StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

NA TERAPIJI Predstavljen prvi premijerni naslov ove sezone 

Piše PSD.
23. listopada 2017. - 16:44

Prvi ovosezonski premijerni naslov uz Kazalištu Marina Držića "Na terapiji" predstavila je autorska grupa na čelu s redateljicom Nenni Delmestre. Tijekom uvodne riječi, ravnatelj dubrovačkog teatra naglasio je kako redateljica ima jedan "mediteranski, dubrovački senzibilitet te je upravo ta dvojnost aktualna u ovom trenutku". Nakon predstave "Bjegunke" (2016.) bilo je razgovora o scenskoj adaptaciji jednog teksta Luigija Pirandella ili Luka Paljetka, na koncu je presudio tekst argentinskog pisca i dramatičara Matíasa Del Federica koji uostalom dolazi u Dubrovnik kako bi pogledao dubrovačku premijeru.

Delmestre je Del Federicov tekst dobila kolega iz Madrida i Barcelone gdje je predstava izazvala golemi interes javnosti i redove ispred kazališta. Drama je igrana - počevši od Argentine preko Latinske Amerike i SAD-a pa sve do Španjolske. Autor je bio nominiran i za španjolsku nagradu "Premios Max" za izvedbenu umjetnost. 

- Riječ je o jednom fascinantnom "miksu" humora i nekih ozbiljnih dramskih situacija. Glavni akteri su tri para i bit će puno smijeha, ali ima i dubokih silnica i ozbiljnih dramskih trenutaka. Naime, nije lako "skakati" između komedije i drame. Kao čitateljica dramskih tekstova i ja sam ostala iznenađena šokantnim trilerskim obratom. Dakle, vrlo intrigantan i vrlo zanimljiv tekst, ima malo i glazbe, a glumcima sam rekla da ne otkrivaju o čemu se točno radi, naglasila je redateljica. 

U predstavi igraju: Zdeslav Čotić (Abel), Glorija Šoletić (Paula), Edi Jertec (Stjepan), Nika Lasić (Tamara). Mirej Stanić (Andrea) i Hrvoje Sebastijan (Robert). Stanić je navela kako je prvi put surađujući s Delmestre shvatila koliko je temeljita i koliko ima strpljenja dok je Lasić dodala kako ih je redateljica "vodila kroz projekt kao najprecizniji kirurg".

- Neću reći da probe nisu bile naporne, ali bez napora nema ni napretka, istaknula je Lasić.

Prijevod i adaptaciju potpisuje redateljica i Lina Vengoechea koja je zadužena i za scenografiju, kostime i izbor glazbe. Oblikovatelj svjetla je Zoran Mihanović, a premijera je predviđena za 27. listopada s početkom u 20 sati. Reprizna izdvedba zakazana je za 29. listopada s početkom u 19 sati. bLu

26. travanj 2024 22:39