StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017.

Supilo je pokretač i žrtva hrvatske politike

28. listopada 2017. - 11:47

Povodom Mjeseca hrvatske  knjige 2017. u čitaonici Narodne knjižnice, povjesničar dr sc Stjepan Čosić održo je predavanje povodom 100. obljetnice smrti novinara i političara Frana Supila. U nadahnutom i zanimljivom predavanju Čosić je naglasio kako je, Supilo brzo zaboravljn, što naglašava tragičnu dimenziju Supilove sudbine kao čovjeka bez obitelji i političkih sljedbenika.

-Supilo je ustvrdio da se samostalna Hrvatska može graditi samo bez Beča. Povezuje ga se s obje Jugoslavij a politički neprijatelji bili su mu autonomaši, Srbi katolici, mađaroni, Svetozar Pribičević i mnogi drugi. O njemu je Antun Gustav Matoš rekao kako mu je neprolazna zasluga što su Mađaroni izborima zauvijek potučeni te da je borbu misli sveo na borbu strasti- rekao je dr sc Čosić i podsjetio kako je Supilo, još u srednjoškolskom periodu, utjecao na dubrovačku mladež da odbije pozdraviti austrougarskog prestolonasljednika, nadvojvodu Rudolfa.

On je naglasio i Supilov doprinos te neizbrisiv trag u hrvatskom novinstvu koje je ostavio s "Crvenom Hrvatskom" i "Novim listom" te dodao da je Supilo bio šarmantan i sugestivan, ali ipak miran i sa strahovitom energijom koja ge je učinila pokretačem i žrtvom hrvatske politike

24. travanj 2024 13:52