StoryEditorOCM
KulturaČITAONICA NARODNE KNJIŽNICE GRAD

KONCERT PIJANISTICE YOKO NISHII Glazbeni spoj Japana i Europe

Piše PSD.
23. rujna 2017. - 04:26

Japanska pijanistica Yoko Nishii održala je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad koncert na kojem su se mogla čuti djela japanskih skladatelja Kozabura Hiraia i Kosakua Yamada, europskih velikana poput Felixa Mendelssohna, Roberta Schumanna, Franza Schuberta, Franza Liszta te skladbe hrvatskih skladatelja poput Božidara Kunca i Dore Pejačević.

Zanimljivo, koncert je poslušala i jedna veća grupa turista, očigledno Nishiinih sunarodnjaka koji su zajedno s dubrovačkom publikom uživali u izvedbi.

Uz koncert u Dubrovniku, Nishii je proteklih dana nastupala u Zagrebu i Splitu, a svi koncerti su u znaku hrvatsko-japanskog prijateljstva.

Pijanistica je rođena u Iseu, u Japanu, i već od četvrte godine pohađala je privatne satove glasovira. Diplomirala je francuski jezik i književnost na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju 1998. Iste godine upisala je Muzičku akademiju „Ino Mirković“ u Lovranu. Od 2005. - 2007. polaznica je naprednog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutačno podučava na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu. Održala je brojne solo recitale i dobitnica je više nagrada, i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji te dakako Japanu. Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije.

U veljači 2015. izdala je CD s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja u izdanju japanske diskografske kuće „Herb Classics“.
 

19. travanj 2024 22:09