StoryEditorOCM
KulturaZNANSTVENA KNJIŽNICA

PREDAVANJE I IZLOŽBA POVODOM 160 OBLJETNICE ROĐENJA Ivu Vojnoviću u spomen 

Piše PSD.
9. listopada 2017. - 22:50

Povodom 160. obljetnice rođenja najvećeg dubrovačkog književnika i najistaknutijeg dramskog pisca moderne Iva Vojnovića u Znanstvenoj je knjižnici održano predavanje i otvorena izložba "Ivu Vojnoviću u spomen".

Predavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održao je Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest. Znanstvenik je predavanje započeo biografijom pisca, osvrnuo se na njegov nacionalni identitet i kulturološko profil obitelji Vojnović.

Zbirka korespondencija pomaže u razumijevanju Vojnovićevog intimnog portreta, a predavač je analizirao njegovo javno i književno djelovanje. Također, Grijak je govorio i o Vojnovićevoj ostavštini, ponajviše o njegovim korespondencijama te okupljenima pokazao fotografije povezane s autorom "Dubrovačke trilogije" od koje se neke čuvaju upravo u Znanstvenoj knjižnici.

Ulomke iz pisama čitao je Sebastijan Vukosavić, a postavljena izložba sastoji se od fotografija i pisama nastalih tijekom autorovog dopisivanja s Emkom Krstelj. 

- Zbirka korespondencija Iva Vojnovića pod nazivom "Pisma Emki Krstelj " čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku od 1951. godine kad je otkupljena od gospođe Emke, udovice Iva Krstelja, u Kućištu na Pelješcu. Zbirka "Pisma Emki Krstelj" broji ukupno 44 pisma, 42 dopisnice, 16 posjetnica, 11 fotografija, 8 cedulja, 2 brzojava, 2 tiskanice i jednu javnu zahvalu, piše autorica izložbe Paula Raguž. 

Zanimljivo, 9. listopada prije točno 125 godina rođen je još jedan Ivo, još jedan veliki književnik s ovih prostora - nobelovac Ivo Andrić. bLu

25. travanj 2024 03:21