StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

LIKOVNA ZAVRŠNICA LJETA Otvorena izložba "Svjetlo i tama Mediterana" Matka Trebotića

Piše PSD.
8. rujna 2017. - 02:12

U galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba "Svjetlo i tama Mediterana" autora Matka Trebotića. Ravnatelj Umjetničke galerije Marin Ivanović nazvao je u svom govoru Trebotića pravim i istinskim prijateljem Grada Dubrovnika, a u katalogu izložbe je, između ostalog, zapisao:

- Izložba i svojim postavom naglašava dihotomiju svijetlog i tamnog, ali istovremeno i osobnog i općeg Mediterana. Pri tome je tamni zastupljen crvenim triptihom i video uratkom, jednim konstruktom opće simbolike i jednim sasvim osobnim, a svijetli njegovim bijelim slikama koje u sebi nose aglomerat općega podslikanog osobnim. Iznimna razina likovne virtuoznosti te slojevita i razrađena misaona podloga, kao i uspješna sprega konceptualne i prostorne dvojnosti (i podvojenosti) ovih cjelina, još jednom potvrđuje Trebotića kao umjetnika visoke intelektualne svijesti i duboke duhovne povezanosti s kulturno-ambijentalnom zadatošću Mediterana, piše ravnatelj UGD-a koji je ujedno i kustos izložbe.

Govoreći o vrijednostima koje su Dubrovčani naslijedili, Ivanović je naveo kako pak u nove vrijednosti svakako ne spadaju "kameni lavovi".

Sam autor nastavio je u oštrom tonu rekavši kako Dubrovnik i Split treba spasiti jer je "perverzija da se u jednoj ulici koja se zove Široka ne može proći od stolova ili pak ući u katedralu zbog stolova". Dodao je da postoji šansa da se "spase i Dubrovnik i Split". Posebno je naznačio kako je izložbu posvetio svome profesoru - arhitektu Nikoli Dobroviću koji je upravo u Dubrovniku realizirao nekoliko svojih kapitalnih djela. Inače, autor izložbe je po vokaciji arhitekt.

Godine 2015. Trebotić je u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza predstavio izložbu pod nazivom "Summa Mediterranea" i prezentirana je tada i istoimena monografija na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba ostaje otvorena sve do prvoga dana listopada. bLu

20. travanj 2024 13:52