StoryEditorOCM
KulturaPREDAVANJE U ART RADIONICI LAZARETI

Pavo Urban / Miroslav Tomšić - snimke 6.12.1991. - suodnosi

6. prosinca 2017. - 00:40

Apsolvent studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Josip Klaić održao je uprostoru Lazareta predavanje "Pavo Urban / Miroslav Tomšić - snimke 6.12.1991. - suodnosi."

Predavanje se temeljilo na Klaićevom seminarskom radu za kolegij Suvremene teorije vizualnih umjetnosti. Klaić je pokušao staviti u suodnos dva vizualna umjetnička djela nastala u neznatnom vremenskom razamku: 12 posljednjih fotografija tragično preminulog fotografa i fotoreportera Pava Urbana i filmsku snimku Miroslava Tomšića na kojoj je snimljen poginuli Urban. Autor je djela analizirao kroz pojmove Gillesa Deleuzea slika- pokret i slika- vrijeme, te se dovode u odnos sa slikom Las Meninas Diega Velazqueza.

Klaićev rad pokušava kroz teoriju ispitati rad Pava Urbana te ga postaviti u općenitiji pogled i u teorijskoj analizi dvaju snimaka te usporedbi sa slikarskim teorijama pogleda. Brošura na tu zanimljivu temu tek je u planu i tiskat će se sljedeće godine, a dijelom se referira i na stručnu analizu bivšeg ravnatelja dubrovačke Umjetničke galerije Antuna Maračića o Pavu Urbanu i njegovom autorskom opusu. 

Najzanimljiviji dio Klaićeva predavanja za mnoge posjetitelje i slušatelje u prostoru Art radionice Lazareti svakako je bio pokušaj Klaića da objasni "paralelne radnje" i suodnos posljednih trenutaka života Pava Urbana i gotovo istodobnog nastanka filmskog zapisa drugog našeg sugrađanina, Miroslava Tomćića tijekom nesmiljenog neprijateljskog granatiranja Dubrovnika na blagdan sv. Nikole 1991. godine, što je Klaić popratio grafikama te video simulacijom.

25. travanj 2024 05:04