StoryEditorOCM
Dubrovnik350. OBLJETNICA OD VELIKOG POTRESA 1667.

Izložba posvećena “trešnji” u književnosti u Znanstvenoj knjižnici

Piše DV
13. rujna 2017. - 13:24

Izložbom „Velika trešnja u književnosti“ u Znanstvenoj knjižnici obilježava se 350. obljetnica velikog potresa iz 1667. koji je ostavio duboki trag u povijesti Dubrovačke Republike u političkom, gospodarskom, urbanističkom i svakom drugom pogledu, pa tako i u književnosti. Ovo je bila prilika prisjetiti se svih onih pjesnika i pisaca koji su svoja djela posvetili Velikoj trešnji, kako onih koji su je osobno doživjeli, tako i onih koji su čak i stoljećima kasnije iskazivali svoje suosjećanje sa stradalim Gradom, pisali kronike ili u novije vrijeme književne prikaze starijih djela.
Među izloženim djelima se posebno ističe knjižica „Grad Dubrovnik vlastelom u trešnju“ tiskana samo nekoliko mjeseci nakon potresa, u rujnu 1667., kao i čuveni ep „Dubrovnik ponovljen“ Jakete Palmotića Dionorića čije se 13. pjevanje (koje je u potpunosti posvećeno potresu) u rukopisnom obliku čuva u Znanstvenoj knjižnici. Neki od zastupljenih autora na izložbi su: Nikola Bunić, Petar Kanavelić, Baro Bettera, Jaketa Palmotić Dionorić, Stjepan Gradić, Benedikt Stay, Lujo Vojnović te Slavica Stojan.
Izložba je postavljena u prostorima Spomeničke zbirke (1. kat) u Znanstvenoj knjižnici, a može se razgledati do kraja listopada. Autorica izložbe je Paula Raguž iz Znanstvene knjižnice.

19. travanj 2024 13:51