Vijesti Kultura

350. OBLJETNICA OD VELIKOG POTRESA 1667.

Izložba posvećena “trešnji” u književnosti u Znanstvenoj knjižnici

350. OBLJETNICA OD VELIKOG POTRESA 1667.

Izložbom „Velika trešnja u književnosti“ u Znanstvenoj knjižnici obilježava se 350. obljetnica velikog potresa iz 1667. koji je ostavio duboki trag u povijesti Dubrovačke Republike u političkom, gospodarskom, urbanističkom i svakom drugom pogledu, pa tako i u književnosti. Ovo je bila prilika prisjetiti se svih onih pjesnika i pisaca koji su svoja djela posvetili Velikoj trešnji, kako onih koji su je osobno doživjeli, tako i onih koji su čak i stoljećima kasnije iskazivali svoje suosjećanje sa stradalim Gradom, pisali kronike ili u novije vrijeme književne prikaze starijih djela.
Među izloženim djelima se posebno ističe knjižica „Grad Dubrovnik vlastelom u trešnju“ tiskana samo nekoliko mjeseci nakon potresa, u rujnu 1667., kao i čuveni ep „Dubrovnik ponovljen“ Jakete Palmotića Dionorića čije se 13. pjevanje (koje je u potpunosti posvećeno potresu) u rukopisnom obliku čuva u Znanstvenoj knjižnici. Neki od zastupljenih autora na izložbi su: Nikola Bunić, Petar Kanavelić, Baro Bettera, Jaketa Palmotić Dionorić, Stjepan Gradić, Benedikt Stay, Lujo Vojnović te Slavica Stojan.
Izložba je postavljena u prostorima Spomeničke zbirke (1. kat) u Znanstvenoj knjižnici, a može se razgledati do kraja listopada. Autorica izložbe je Paula Raguž iz Znanstvene knjižnice.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije