StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

KOMAD IZ DUBROVNIKA ZA DUBROVČANE "U furestoj smo zemlji" premijerno u teatru Bursa! 

Piše PSD.
17. studenog 2017. - 16:24

U teatru Bursa predstavljen je drugi ovosezonski premijerni naslov u produkciji Kazališta Marina Držića. Riječ je o komadu "U furestoj smo zemlji" u režiji Matka Sršena koji je ujedno i autor teksta. Ravnatelj KMD-a Ante Vlahinić istaknuo je kako u veljači 2018. godina teatar Bursa slavi 30 godina postojanja pa je stoga "dužnost aktivirati program na maloj sceni".

- Svakom je glumcu zasigurno poseban doživljaj glumiti na maloj sceni tako blizu publici, a vjerojatno je gledateljima poseban osjećaj pratiti predstavu na - rekli bismo - "filmskoj" blizini. Predstava "U furestoj smo zemlji" predstava je iz Dubrovnika za Dubrovčane, naglasio je Vlahinić.

Redatelj Matko Sršen pročitao je tekst naslova "Da se nitko ne prepozna" u kojemu uspoređuje prilika u Dubrovniku nekada i danas.

- Volim da se stvari na pozornici raspliću po mojim željama, što u životu baš i nije slučaj. Stoga se usrdno nadam da se u ovom plačljivom komadu "U furestoj smo zemlji" nitko od gledalaca neće prepoznati i osobito sam se oko toga trudio i kao pisac i kao redatelj. Osim toga, komedijicu sam napisao prije više godina, i upravo je s tom namjerom "izvukao iz naftalina", da se današnje Dubrovkinje i Dubrovčani ni slučajno ne bi mogli u njoj prepoznati. Komediji sam (ukoliko je to uopće smiješna stvar) dometnuo podnaslov: "Monada za dvije mone", kako bih što jasnije istaknuo da lica koja su u njoj pripadaju svijetu fantazije ili u najmanju ruku - svijetu dubrovačke prošlosti. Danas u Gradu više nema nekadašnjih oriđinala, a tek mone među Dubrovkinjama više ne možeš naći pa sve da ih tražiš i svijećom. (...) Danas tu, istina u sve manjem broju, živi ozbiljna čeljad zauzeta turizmom i drugim djelatnostima u vezi sa stjecanjem sigurnog novca, a Rim, Petrunjele i Pomete zamijenili su Kraljev grudobran, Robin Hood i James Bond, koji zacijelo nemaju ni sa mnom ni s mojim komadima ama baš nikakve veze, tako da se više i ne bojim prepoznavanja, naveo je Sršen.

U predstavi igraju Mirela Brekalo-Popović (mama) te Marija Šegvić (Rina). Brekalo-Popović kazala je kako se čitajući tekst rasplakala tri puta, nasmijala šest. Dodala kako je raditi na dubrovačkom govoru bilo vrlo zanimljivo.

- Vi koji ga govorite, on je jednostavan, a mi koji ga ne govorimo - nama je kompliciran, rekla je te podcrtala je kako je "dubrovački govor zamotan prostorom i vremenom koje je nosio. Raditi je bilo lijepo i naporno, ali vrijedilo je, opisala je glumica.

Šegvić je iznijela podatak kako je njezina partnerica u ovoj duodrami bila njezina profesorica na četvrtoj godini akademiji gdje je susretala i redatelja Sršena. Odmah joj se svidio tekst čim ga je pročitala.

Glazbena suradnica za komad je Paola Dražić Zekić, ona je pohvalila obje glumice. Inače, Sršen je redatelj s kojim je prije četiri desetljeća radila na prvoj profesionalnoj predstavi "Četiri godišnja doba" autorice Pike Vončine. 

Oblikovatelj svjetla je Silvio Giron, a scenograf i izbor kostima potpisuje Marin Gozze. Premijera predstave je 22. studenog s početkom u 20 sati u teatru Bursa, a repriza u isto vrijeme i na istom mjestu 23. studenog. bLu

19. travanj 2024 15:27