StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Izložba „Slika u slici“ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća

6. studenog 2017. - 15:08

Izložba „Slika u slici“ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća koja će ovog četvrtka biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, istražuje djela hrvatskih slikara u kojima se javljaju prikazi umjetničkih djela bilo da je riječ o portretima, žanr- prizorima ili prikazima interijera u najužem smislu.

Na izložbi su zastupljeni klasici hrvatske moderne umjetnosti poput Vlaha Bukovca, Emanuela Vidovića, Milivoja Uzelca, Ljube Babića i drugih. Središnje mjesto na izložbi zauzimaju radovi Iva Dulčića od 1946. do 1953. godine, kada se Dulčić okreće intimističkim temama s čestim prikazima dubrovačkih interijera, radovi Antuna Masle šezdesetih i Đura Pulitike sedamdesetih godina kada tvz. «slika u slici» postaje gotovo lajtmotiv njihovih djela, te radovi Iva Vojvodića i Branka Kovačevića.

Prikaz umjetničkih djela u samim umjetničkom djelima nikad nije slučajan; kod portreta je riječ o istraživanju veze ambijenta i prikazane osobe, kod prikaza atelijera riječ je o pozicioniranju samog umjetnika naspram svog slikarskog identiteta, a odabir interijera u kojima figuriraju slike i umjetnička djela intimistički je intoniran i u najužoj je vezi sa osobnim afinitetima slikara - često predstavlja hommage određenim umjetnicima, razdobljima ili pak intimnu posvetu atmosferama različitih gradova.

Autorica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a djela su vlasništvo privatnih dubrovačkih, zagrebačkih i splitskih zbirki, te nacionalnih muzejskih institucija – Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina iz Splita, Moderne galerije iz Zagreba i Gradskog muzeja iz Karlovca.
Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca 2017. godine.

20. travanj 2024 15:28