StoryEditorOCM
KulturaU GALERIJI DULČIĆ MASLE PULITIKA

Izložba Svjetlo i tama Mediterana Matka Trebotića

Piše PSD.
6. rujna 2017. - 18:09

Izložba Matka Trebotića, renomiranog hrvatskog umjetnika naziva „Svjetlo i tama Mediterana“ bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u četvrtak, 7. rujna u 21:00 sat.

Matko Trebotić, umjetnik visoke intelektualne svijesti i duboke duhovne povezanosti s kulturno-ambijentalnom zadatošću Mediterana kroz radove skupljene u priču „Svjetlo i tama Mediterana“ pronalazi bit svega onoga što je osjećao okružen tim istim ambijentom.

Trebotić likovnim djelima govori o potrebi očuvanja Mediterana, njegove kulturne i graditeljske baštine. Kao glavnu boju, uzima bijelu, po konceptu da je Mediteran skup svih svjetlosti sunčevog spektra pa je time-bijel, baš kao i poznati kamen s otoka Brača na kojem je i rođen.

U radovima ove izložbe mogu se raspoznati geometrijski likovi, brojke, iscrtani rasteri, ali i minijaturna glagoljična slova i križevi uz sićušne crteže tlocrta ranokršćanskih crkvica koji su svakako odrednice prostornog i kulturnog identiteta ovog likovnog umjetnika, a arhitekta po vokaciji.

Kustos izložbe Marin Ivanović, u katalogu je za Trebotićev rad između ostalog zapisao: „Trebotić je, iskoraknuvši iz duhovnog, pošao i korak dalje te stvorio materijalnu opreku svojim bijelim slikama triptihom u čijem je središtu križ. Iako u površini jednako tretiran kao prethodne slike, zagasita crvena boja koja na njemu prevladava, evocira prolivenu krv u sukobima na Levantu, ali na i izvjestan način i kraj bilo koje epohe, države, poretka, naroda, ljudi, građevina.“

Nostalgična nota za Mediteranom kakav je prije bio, osjetna je i kada Trebotić govori o svom prvom realiziranom arhitektonskom projektu, modernističkom restoranu u Milni na Braču, koji je danas, nažalost, jedan od brojnih betonskih spavača kakve nalazimo po jadranskoj obali.

Izložba je posvećena Trebotićevom profesoru, proslavljenom hrvatskom arhitektu Nikoli Dobroviću koji je u Dubrovniku realizirao nekoliko svojih kapitalnih djela i intervencija u baštinske prostore (palača Sponza, Karmen, Ferijalni dom itd.).
Izložba Svjetlo i tama Mediterana prethodno je postavljena u Oris – kući arhitekture u Zagrebu i u Galeriji Kula u Splitu, ali dubrovački postav obuhvaća najveći broj radova u dva prostora (Galerija Dulčić Masle Pulitika i Atelijer Pulitika) što izložbu čini najopsežnijom do sada i daje najdublji uvid u recentno Trebotićevo stvaralaštvo.

Biografija:
Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču. Završio je splitsku Klasičnu gimnaziju, a 1961. diplomirao na beogradskom arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. pohađao je Folkwangschule u Essenu, kao “meisterschüler”, kod profesora Hermana Schardta. Od 1970. počinje intenzivno izlagati diljem Europe i svijeta, gdje ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložaba. O njegovom je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Za svoj umjetnički rad dobio je dvadesetak nagrada, od kojih treba istaknuti Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.); Nagradu bijenala u Seoulu (2000.); Nagradu Splitsko- dalmatinske županije za sveukupni umjetnički rad (2006.); Nagradu Rotary international-a “Paul-Harrisa-fellow” te Nagradu Grada Splita za životno djelo 2009. godine. Izradio je svečane zastore za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku. Živi i radi u Splitu.

16. travanj 2024 18:33