StoryEditorOCM
KulturaGRAD KAO VJEČNA INSPIRACIJA

Otvorena izložba "Vedute Grada" Buca Pende

Piše DV
17. studenog 2017. - 23:45

Samostalna izložba slika pod nazivom „Vedute Grada“ dubrovačkog glazbenika i slikara Ljubomira Buca Pende, otvorena je večeras u prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine. U ime Društva prijatelja dubrovačke starine, prisutne je pozdravio  Marko Kriste, a o izloženim je slikama govorila povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

- Bucovo hiperrealističko slikarstvo ne samo da je izraz njegove individualnosti, nego i njegove kreativne mašte. On je u ozračju pluralizma postmoderne utvrdio svoj put realističkih opservacija i izražene maštovitosti. Izložene slike isključivo su posvećene vedutama Grada u kojemu on nije gost pred motivom već česti promatrač i poznavatelj duha koji se uselio u stare dubrovačke spomenike. Umjetnik doživljava dekorativne ulice Grada i njegove male trgove, poljane, palače, zidine i fasade kao jedan živi organizam koji je postao neodvojivi dio njegova života tako da transponirati viđeno (i svakodnevno gledano) u novi oblik realnosti, za njega podrazumijeva ništa drugo doli jedan novi doživljaj sugestivnog, milozvučnog prizvuka. Izvanrednom vještinom kista i boje slike dubrovačkog umjetnika izgledaju toliko realistično da promatrači gotovo kao da posežu za njima kako bi ih dodirnuli!

- Koliko god da je on realist, istovremeno, Pende je vrlo senzibilan slikar – intimist koji gotovo dnevnički bilježi svoj originalni svijet; realnost koja se duboko ukorijenila u njegov jedinstveni životni prostor. Ovom je izložbom Buco Pende proslavio svojih 50 godina glazbenog i 35 godina likovnog stvaralaštva. Buco je neprikosnoveni umjetnik koji je glazbu i slikarstvo uspio povezati jednom neraskidivom sponom i u svoje vedute Grada udahnuti stihove svojih pjesmi.

Naposljetku se prisutnima obratio sam umjetnik koji se zahvalio organizatorima izložbi, Andrei Batinić Ivanković, Marku Kristi i Društvu prijatelja dubrovačke starine uz čiju pomoć je uspio ostvariti izložbu kojom je proslavio svoje dugogodišnje djelovanje na likovnoj sceni. Također, umjetnik je istaknuo kako mu je „srce veliko“ zbog svih onih koji ga poznaju i koji su mu večeras došli dati podršku.

Izložbu prati dvojezični katalog (hrvatsko – engleski), a otvorena je do 2. prosinca ove godine.
 

24. travanj 2024 23:47