StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA BIVŠEG RAVNATELJA

"Dom zdravlja - Okružni ured Dubrovnik" Stjepa Raguža-dokument jednog vremena

Piše Lorita Vierda
15. studenog 2017. - 23:37

"Idem do Okružnog" - rečenica je to koju je velika većina Dubrovčana slušala i izgovarala milijun puta u životu, a večeras je u hotelu Valamar predstavljena i kao dio naslova knjige - "Dom zdravlja-okružni ured-Dubrovnik" autora Stjepa Raguža, bivšeg dugogodišnjeg ravnatelja dubrovačkog Doma zdravlja. Na pisanje knjige potaknuli su ga brojna zapitkivanja sugrađana o samoj ustanovi Okružnog ureda koji se tako zvao sve do konca Drugog svjetskog rata. No u dubrovačkom je govoru ostao, čini nam se i puno duže. Pronašao je Raguž, istražujući povijest same ustanove, mnoge dosad nepoznate činjenice i podatke, poput popisa liječnika koji su liječili i njega kad je bio dijete.
Za recenziju knjige bio je zadužen sveučilišni profesor na Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Dubrovniku i voditelj Odjela plastične kirurgije Opće bolnice Dubrovnik Marko Margaritoni koji je djelo i predstavio uz ravnatelja Doma zdravlja Branka Bazdana, gradonačelnika Mata Frankovića i samog autora Raguža te Vjekoslav aJerolimova, prorektora Sveučilišta u Zagrebu i dekana Stomatološkog odjela Sveučilišta u Zagrebu te Miša Đuraša, kustosa u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik.
Kroz Domovinski rat Stjepo Raguž napisao je prvu knjigu, onu o Općoj bolnici, pa mu je i logika nalagala da nastavi sa zdravstvenim institucijama Grada, koje su nekako, kroz povijest i život, postale za Dubrovčane i puno više. Predstavljanje je uveličala i ženska klapa FA Linđo, te brojni uzvanici.

25. travanj 2024 12:33