StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA U GALERIJI SEBASTIAN

Koloristički presjek stvaralaštva i života slikarice Ingrid Runtić

Piše PSD.
20. rujna 2017. - 00:21

Samostalna izložba hrvatske slikarice Ingrid Runtić otvorena je u galeriji Sebastian. U ime galerije prisutne je pozdravila Andreja Dujić, a više o karakteristikama slika rekla povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

- Ovom izložbom slikarica pruža jedan pregled svog slikarstva, svoga rada zadnjih desetak godina. Bilo da umjetnica izlaže akt, vedute Zagreba ili primorske motive, ona ostaje vjerna svom načinu slikanja, a to radi kroz jednu boju i kolorizam. Ingrid ima jedan snažan duh i na taj način slika vrlo snažno s vrlo snažnim potezima kista pa njezina ulja na platnu pršte energijom. Tu veliki značaj ima boja jer koristi dosta tamne boje, međutim, sve 'razbija' svjetlošću tako da se u njezinim slikama otvara cijeli dijapazon novih boja. Rekla bih da je boja njezin temeljni motiv. Ingrid je umjetnica koja vješto barata tehnikom slikanja i svim temama - izvrsna je slikarica, ali isto tako i izvrsna portretistkinja, zaključila je Batinić Ivanković.

Osim ulja na platnu, postav čine i crteži u pastelu. Nažalost, autorica zbog osobnih razloga nije mogla prisustvovati otvorenju, ali je zato u popratnom katalogu zapisala:

- Moje slike ne vezuje tematika koja varira od akta i portreta do vedute i krajolika, već strast prema ljepoti trenutka, prema igri svjetla i sjene koji obavijaju odabrani motiv. Ono što ponajviše povezuje moje slike te se svugdje provlači kao osnovna nit (bilo na ulju ili na crtežu) je ponajviše moj potez kistom, moj slikarski ritam i meni svojstven kolorizam. To je osnovni puls mojeg slikarstva i moja neiscrpna inspiracija. Stoga slikanje za mene ne počinje i ne završava pred slikom u samom procesu rada, nego se proteže na svaki trenutak mojega života u kojem gledam, sanjam ili osjećam, piše Runtić.

Izložbu prati dvojezični katalog (hrvatski-engleski), a ostaje otvorena do 19. listopada. bLu

24. travanj 2024 17:56