Vijesti Kultura

ZNANSTVENA KNJIŽNICA

PREDAVANJE I IZLOŽBA POVODOM 160 OBLJETNICE ROĐENJA Ivu Vojnoviću u spomen 

ZNANSTVENA KNJIŽNICA

Povodom 160. obljetnice rođenja najvećeg dubrovačkog književnika i najistaknutijeg dramskog pisca moderne Iva Vojnovića u Znanstvenoj je knjižnici održano predavanje i otvorena izložba "Ivu Vojnoviću u spomen".

Predavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održao je Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest. Znanstvenik je predavanje započeo biografijom pisca, osvrnuo se na njegov nacionalni identitet i kulturološko profil obitelji Vojnović.

Zbirka korespondencija pomaže u razumijevanju Vojnovićevog intimnog portreta, a predavač je analizirao njegovo javno i književno djelovanje. Također, Grijak je govorio i o Vojnovićevoj ostavštini, ponajviše o njegovim korespondencijama te okupljenima pokazao fotografije povezane s autorom "Dubrovačke trilogije" od koje se neke čuvaju upravo u Znanstvenoj knjižnici.

Ulomke iz pisama čitao je Sebastijan Vukosavić, a postavljena izložba sastoji se od fotografija i pisama nastalih tijekom autorovog dopisivanja s Emkom Krstelj. 

- Zbirka korespondencija Iva Vojnovića pod nazivom "Pisma Emki Krstelj " čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku od 1951. godine kad je otkupljena od gospođe Emke, udovice Iva Krstelja, u Kućištu na Pelješcu. Zbirka "Pisma Emki Krstelj" broji ukupno 44 pisma, 42 dopisnice, 16 posjetnica, 11 fotografija, 8 cedulja, 2 brzojava, 2 tiskanice i jednu javnu zahvalu, piše autorica izložbe Paula Raguž. 

Zanimljivo, 9. listopada prije točno 125 godina rođen je još jedan Ivo, još jedan veliki književnik s ovih prostora - nobelovac Ivo Andrić. bLu

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije