaj kod Iva Mladošića. Želim mu da nastavim na ovaj način, da se othrva tom nizu autora koji ponekad i ne znaju što bi radili, ali bi pošto-poto htjeli biti na likovnom tržištu. Dakle, Ivo sa svojom simbolikom i svojim znanjem o boji itekako je prisutan ovdje na ovoj izložbi. Na neki način ova je izložba retrospektiva u malome i  nadam se da ćemo i u većem prostoru Ivovu izložbu imati priliku vidjeti, zaključila je kustosica naglasivši kako se kod autora vidi utjecaj njegovih učitelja - kao na primjer Josipa Pina Trostmanna.

Autor se u svom obraćanju brojnim posjetiteljima zahvalio na dolasku kao i kustosici izložbe, djelatnicima Umjetničke galerije Dubrovnik i Gradu Dubrovnik na sudjelovanju u financiranju kataloga. Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja. bLu

23. travanj 2024 05:52