StoryEditorOCM
KulturaJESENJI GLAZBENI MOSKAR

RECITAL YOSUKEA IRIEA Glazba samuraja i budističkih svećenika u Dvoru

Piše PSD.
3. listopada 2017. - 11:35

Yosuke Irie održao je u atriju Kneževa dvora koncert na tradicionalnoj flauti "shakuhachi". Recital je održan u sklopu Jesenjeg glazbenog moskara, a u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Shakuhachi je iz Kine stigla u Japan početkom razdoblja Edo (17. stoljeće) i uglavnom se izrađuje od bambusa. Nekada su ga koristili isključivo budistički svećenici u svrhu meditacije.

U programu su prevladavali Irieova djela: Mountain of Itsutsuki/Echo of Dusta, World Tree, Lost Gear, Ephemeral Ocean, Phenomenom of the Earth, God of Samurai, djelo "Moon Over the Ruined Castle" (Rentaro Taki), tema animea "Princess Mononoke" (Joe Hisashi) te tradicionalna japanska skladba "Nesting Crane".

Irie je tijekom koncerta ponudio slušateljima da pokušaju svirati shakuhachi, naveo tehničke detalje, razne zanimljivosti te bio je otvorena za pitanja i za sve one koji su željeli probati svirati shakuhachi što je cijelom koncertu dalo jedan edukativni karakter. Ne samo da je stvorio interakciju, nego je uspio približiti komadić japanske kulture Dubrovčanima i njihovim gostima.

Koncert je održan u znaku japansko-hrvatskog prijateljstva, ali neslužbeno u znaku odlazaka. Nakon svakog stavka netko je "morao" napustiti Dvor jer je sat vremena koncerta očigledno za mnoge bilo "previše". Besplatan ulaz su nažalost mnogi iskoristili za bezobziran izlaz i potrebu za neprestanim otvaranjem i zatvaranjem portala Dvora. I tako tijekom cijelog recitala!

Međutim, ipak je ostalo dovoljno publike koja je uveličala ovaj jedinstveni kultorološki dijalog.

23. travanj 2024 14:52