StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK ART FORUM

PRIREĐENA VEČER RUSKE KINEMATOGRAFIJE Od suvremenog nijemog filma do dokumentarca o životu u Sibiru

Piše PSD.
2. studenog 2017. - 15:29

Treći dan Dubrovnik Art Foruma ili Dana ruske kulture bio je mali odmor od dramskih izvedbi jer su glumce na velikoj sceni Kazališta Marina Držića zamijenili kratkometražni filmovi. Projekcije sabrane pod skupnim imenom "Kиno" pružili su, malobrojnoj publici (nažalost!) mali, ali vrijedni uvid u modernu rusku kinematografiju.

Prvo je na red došao nijemi film "Glasovi izvana" redatelja Elvira Bogova iz 2017. koji je na temeljima starih nijemih filmova s početka 20. stoljeća ispričao jednu malu simpatičnu priču, skoro crticu, ali u starom štihu. Drugi film "Bez proba" (2017.) redatelja Narkasa Iskandarova više se naslonio na žanr trilera ili psihološkog filma. U 33 minute ispričana je priča o mladom glumcu koji se suočava s unutarnjim borbama, ali i borbom s opakom bolešću.

Treći uradak donio je pak svakodnevicu iz Sibira, a riječ je kratkom dokumentarnom filmu "Sibirski kovčeg" redatelja Pavela Skorobogatova iz 2017. koji prikazuje život jedne mnogobrojne obitelj u srcu Sibira. U središtu je otac kao glavni sugovornik koji je i pravoslavni svećenik pa stoga ima dvostruku odgovornost - prema crkvi i prema obitelji.

"Vrijeme življenja, vrijeme umiranja" (2017.)  u režiji Mihaila Poljakova igrani je film koji funkcionira na bazi odličnog crnohumornog skeča. On je film u filmu, a gledatelj zatiče jednu cijeli ekipu tijekom snimanja jedne srceparajuće scenu koja preraste u smrtno ozbiljnu zbilju. Sve to uz malu dozu autoironije. Upravo je ova projekcija izazvala najveći smijeh i oduševljenje.

Posljednji, "No, pozdravljam te, Oksana Sokolova" (2016.) redatelja Kirila Vasiljeva govori o pomalo nesretnom, ali zapravo komičnom slučaju jednog radijskog voditelja koji nakon burne noći biva zakinut za ono najvažnije - glas. U "potrazi za glasom" nailazi na brojne prepreke koje naposljetku uspije prebroditi kako bi na kraju skoro pa dobio ono što je izgubio. Baš to "skoro" komični je obrat pa i vrhunac cijele radnje. 

Ovih pet projekcija odlično su poslužile kao odušak od teatra, a sedma (ruska) umjetnost dobila je svoju večer. Dubrovnik Art Forum nastavlja se predstavom "Liliom" Ferenca Molnára u režiji Attile Vidnayánszkya mlađeg te u izvedbi JuljAnsambla s početkom u 20 sati u Kazalištu Marina Držića. Cijena ulaznice je 30 kuna.

B. Lucić 

19. travanj 2024 18:45