StoryEditorOCM
KulturaU KNEŽEVU DVORU

KONFERENCIJA ZA MEDIJE Nikola Božidarević bit će predstavljen na sistematiziran i pouzdan način! 

Piše PSD.
3. listopada 2017. - 16:33

Konferencijom za medije najavljeno je otvaranje izložbe "Nikola Božidarević - veliki slikar dubrovačke renesanse" koja će se otvoriti 4. listopada s početkom u 19,30 sati u Kneževu dvoru. Glavni povod izložbi je 500. obljetnica slikarove smrti, a detalje je predstavila ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać.

-  Od cjelokupnog opusa koje uglavnom čine velike oltarne slike, sačuvana su samo četiri djela koja mu se sa sigurnošću pripisuju: tri se nalaze u Muzeju dominikanskog samostana u Dubrovniku, a četvrto djelo nalazi se u dubrovačkoj crkvi Gospde od Danača. Triptih iz crkve sv. Marije od Špilice na Lopudu drži se djelom Božidarevićeve radionice, a novije spoznaje govore da je Božidarević doslikao ikonu "Bogorodica s Djetetom" iz crkve sv. Nikole na Prijekom. Bilo je nemoguće za izložbu posuditi ta njegova djela koja su velika, dragocjena i koja se čuvaju u posebnim uvjetima, ali ćemo ta djela predstaviti putem preslika u naravnoj veličini. Jedino originalnu ikonu s Prijekoga smo uspjeli posuditi. Ostatak opusa rekonstruiramo pomoću ugovora iz tog doba. Za potrebe izložbe snimljen je i dokumentarni film koji govori o njegovim nesačuvanim djelima, kazala je Vilać.

Izložbu prati i katalog kojeg su izradili: muzejska savjetnica Dubrovačkih muzeja, Vedrana Gjukić Bender, akademik Radoslav Tomić, Zoraida Demori Staničić i Sanja Cvetnić.

Gjukić Bender iznijela je detalje o Božidarevićevoj biografiji, dok je Tomić naglasio važnost ove izložbe istaknuvši kako se radi o "najpouzdanijoj sistematizaciji Božidarevićevih djela te najpouzdanijem katalogu". Cilj je izložbe rekonstruirati Božidarevićev život, a treba naglasiti kako je slikar sva svoja djela stvorio u Dubrovniku. Tomić je poručio kako sličnu izložbu zaslužuju i Petar Mattei (Matejević) te Lovro Marinov Dobričević. Naveo je i podatak kako je slovenski povjesničar umjetnosti Karlo Kovač 1917. na njemačkom jeziku povodom 400. obljetnice slikareve smrti objavio prvu važnu knjigu o Božidareviću. Do tada je "Nicolaus Rhagusinus" ili "Nikola Dubrovčanin" bio nepoznat znanstvenoj javnosti.  

Dogradonačelnica Jelka Tepšić istaknula je zadovoljstvo izložbom istaknuvši kako Dubrovniku, posebno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, trebaju ovako značajni sadržaji. Prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku pater Matijas Farkaš te sestra Finka Zrinušić iz samostana sestara franjevki od Bezgrješnog začeća na Dančama također izrazili radost zbog otvaranja ove obljetničke izložbe. bLu
 

24. travanj 2024 06:56