StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK Prvi put objavljen strip o Marinu Držiću

24. studenog 2017. - 20:51

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je novi broj svog časopisa za književnost i znanost "Dubrovnik". Drugi ovogodišnji broj Dubrovnika posvećen je uzoritom Dubrovčaninu i vrsnom znanstveniku Joakimu Stulliju, uz 200. godišnjicu njegove smrti. Drugi temat ovoga broja posvećen je Marinu Držiću, uz 450.godišnjicu smrti.
U predstavljanju su sudjelovali članovi uredništva Petra Jelača, Davor Mojaš te Ivan Viđen koji je predstavio prvi dio časopisa koji donosi i tekst o zapažanjima Petra Andrejeviča Tolstoja, a koji je pisao o hrvatskoj obali. 
Mojaš je naglasio kako časopis donosi nekoliko tematika i autora koje vrijedi pročitati. Jelača se osvrnula na tekstove Lade Čale Feldman, Ivane Lovrić Jović, Marija Kopića i Slavice Stojan. Također, časopis sadrži i radove Ileane Grazio, Ivice Boban, Mire Muhoberac, Stjepana Ćosića, Tonka Maroevića i druge. Vojo Šindolić primjerice donosi prijevode tekstove Thomasa Mertona.  
Posebnost časopisa je i strip Ninoslava Kunca "Držić za početnike - brojalica za nesan", a tekst za strip napisao je upravo Davor Mojaš. Ovo ne samo da je prvi prvi put da je u časopisu "Dubrovnik" objavljen strip o Marinu Držiću, nego je ovo prvi put uopće da je objavljen strip o najvećem hrvatskom komediografu. 
Časopis na 360 stranica okuplja 45 autora, a donosi 40 naslova. 
 

19. travanj 2024 12:02