StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA LET 777

'Jedan protiv užasa' o strahu i hororu

22. listopada 2017. - 02:35

U dubrovačkoj je galeriji Let 777 otvorena izložba zagrebačkog umjetnika Svena Klobučara "Jedan protiv užasa". Galerija koja je u vlasništvu i pod umjetničkim vodstvom Božidara Jurjevića ugostila je mladog zagrebačkog kipara koji se domaćim ljubiteljima umjetnosti predstavio s izložbom u kojoj se na svoj, pomalo otkaćeni način pozabavio tematikom horora, ali i vječnim pitanjima ljudske otuđenosti i straha.

Klobučar je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti završio 2007. godine u klasi Slavomira Drinkovića, a crnobijeli kolorit izloženih slika treba samo dijelom tumačiti umjetnikovim daltonizmom. Naprotiv, dojam je da minimalistički crnobijeli crteži u stilu stripa odišu vrlo izraženom sugestivnošći i ozraćjem koji promatrače potiču i na osobno preispitivanje odnosa prema nepoznatom, prijetećem i nečem nevidljivom, a gotovo užasavajuće opipljivom tu, negdje oko nas. Dojam straha upotpounjuju i crne, plastične vreće ali, umjetnik svemu daje i notu komičnosti zahvaljujući kojoj se iz galerrije izlazi gotovo pročiščeno učinkom straha.  

-Uvijek sam volio formu crteža, a dok sam bio učenik Srednje škole za primjenjenu umjetnost išao sam i na satove glume u kazalištu ZKM. Slike za izložbu nastale su tematski i prilagođene su ovom prostoru. Iskreno zahvaljujem Božu Jurjeviću na pomoći u realizaciji te pruženom gostoprimstvu izložbe i svemu ostalom. O hororu kao temi mogu tek reći da me oduvijek "palio" i s tom temom sam se ovaj put predstavio dubrovačkoj publici- rekao nam je Klobučar o izložbi koju u popratnom programu predstavio sa "Svugdje oko mene duhovi...S nekima se igraš...Idemo vidjeti je li zombi moguć..je li se pretvorio u duha ili tek će postati zombi, ja pojma nemam. Možda pola- pola. Jednog dana ću vam otkriti, obećajem ili možda vi meni..."

Ozračju izložbe koja je u stilu toplo- hladno te smijeha i straha izvrsno poigrava s oprečnim ljudskim emocijama, doprinjeo je i Jurjević koji se, otvarajući izložbu, prisjetio kako je umjetnika s kojim izvrsno surađuje i prijateljuje, upoznao kada ga je zamolio da mu za potrebe jednog njegova projekta posudi- ludačku košulju!    

25. travanj 2024 18:21